Рівнянку, яка досі не повернула онкохворим дітям понад 7 тисяч, одні готові «обматюкати», інші – вручають нагороду

Тетяна Герасименко (в центрі фото) кілька днів тому приймає вітання з перемогою в одній з номінацій всеукраїнського конкурсу візажу, який проходив у Рівному
Джерело
Фото ogo.ua

Кілька днів тому організатор скандальних «живих торгів» здобула перемогу у всеукраїнському конкурсі з перукарського мистецтва, візажу та нігтьового сервісу «Квітка Лотоса», який проходив у Рівному.

Прокуратура повернула справу щодо загублених коштів «живих торгів» міліції. Не вистачає доказів щодо суми зібраних коштів.

Відомі рівняни, які долучилися до збору коштів на цьому заході, воліють обходити стороною цю жінку та готові її «обматюкати». В той же час Тетяні Герасименко залюбки вручають нагороду на конкурсі візажистів.

Станом на 3 жовтня Тетяна Герасименко передала в лікарню ліків лише на майже 25 з половиню тисяч гривень. Лікарня, після передачі Тетяною усіх супроводжуючих документів до ліків, поставила їх на свій баланс.

Загальна ж сума зібраних під час акції коштів, зі слів другого співорганізатора заходу, становить 32 640 гривень. Тож онкохворі діти наразі недоотримали від організатора заходу ліків на понад 7 тисяч гривень.

Як уже повідомляв портал «Четверта влада», щодо скандальних «живих торгів» міліція пропонує порушити кримінальну справу за частиною 1 статті 190 Кримінального Кодексу (Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Проте наразі прокуратура повернула справу слідчому міліції. Проблема, зі слів міліції і прокуратури, у тому, що не підтверджена сума зібраних коштів. Наявних у міліції доказів і свідчень недостатньо для юридичного висновку, що на заході було зібрано понад 32 тисяч гривень.

– Хто був учасником торгів, будь ласка, телефонуйте в міліцію і надайте інформацію, – звертається до рівненчан начальник СЗГ УМВС Тамара Лисенко. – Потрібна ваша відповідь всього на три питання: скільки коштів, кому ви їх надали і при яких обставинах.

Тамара Лисенко запевняє, що такі свідчення можуть допомогти слідству підтвердити зібрану журналістами інформацію про те, що на заході було залучено понад 32 тисяч гривень.

Проте адвокат, який має багаторічний досвід у кримінально-застосувальній практиці, має з цього приводу більш песимістичну думку.

А всі головні аргументи обвинувачення (свідчення співорганізатора, скрін-шоти повідомлень у групі «живих торгів», в яких адміністрація групи зазначала, що зібрано понад 30 тисяч гривень, диктофонні записи телефонних розмов, де Тетяна спочатку називає як суму зібраних коштів 28 тисяч, потім – 30 тисяч – авт.), на його думку, ніякого значення не мають.

Адвокат Олександр Бражніков сумнівається, що слідству вдасться довести у суді факт шахрайства у справі «живих торгів». Фото з архіву Олександра Бражнікова

– Будь-які факти, пов᾽язані із передачею чи отриманням грошей юриспруденція пов᾽язує із наявністю документа, – пояснює адвокат.

– Наприклад: якби я, у присутності 100 чоловік, позичив у вас гроші, то суд би відмовив вам у задоволенні позову про їх стягнення з мене, оскільки я про це не видав вам зобов᾽язального папірця.

У цій справі усе залежатиме від позиції підозрюваних, яка виробляється, як правило, із залученням фахівців. Якщо прислухатися до їх порад, то навряд чи слідству вдасться здобути докази наявності умислу на заволодіння коштами.

– У цьому значенні навіть байдуже – скільки тих коштів було зібрано насправді і чи усі вони використані на «благоє дєло», – додає Олександр Бражніков.

Визначальним є лише доведеність наміру у підозрюваних привласти ці кошти в момент заволодіння ними, що при відсутності визнання вини і «розкаяння» виглядає майже неможливим.

Якщо ж підозрювані будуть деморалізовані, або іншим чином неспроможні боротися за своє виправдання, то серед можливих варіантів завершення розслідування справи можна передбачити її закриття з нереабілітуючих підстав (амністії, зміни обстановки, примирення з потерпілими, тощо), що теж судовою перспективою, у класичному розумінні цього поняття, не назвеш.

Якби це чоловік організовував би, я йому врізав би по морді

Якщо ця дівка нагребла грошей, то я її ще виматюкаю в ефірі – рівненські відомі діячі про свою участь у «живих торгах».

Рівненський музикант Юрко Журавель, який виступав у Рівному для підтримки збору коштів під час «живих торгів», воліє обминати іншою дорогою організатора торгів. Фото порталу «Четверта влада»

– Якщо б це чоловік організовував цей захід, то якби я його ще раз побачив, то врізав би по морді, – обурюється рівненський музикант і художник Юрко Журавель, котрий виступав у Рівному для підтримки збору коштів під час «живих торгів».

