«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user Klichuk
голова правління ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство»

Рівненські шкільні автобуси: зрада чи перемога

7-го червня 2016 року відбулася процедура розкриття тендерних пропозицій на закупівлю Рівненським обласним управлінням освіти 10 шкільних автобусів. Запропонована ціна - одна з найнижчих серед усіх подібних тендерів, які проводилися останнім часом в Україні. А кількість учасників і взагалі найбільша. Отже, можна констатувати, що кошти платників податків витратяться ефективно?

Фото прес-служби Рівненської ОДА

2 серпня ці автобуси урочисто передавали на райони, а журналістка Людмила Савонькіна-Слободенюк написала наступне (подаю з незначними скороченнями):

«Сьогодні звичний ритм життя рівнян був порушений визначною подією! Для оптимізованих шкіл Рівненщини було закуплено 9 шкільних автобусів…. 

І все було б терпимо, якби ці новенькі автобуси не були російського виробництва. Звичайні ПАЗіки, адаптовані під українську назву "Мрія". Вартість одного 1 320 000 грн з ПДВ. Тендер на закупівлю виграло ТОВ "Радіал-Україна". Засновником цієї фірми є колишній регіонал Владислав Куліков.

… До речі, на офіційному сайті фірми зазначено, що вони займаються доставкою устаткування для СТО!!! Про автобуси, та й шкільні ні слова.

Отож, робимо висновок, обласне управління освіти і науки на чолі з керівництвом області у період війни України з Росією купує за майже 53000 доларів США за один автобус продукцію ворожого автопрому!!!!

Відповідальний за торги - Сидорук Святослав Миколайович. Проводили торги в рамках проекту "За чесний тендер". Конкурентами проросійської компанії були ТОВ "Етуаль-Авто", ТОВ "Богдан Авто-Рівне", ПАТ "Черкаський автобус", Тов "Авто-Регіон"!

От такий він патріотизм по-рівненськи!!! У мене все!»

#Зраду активно підхопили місцеві журналісти, взяти хоча б заголовок з сайту ВСЕ: «Поки батьки воюють з російськими бойовиками для дітей Рівненщини купують російські автобуси»

Як представник громадської ініціативи «За чесний тендер», спільно з Рівненською ОДА ми намагалися зробити цю закупівлю максимально ефективною.

Для цього поширили інформацію серед десятків потенційних учасників. Врахували пропозиції до документації конкурсних торгів, аби збільшити конкуренцію.

На відміну від інших регіонів, у нас була найбільша конкуренція та найнижча ціна.

Купили автобуси Мрія, які в Україні виробляють на основі російських ПАЗиків. Купили, бо вони відповідали критеріям тендеру і ціна була найнижчою. Згідно з чинним законодавством по-іншому зробити не могли. Тим паче, за словами представників ОДА, вони зверталися в СБУ і ті сказали, що фірма українська.

Можливо, це неправильно купувати частково російські товари за бюджетні кошти. Але чиновники по закону змушені приймати найдешевші пропозиції. Не правильно? Давайте змінювати закон, а не мати претензії до тих, хто його виконує.

Якщо не хочемо купувати найдешевше, яке ламається швидко, це стосується, до речі, величезної кількості товарів, які в Україні купуються на тендерах - давайте не будемо неякісні товари сертифікувати і пускати в країну. Але не може людина з управління освіти розбиратися в технічних деталях якості автобусів, чи комп’ютерів чи інших товарів. Це мають робити професіонали і пускати або не пускати такі товари на ринок.

А рівненські обласні освітяни, які проводили тендер, зробили все по закону, якби зробили «по-совісті, по-духу, як для себе, патріотично, чи ще якось там», як пропонує громадськість, вони б понесли адміністративну чи кримінальну відповідальність, тендер був би скасований, і проведений по-новому.

Що робимо? Караємо невинних і нагороджуємо непричетних? Чи спробуємо робити системні зміни, де потрібно - в законодавстві, де потрібно - в підзаконних актах і т.д…

Зробити витрачання бюджетних коштів ефективним – це буде важлива перемога, результати якої відчують усі. Але це непросте завдання, для досягнення якого потрібна тривала і систематична праця.

Кому цікаво, долучайтеся до громадської ініціативи «За чесний тендер», моніторте процедури закупівель, якщо ви представники бізнесу – беріть активну участь і пропонуйте кращі товари по вигідним цінам. Вдячний тим журналістам, які розібралися в ситуації.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте