«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user torbich
журналіст, редактор

ТОП 20 публічних людей, які дурять рівнян за гроші

Кандидатів фальшивого рейтингу перемішують із кандидатами справжнього (умовно-справжнього), таким чином ще більше вводячи в  оману читачів – порушуючи професійний принцип, що реклама має бути відділена від інших публікацій.

На жаль, багато ЗМІ видають приховану рекламу за журналістські публікації. А куплений рейтинг змішують із справжнім. Медіа-фахівці називають це «джинсою» – корупцією в ЗМІ.

Нижче подаю песевдорейтинг газети «ОГО». Перемішуючи публікації справжнього рейтингу (хоча у його справжності теж сумніваюся, адже немає прізвищ тих, хто саме і як оцінює і хто як рахує) із рейтингом «вибір ОГО» (нібито це вибір редакції, але насправді газетна площа продана рекламщиками) газетярі ще більше заплутують читачів.

Ось частина рекламної (у цьому випадку «джинсової») пропозиції за якою можна побачити скільки просили коштів і яка націнка за те, щоб поставили біля №1 в рейтингу.

Цього разу рівнян дурять депутати, чиновники і бізнесмени. Їх є навіть більше ніж позицій у справжньому рейтингу – 22.

Деякі дурять вже систематично, адже попередньо вводили у оману рівнян, даючи гроші за псевдо перемогу у рейтингу «ТОП 20 молодих лідерів Рівненщини».

Довідка:

«Джинса» – сленгове слово, яке використовується переважно у медійній спільноті. Синонім терміну «прихована реклама». Означає зумисну приховану рекламу або антирекламу, подану у вигляді новин, авторських текстів, аналітики й телевізійних програм тощо.

Поділяється на комерційну та політичну. У першому випадку рекламують товари або послуги певної компанії, в другому – політичних діячів.

За словами медіа-експерта, голови правління МГО «Інтерньюз-Україна» Костянтина Квурта, джинса, заказуха, політичний тиск, цензура та самоцензура в ЗМІ, які фактично є корупцією медіа, загрожують тим, що допомагають країні перетворюватись на бананову республіку.

У 2007 році київський журналіст Ігор Чайка виконував проект «Обережно, джинса!». Він об’їздив північ, південь, захід і схід України, спілкуючись із місцевими журналістами про проблему «джинси».

На кінець проекту Ігор Чайка, разом з медіа-експертами, провели столичну прес-конференцію в інформаційному агентстві УНІАН. Експерти з медіа-профспілки, Інституту масової інформації та «Телекритики» визнали, що «джинса», тобто прихована реклама, яка видається за звичайний журналістський матеріал, це злочин, який має ознаки корупції та шахрайства.

Витяги із Закону України «Про рекламу»:

Стаття 9. Ідентифікація реклами

1. Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.

2. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-, комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова «реклама».

3. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

5. Прихована реклама забороняється.

Зверніть увагу на чорні маленькі квадратики в кінці публікацій. Більшість не звертає увагу на те, що у вихідних даних газети зазначено:

Отже, рейтинг антигероїв, які купили собі шматочок «слави» за рахунок введення в оману читачів.

Директор Рівненського обласного контактного центру Микола Шустов

Цей чиновник також відомий як людина, що відповідала в Рівненській ОДА за доступ до публічної інформації, зокрема журналісти Рівненського агентства журналістських розслідувань не раз нарікали на його роботу, а також траплялося, що не могла виловити пана Шустова, щоб отримати інформацію.

Також ім’я Миколи Шустова, як голови Окружної виборчої комісії виникає у скандалі, де його звинуватили в незаконній реєстрації кандидатів.

Начальник Прикарпатського РУ Дельта банку Іван Люсак

Типова комерційна «джинса» від банкіра. Іван Люсак вже вдруге дурить рівнян участю у рейтингах. До цього була  «джинса» в рейтингу ТОП 20 молодих лідерів.

Голова Березнівської райдержадміністрації Ігор Мельник

Ігор Мельник теж вдруге вже вдруге дурить рівнян участю у рейтингах. До цього була  «джинса» в рейтингу ТОП 20 молодих лідерів. Не відомо чому чиновники вважають, що корупційне сприяння в підкупі ЗМІ підвищує їхній рейтинг.

Завідуюча відділенням діагностики та лікування безплідного шлюбу з денним стаціонаром обласного перинатального центру Лілія Романенко

На жаль, лікар, яка вивчала європейський досвід приймання пологів і створила громадську організацію «Школа мам» не знає, що в Європі засуджують приховану рекламу в ЗМІ. Сподіваюсь, що ця публікація допоможе заповнити пробіли європейської самоосвіти. 

Начальник Рівненського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів філії УМГ «Львівтрансгаз» ПАТ  «Укртрансгаз» Руслан Ільків

І справді чому ж не заплатити за «джинсу», щоб рівняни дізналися, що чиновник любить українські пісні. Руслан Ільків вже не вперше платить за рейтинг. Попередній куплений у ОГО рейтинг називався «ТОП-20: лідери місцевих громад Рівненщини».

Цілі речення перекочували з попереднього купленого рейтингу в цей.

Ректор Київського університету права НАН України Юрій Бошицький

Ректор піарить не так себе, як свій заклад. Це один з прикладів комерційної «джинси», оскільки Рівненська філія цього університету заробляє кошти навчанням студентів.

Цікавим виглядає згадування в статті заходів університету, які «постійно відвідує заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов». Ніби нагадування, що всі ми тут серйозні люди, якщо щось :) І якщо хтось надумає претендувати на приміщення університету, як вже траплялося, то ОН ХТО до нас ходить.

Директор Рівненського обласного ліцею Наталія Сосюк

Для заслуженого вчителя України, очевидно, важливо було покращити піар закладу після скандалу стосовно київської комісії, яка з якихось причин забракувала заклад. Один із висновків комісії – нецільове використання ліцеєм коштів обласного бюджету.

Звідки гроші на «джинсу» у директорки навчального закладу відомо. Її чоловік – керуючий відділенням №1 в місті Рівне ПАТ «ПУМБ» (банку), депутат Рівненської обласної ради від «Сильної України» Юрій Сосюк.

Генеральний директор ТзОВ «УкрТехноФос», депутат Рівненської облради Юрій Супрунюк

Депутат-однопартієць по «Сильній Україні» Юрія Сосюка, дружина якого Наталія Сосюк купила собі місце в рейтингу. Минулого року підприємство Юрія Супрунюка вивішували на білборд як боржника року.

Один з однопартійців Юрія Супрунюка причетний до будівництва скандальної АЗС у Рівному.

Юрій Супрунюк також відомий тим, що у 2012 році пропустив більше половини засідань своєї Постійної комісії з правових питань, гласності, депутатської діяльності, етики та регламенту Рівненської облради.

Юрій Супрунюк також значиться як засновник Рівненського благодійного фонду «За майбутнє України».

Генеральний директор ДП «Рівнестандартметрологія» Анатолій Камінський

Чиновник ще Кучмівської закалки теж не вперше купує собі місця в рейтингу. У 2011 році, зокрема, був «вибором ОГО» у рейтингу ТОП 25 найвпливовіші люди Рівненщини. 

Впродовж 1998-2005 років. працював головою Рівненської районної державної адміністрації. Після цього став віце-президентом групи компаній «Інсеко». Ця компанія працювала, зокрема, у Рівненському районі, який до того очолював пан Камінський.

Посадовець компанії їздив на найдорожчому автомобілі на Рівненщині за більш ніж пів мільйона доларів «Maybach 57». З компанії він звільнився загадково, як писала та ж ОГО. 

Анатолій Камінський також депутатствував у п’яти скликаннях Рівненської обласної ради. Зокрема перейшов з Блоку Литвина в Партію регіонів, за що його Блок Литвина відкликав з депутатства.

Головний державний санітарний лікар Рівного Юрій Ромець

Чи то зібрався в політику чи з якого дива замовив сумнівну рекламу чиновник від медицини не відомо.

Голова Гощанської райдержадміністрації Геннадій Владичук

Очевидно вважає, що інвестиції в «джинсу» – це інвестиції в майбутнє. В своєму спічі чиновник не забув «облобизати» своїх «кормильців» губернатора та Президента. 

Голова Рівненської міської організації партії «Сильна Україна» Микола Панащук

Давній учасник партійного життя Рівного. Вже четверта людина в цьому антирейтингу, пов’язана з політичною партією «Сильна Україна». Остання партія, яку очолював Микола Панащук до нинішньої посади – Рівненська обласна організація партії «Третя сила». Була така партія, яка в 2006 році думала скористатися електоратом розчарованим у владі і опозиції, але так і залишилася маргінальною партією (її другим номером в Україні був співочий ректор Михайло Поплавський).

Микола Панащук був звільнений зі скандалом з посади директора Рівненського міського палацу культури. Прокуратура у 2007 році порушила кримінальну справу (за частиною першою 364 статті Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем)). Чиновника звинуватили в отриманні хабаря в 200 доларів і справу у 2008 році передали в суд.

22 січня 2013 року Рівненський міський суд виніс вирок: визнати винним Миколу Панащука у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.368 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу 8 500 гривень з позбавленням права займати посади пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 (два) роки.

На підставі ч.1 ст.49 ,ч.5 ст.74 КК України звільнити Миколу Панащука від відбування покарання призначеного судом у зв`язку із закінченням строків давності (вирок суду).

Додаткова інформація: 16 квітня 2013 року Апеляційний суд Рівненської області направив справу на додаткове розслідування (переглянути ухвалу).

Причина – порушення слідчими міліції та прокуратури кримінально-процесуального законодавства (переглянути окрему постанову суду). Не через відсутність факту одержання хабаря, а через те, що вчасно не допустили адвоката, не дали належним чином ознайомитись зі всіма речовими доказами.

Водночас сам Микола Панащук гроші (200 доларів) брав і навіть сам у цьому зізнався, але вважає себе невинним тому що: «явку з повинною написав під тиском працівників міліції, а кошти, отримані від ОСОБА_3 (підприємця) мав намір спрямувати на оплату за виготовлення дитячих парт, тому умислу на отримання хабаря не мав».

(Відразу згадується мудрий вислів: «Ніхто так не висловлює бажання жити чесно, як людина піймана на місці злочину» – ред.)

Як зазначено в ухвалі Апеляційного суду Рівненської області, кримінальна справа повернута на дорозслідування прокурору міста Рівного, а сам Микола Панащук залишений на підписці про невиїзд (за новим КПК – особисте зобов’язання).

Це не заважає Миколі Панащуку бути «вибором редакції ОГО», працювати в Рівненському центрі професійно-технічної освіти і очолювати партійний осередок «Сильної України».

Для Миколи Панащука замовляти «джинсу» не вперше. Зокрема політичну.

Гендиректор ТОВ «Завод підйомно-транспортного обладнання «Віра-Сервіс-Інтермаш» Михайло Сулятицький

Тест – типова комерційна «джинса» підприємства. Це вже не перший досвід такої прихованої реклами у цього директора. Судячи з усього, директор і слова такого не знає як «джинса».

Завідувач інформаційно-аналітичного відділу медичної статистики Рівненської обласної лікарні Мирослав Семанів

Скандально відомий політик часів нардепа і губернатора Василя Червонія цього разу займає «пенсійну» посаду в обласній лікарні. Хоча свого часу був і депутатом облради, і начальником обласного управління охорони здоров’я, і головним лікарем Рівненської обласної лікарні, і завідуючим урологічним відділенням цієї ж лікарні.

Попри постійні наголошення на своєму високому моральному облику, не полінувався заплатити за «джинсу».

Любить називати себе журналістом і отримувати різні грамоти. Та попри наявність посвідчення НСЖУ, Мирослав Семанів, головний лікар Рівненської обласної лікарні, член фракції УНП в облраді став десятим номінантом списку «Ворогів преси-2007», за версією Незалежної медіа-профспілки та ІМІ за судову тяганину з журналістами.

Також Мирослав Семанів у 2009 році хвалився міжнародною відзнакою «Кращий менеджер року» від Європейської бізнес асоціації.

Аналіз інформації в інтернеті про діяльність цієї асоціації дає підстави стверджувати, що це просто «шарашкина контора» для країн третього світу, у якій можна купити собі міжнародну нагороду. Зокрема таку ж нагороду отримав у 2013 році мер Дрогобича, як «кращий мер» «кращого міста». Також володарем такої нагороди є відомий фальсифікатор виборів 2004 року «Кивалов-підрахуй».

Координатор Рівненської Міжцерковної ради, пастор Володимир Ільчук

Медіа-експерти називають «джинсу» корупцією і шахрайством. Не лише з боку ЗМІ, які поширюють приховану рекламу, а й з боку тих, хто її замовляє. Якщо б навіть це була не «джинса», а звичайний піар під рубрикою «на правах реклами», тоді, в розрізі християнських цінностей, це було б марнославством.

У будь-якому разі що одне, що інше гостро суперечить християнським цінностям. Тому дуже здивувався, що до «джинси» вдався пастор.

Начальник Рівненського обласного гідрометцентру МНС Богдан Масовець

Голова РОМГО «Молоді регіони», який прагнув стати депутатом Рівнеради. «Український тиждень» стібався з нього та інших молодих партійців ПР.

Цікаво чи платить пан Масовець так само за блоги, які він веде на сайті ОГО?

Генерал-осавул Володимир Ковальчук

Виходець зі Здолбунова працював банкіром у «Правекс-Банку» та «Укрсиббанку». У 2006-2009 роках був помічником Василя Червонія, але має також зв’язки з екс-нардепом литвинівцем Миколою Шершуном. Кажуть був його помічником.

Звання-«пустишки» «генерала-осавула українського козацтва» та «члена-кореспондента Всеукраїнської академії культурної спадщини українського козацтва», які мав ще у 29 річному віці, видають у молодій людині прагнення до марнославства.

Довго в інтернеті шукав помічником-консультантом якого нардепа є Володимир Ковальчук, адже він про це чомусь ніде не згадує. Коли ми спробували довідатись про це – він не зізнався. Оскільки більшість нардепів протиправно приховують своїх помічників, підозрюємо, що він або взагалі ніякий не помічник нардепа, або помічник нардепа від Партії регіонів (наприклад Миколи Сороки чи екс-литвинівця нардепа Юрія Благодира). І як після цього виглядає спроба пропіаритись на імені Василя Червонія?

Володимир Ковальчук каже, що він помічник на громадських засадах нардепа не від Рівненщини і не від Партії Регіонів і не від Комуністичної партії. Але оскільки приховує від кого і цю інформацію перевірити не можливо, то я лишаюсь на попередній думці.

(P.S. 16 жовтня Володимир Ковальчук зателефонував за номером редакції і після годинної розмови зізнався, що він помічник на громадських засадах народного депутата від Тернопільщини Побера Ігоря Миколайовича який входить у фракцію УДАР. За повідомленням руху ЧЕСНО, нардеп Ігор Побер оприлюднив лише список помічників на трудовій угоді, список громадських помічників відсутній. Як дізналась ЧЕТВЕРТА ВЛАДА, у нардепа Побера значиться 57 помічників).

Молодий чоловік каже, що зцілився завдяки мощам святого. Зокрема газеті «Рівне вечірнє» розповів:

– Поки людина здорова, її не цікавить церква і чудеса святих. Вона відтерміновує свій похід до Господа, так само Господь відтерміновує їм дорогу до Себе. Амфілохій Пачаївський зцілює не всіх, хто до нього приходить. Мабуть, відчувається стан людини, яка просить. Після зцілення я почав майже щонеділі ходити до храму, частіше їздити до Почаєва, прочитав Біблію та Закон Божий, допомагаю людям. Почуваюся добре і фізично, і духовно.

Цікаво, що Господь думає з приводу введення в оману паном Ковальчуком читачів газети та сайту ОГО?

Головний лікар Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Іван Зима

Екс-головний лікар Здолбунівської райлікарні, якого влітку цього року призначили на нову посаду вочевидь потребує закріплення в інформаційному просторі Рівненщини. Судячи з усього він теж не знає, що таке «джинса».

Депутат Рівнеради, бізнесмен Юрій Романенко

Генеральний директор приватної фірми «Ю.Р.І.». Види діяльності фірми: Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту (основний). Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Комплексне обслуговування об`єктів.

Депутатом Рівнеради став за квотою мера Володимира Хомка. Наразі розбудовує триповерховий кафе-бар на розі вулиць Чорновола – Степана Бандери, відомий в народі як «Оболонь».

Має вертоліт. Каже, що використовує його для відстрілу вовків на Тернопільщині, де має 7 гектарів мисливського господарства. За годину вертоліт спалює 60 літрів пального. У 2007 році літр авіаційного бензину коштував 10-12 гривень.

Що поряд з такими виплатами заплатити тисячу гривень за «джинсу»?

Директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук

Цьогоріч став депутатом Рівненської обласної ради за квотою Народної партії на довиборах у Гощанському районі за підтримки Партії регіонів.

Державна служба зайнятості – один з державних органів, який витрачає чимало коштів на рекламу в ЗМІ. Зокрема й на «джинсу».

Заступник генерального директора ТзОВ «РЗВА-Електрик» Володимир Процюк

Окрім благодійної діяльності «РЗВА-Електрик» має ще гроші на «джинсу». А, можливо, таким чином цей фахівець себе продає як економіста чи майбутнього політика. Наскільки додають ваги такі неетичні методи самопризентації?

Депутат Рівнеради, фракція ВО «Батьківщина» Олександр Нестерук

Кажуть, що депутат Рівнеради, помічник-консультант нардепа Юрія Вознюка, адміністратор ТзОВ «Ринок» Олександр Нестерук має мерські амбіції. Нехай, але прикро, що поряд з важливими правозахисними ініціативами та благоустроєм свого району проскакують такі речі як «джинса».

Очевидно, радникам Олександра Нестерука є ще над чим працювати.

Активні громадяни у мережі Фейсбук розповіли як їм намагалися продати місце в рейтингу «ОГО»:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

09 жовтня 2021 в 22:22
0
коментарі
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

09 жовтня 2021 в 22:23
0
коментраі 2