– Але оскільки це жінка, то хай просто ходить подалі від мене, з іншого боку дороги. В організаторів уже брудна совість і ніякими грошима це відчистити вже не можна. Чесно кажучи, такі речі конкретно відбивають охоту брати участь в подібних заходах.

Як на мене, якщо люди беруться за благодійну справу, то вони дійсно мають збирати гроші для дітей і на ліки. Я останнім часом взагалі проти проведення концертів в підтримку, наприклад, хворих дітей. Хочете пожертвувати – дайте відразу, без усіляких святкувань.

Останнім часом грали при клубах у Києві, там теж організовували благодійні заходи. Коли товсті дяді з красивими тьотями збираються і добре проводять час за якесь там «бабло», а потім якась там частина переходить дітям, то дуже негарно виходить.

Коли я останній раз грав на такому заході в Києві, то, мало того, що зібралася купа такої публіки, то ще потім привели хворих діток. Щоб дяді подивилися на них: о, мовляв для кого ми гроші даємо. А дітки подивилися на цих дядів і їх відвели подалі.

Я проти таких акцій. Збирайте напряму, щоб усі кошти йшли цим діткам.

– В мене взагалі таке враження, що лікуванням дітей, підтримкою неімущих займаються тільки рок-музиканти, а не держава, – продовжує Юрко Журавель. – Ми в будь-якому разі і надалі долучатимемося до благодійності. Чесно кажучи, ми часто просто перераховуємо гроші, а не беремо участь в концертах.

Директор Рівненського театру Володимир Петрів надалі бажає жертвувати особисто в руки потребуючим, без посередників. Фото з ukurier.gov.ua

– Я витратив свій час на ту дівчину, яка за 150 чи 200 гривень мене купила, робив для неї екскурсію по театру, а кошти не дійшли до дітей – це обурливо, – говорить директор Рівненського облмуздрамтеатру Володимир Петрів.

– Потрібно подати в прокуратуру, хай розбирається. А якщо ця дівка нагребла грошей, то я її ще виматюкаю в ефірі. А ті хто починають займатися благодійністю, хай ходять у кайданках. Відразу. Або скотчем їм руки позав᾽язувати. Щоб не могли гроші рахувати. І тоді хай займаються благодійністю.

– В мене охоти займатися благодійністю це не відбило, тому що я собі ніколи не дозволив би такого зробити, – продовжує Володимир Петрів.

– Я тут благодійністю щодня замаюся. Театр, по-моєму, став найбільшим благодійником на теренах області. Ми благодійно надаємо і зали в оренду, і під час вистав кошти дітям збираємо.

До мене часто приходять. Просять пару гривень. Кажуть: «Ви чоловік не бідний». Я самий багатий, до речі, щоб ви знали. Так можете і написати. Я самий багатий чоловік на теренах області. І України. І жертвувати власні кошти я буду надалі тільки особисто, так як робив усе життя.

Сам особисто принесу у те місце, куди вони мають бути спрямовані, а не через когось.  І попрошу ордер, що кошти отримали. Так як ми в театрі проводили аукціон-продаж картин для підтримки хворих дітей. І тут же дітям на сцені гроші вручали.

Проте не всі відомі рівняни обурені таким результатом «благодійного» аукціону «живі торги». 29 вересня Тетяна Герасименко взяла участь і здобула перемогу в одній з номінацій всеукраїнського конкурсу з перукарського мистецтва, візажу та нігтьового сервісу «Квітка Лотоса», який проходив у Рівному.

Організатор конкурсу, перукар Олександр Матирний про скандальні «живі торги»: Чесно сказати, я навіть не хочу знати, що там було. Фото з сюжету про конкурс телеканалу «Рівне 1»

– Тетяна як візажист подала заявку на конкурс ще в березні, – розповідає порталу «Четверта влада» організатор конкурсу «Квітка Лотоса», перукар Олександр Матирний. – Про скандал я дізнався тільки після конкурсу.

Як конкурсантка вона показала гідні результати. Я вважаю, що цей конфлікт – це справа лише тих, хто був пов᾽язаний з цим заходом. І вони мають між собою в цьому розібратися. І це ніяк не стосується «Квітки Лотоса», його організатора і членів журі.

Вона для мене є Тетяною Герасименко – візажистом, яка заслужено взяла перше місце в категорії «Фантазійний макіяж». Як людину, я її не знаю. Мені потрібні для продовження конкурсу талановиті конкурсанти, які роблять свою справу.

– З її боку це було, очевидно, непорядно (має на увазі «живі торги – авт.), – погоджується Олександр Матирний. – Але з мого боку буде непорядно поширювати інформацію про скандал з конкурсанткою. Тривалий час її телефон не відповідав і я думав, що вона зійшла з дистанції як учасник конкурсу.

Але вона передзвонила і взяла участь у конкурсі. Після конкурсу мені розповіли про скандал, але мені це було нецікаво. Хай люди, які вважають себе постраждалими, самі з нею розбираються. Чесно сказати, я навіть не хочу знати, що там було.

Тетяна Герасименко й надалі ігнорує телефонні дзвінки журналіста порталу «Четверта влада». А ми дуже хочемо почути її відповідь на запитання, чи збирається вона повернути решту коштів для онкохворих дітей.

Нічого не каже про це і її чоловік, який відповідає на дзвінки журналіста, але, з його слів, про наміри Тетяни з цього приводу нічого не знає. Нічого не знає про це і другий співорганізатор аукціону.

А рівненські ЗМІ, які повідомили про перемогу Тетяни на конкурсі «Квітка Лотоса», і словом не обмовилися про скандал, який спровокувала ця талановита візажистка.

Від порталу «Четверта влада»:

Українське законодавство і вправні юристи без проблем допомагають фактичним шахраям уникнути відповідальності. Якщо до цього додати низьку правову культуру населення, то в Україні, можна сказати, шахрайський рай.

Згадайте, для прикладу, обмани з кредитами, з будівництвом будинків, з банківськими вкладами, з квартирами пенсіонерів, не кажучи вже про менш дрібні зловживання довірою.

Найкращим виходом щодо цього є підвищення загальної правової культури суспільства, яку слід виховувати зі старшої групи дитсадка і до останнього курсу університету.

Але що можна зробити вже, коли законодавство безсиле?

Портал «Четверта влада» поспілкувався на умовах анонімності з громадським активістом, який знається на зв’язках з громадськістю і попросили в нього порад, що можна зробити в ситуації, коли Тетяна Герасименко відмовиться повертати кошти дітям.

– Якщо юридичні методи недієві – варто активно використати всі методи громадського тиску. Простіше кажучи – зробити так, щоб кожен рівнянин, здолбунівчанин (за інформацією zdolbunivcity.net Тетяна – здолбунівчанка - авт.), кожен сусід цієї особи знав про те, кого вона і як позбавила коштів, – каже співрозмовник.

– В принципі, це можна зробити, навіть не витрачаючи багато коштів. І це саме робити з тими, хто фактично сприяє позитивній репутації цієї особи. Уявіть, що нобелівський комітет робить переможцем літератури, скажімо, якогось африканського диктатора-людожера тільки через те, що він написав гарну книжку.

Хіба може таке бути? А от у нас організатор конкурсу «Квітка Лотоса», перукар Олександр Матирний дозволяє собі сказати, що йому байдуже, що ця особа обманула сотню людей і забрала гроші в дітей, бо вона хороший візажист.

– Ті, кого обманули, та небайдужі до хворих дітей мають стояти з пікетом під перукарнею цього чоловіка з відповідними написами на плакатах і роздавати листівки, що власник цієї перукарні сприяє людині, яка поцупила гроші в онкохворих дітей, – продовжує експерт.

– Всі сусіди Тетяни Герасименко мають отримати листи з описом цієї ситуації.

Також можна домовитись з власниками біг-бордів, сіті лайтів і повісити «привіт» Тетяні Герасименко.

Всім активним інтернет-користувачам можна запропонувати зробити демотиватори на тему «Тетяна Гарасименко присвоює кошти онкохворих дітей» і попросити розіслати ці демотиватори по всій мережі, як вірусний контент.

З’ясувати, де працює Тетяна Герасименко, і хай усі її колеги знають про її «подвиг», а біля її місця роботи можна теж поставити сіті-лайт – «Тут працює людина, яка присвоїла кошти онкохворих дітей».

– Людина такими діями знищила свою репутацію і треба, щоб про це дізналися всі. А методів є багато, – впевнений експерт.

Рівнянку, яка завинила онкохворим дітям гроші благодійників, увіковічнять в демотиваторах

Ліки від організатора «живих торгів» у Рівному досі не прийняті лікарнею. Міліція вбачає в її діях ознаки шахрайства

Організатор «живих торгів» привезла в рівненську дитячу лікарню ліків на 24 тисячі гривень

Організатор скандальних «живих торгів» у Рівному пообіцяла міліції закупити ліки для онкохворих дітей на понад 30 тисяч

Організатор скандальних рівненських «живих торгів» зникла з дому. Де 30 з лишком тисяч гривень зібраних коштів – досі невідомо

Організатори скандальних рівненських «Живих торгів» поспіхом видаляють інформацію зі сторінки цієї акції Вконтакт

Організатори «живих торгів» Вконтактє видурили в рівнян 30 тисяч, ніби-то для хворих дітей

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте