Сусіди мера Рівного: хто живе в мажорному кварталі

В той час, як звичайні громадяни роками чекають у «земельних чергах» героям публікації це не загрожує: рідна донька мера, екс-депутати, бізнесмени близькі до влади та інші. Без будь-яких черг вони отримали землю поруч з мером через непрозору «схему УКБ».

Огляд власників нерухомості в елітному кварталі Рівного робили Дмитро Бондар та Юрій Горбач з Рівненського агентства журналістських розслідувань, спеціально для Corrupt.UA.

Будинок мера Рівного Володимира Хомка (насправді його швагра)

Фото 1
Тут мер Рівного Володимир Хомко проживає з дружиною починаючи з 2011 року

Рівне, вулиця Неофіта Кибалюка 5. Охайний персиковий будинок з темним дахом. Під кам’яним парканом такі ж охайні кущики та маленька червона Хюндай. Саме тут живе міський голова Рівного Володимир Хомко. Відомо це ще з 2011 року, проте у декларації мера помешкання відобразилося лише цього річ, та й то у праві користування.

2

3

Про будинок Володимира Хомка свого часу багато говорили: підозрювали мера у використанні комунальників під час будівництва. Інформація не підтвердилась, можливо й тому, що над цим не досить добре працювали. Як мер сам тоді розповідав, будував за власні кошти – 900 тисяч гривень. Добудовував те, що почала його сестра, адже саме на неї, за словами мера, була оформлена земельна ділянка.

5
Лише цьогоріч будинок на Кибалюка з’явився у декларації мера. Юридично він і досі належить його швагру

Нині будинок та земельна ділянка оформлені на чоловіка сестри Володимира Хомка, тобто мерового швагра – Бондарчук-Василюка Сергія Володимировича. Площа земельної ділянки – 10 соток, будинку – 261,3 квадратних метри.

Згідно з реєстром нерухомості найближчими сусідами мера нині – власники будинків поруч: Ростислав Гнатюк, Роман Мамчур, Олександр та Валерія Купчинські, Володимир Богданець, Лілія та Олена Рудьо, Людмила Вознюк, В’ячеслав Клевака, Ярослав Гордієвич, Надія Левандовська, Леонід та Людимила Качановські.

Нам не вдалося дізнатися хто ці люди на основі лиш відкритих джерел інформації. Не виключено, що за прізвищами номінальних власників, як і у випадку з Володимиром Хомком, можуть бути приховані відомі у місті постаті. Втім деяких сусідів ідентифікувати все ж вдалося.

Діти мільйонерів/екс-посадовців

Неподалік будинку мера, без будь яких ознак будівництва лежить земельна ділянка, що належить Андрію Гуцу – сину екс-податківця, а нині підприємця Олега Гуца.

Олег Гуц з 1995 по 2004 рік був заступником голови Державної податкової адміністрації в Рівненській області, з 2006 по 2010 депутатом обласної ради, на момент обрання в яку був директором ТОВ «Ізотерм-С», а нині є співвласником цього товариства з багатомільйонним статутним фондом. Частка, що належить Олегу Гуцу становить 3,6 мільйона гривень.

6
Бізнес-партнери Олег Гуц (в центрі) та Юрій Торгун на відкритті урочистому заході у Рівному. Фото: «ВСЕ»

Поруч з ділянкою Гуца меншого лежать 9 соток Анни Торгун. Її батько – Юрій Торгун з 2006 по 2010 рік був секретарем Рівненської міської ради. З Олегом Гуцом пана Торгуна об’єднують не лише розташовані поруч земельні ділянки їхніх дітей, адже він також співвласник «Ізотерм-С». Його внесок становить 8,6 мільйонів гривень.

7
Скрін-шот з реєстру фізичних та юридичних осіб із переліком засновників ТОВ ПІІ «Ізотерм-С»

Схема УКБ

І швагро мера Сергій Бондарчук-Василюк (читайте: «мер власною персоною» – авт.), і засновники «Ізотерм-С», і інші власники майна в елітному районі отримали землю через «схему УКБ». Тобто, замість того, щоб продати землю, приміром, через аукціон чи роздати тим, хто цього потребує і роками стоїть у чергах влада віддає землю найзаможнішим (читайте: «самій собі» – авт.).

Схема працює наступним чином. Міська рада виділяє Управлінню капітального будівництва (УКБ) землю. Бажаючі отримати ділянку «скидаються» по 10-25 тисяч у.о. цьому ж УКБ для проведення комунікацій та доріг (цифри станом на 2013 рік – авт.). В наслідок – отримують безкоштовно ділянки, які ще до забезпечення цими комунікаціями на ринку коштували б більше ніж фактично обійшлись власникам.

Про те, що саме так діяли саме у цьому випадку свідчить розміщене на сайті Рівнеради рішення №3083 від 24 грудня 2009 року. Цим рішенням Рівнерада дає згоду на укладення договорів суборенди між Управлінням капітального будівництва та фізичними і юридичними особами. Причому, рішення приймали депутати міськради, а підписував Володимир Хомко. Контроль за виконанням покладався, зокрема, на секретаря – Юрія Торгуна.

8

Конфлікт інтересів в даному випадку більш ніж очевидний, а пікантності ситуації додає ще одна потенційна мешканка елітного району.

Донька мера

Крім вищевказаних осіб у рішенні фігурує ділянка для передачі в суборенду дружині бізнесмена, та за сумісництвом доньці Володимира Хомка Оксані Артуньян.

8
На ділянці прямо за будинком мера нині будується його донька Оксана Артуньян

Ані у реєстрі речових прав на нерухоме майно, ані на кадастровій карті Оксана Артуньян у якості власника цієї земельної ділянки не відображена. Втім адресу її вдалося ідентифікувати завдяки переліку будівельних паспортів, розміщеному на сайті міської ради.

9

Шостим будинком на Слов’янській виявився саме той, що розташований прямо за мерським. Немає нічого поганого в тому, що батько і дитина хочуть жити поруч. Якщо це звичайно не мер і його донька, які отримали землю у суборенду зокрема й за підписом самого мера.

Окрім колег по Рівнераді та доньки, в елітному районі поруч з мером проживає чимало мешканців з чиновницьким досвідом або на кшталт цього.

Замначальника міліції/поліції

10
Будинок братів Заславських

Через два будинки від мерового живе заступник начальника облуправління міліції, а нині поліції Віталій Заславський. Власність оформлена на нього, його брата Дмитра Заславського та «ТОВ Ноктум», що прописане у Києві.

Площа земельної ділянки – 10 соток, будинку – 276,9 квадратних метрів.

Податківець

11
Будинок сім’ї заступника начальника Головного управління ДФС у Рівненській області Анатолія Клячука

Андрій Гуц виявився, не єдиним мешканцем елітного району, пов’язаним із податковою. Попри те, що будинок у реєстрах не відображений – власницю землі під ним встановити вдалося, і це – Ольга Клячук – дружина першого заступника начальника головного управління Державної фіскальної служби на Рівненщині Анатолія Клячука.

Пан Клячук, судячи із біографії, ніде окрім фіскальних органів протягом останніх 23 років не працював. Минулоріч його зарплата склала 123 тисячі гривень і на такий будинок він мав би збирати не один рік.

При цьому у декларації чиновника будинок не відображено. Лише земельна ділянка та й то – у власності сім’ї (Анатолій Клячук типу просто користується – авт.). Дохід сім’ї виглядає неспівірозмірним з майном – менше семи тисяч гривень у 2014 році.

Метролог

12
Половина будинку належить заступнику гендиректора ДП «Рівнестандартметрологія» Олегу Камінському

З 2007 року і донедавна Олег Камінський працював заступником директора ДП «Рівнестандартметрологія» і, вочевидь, саме на цій посаді він і заробив на житло.

У 2011 році в публікації [на той момент ще] журналіста Мустафи Найема пан Камінський згадувався у якості учасника корупційної схеми пов’язаної з тодішнім губернатором області Василем Берташем.

Цьогоріч гендиректора підприємства Віктора Зарудного люстрували і протягом кількох місяців обов’язки виконував саме Олег Камінський.

Наразі, судячи з інформації на сайті «Рівнестандартметрології» Олег Камінський вже не працює ані керівником, ані заступником новопризначеного директора. Ним нині став екс-очільник Рівненської райдержадміністрації Анатолій Камінський, (не родич, але однофамілець – авт.).

Дружина заступника

13
Власниця землі під домом – дружина заступника мера Віра Хмилецька

У мера Рівного Володимира Хомка є заступник – Олексій Хмилецький, який живе тут. Будинок, розташований одразу на трьох земельних ділянках, загальною площею 13,37 сотки, належить дружині заступника мера Вірі Хмилецькій. В декларації пана Хмилецького земля відображена, втім будинку там немає.

Очільник «Прогресу»

14
Будинок очільника Рівненського обласного осередку політичної партії «Прогрес» Анатолія Сидорука

Тут проживає з родиною підприємець Анатолій Сидорук. До об’єднання з «Солідарністю» він очолював рівненський «Удар». Нині ж – партію «Прогрес», яка зібрала незгідних з об’єднанням екс-ударівців. На виборах до міської ради він йшов першим номером. Площа будівлі – 357 квадратних метрів.

ТОВ «Ріф», мережа АЗС «Олас»

15
Власник будинку – бізнесмен та екс-депутат Руслан Мальований

Бізнесмен та екс-депутат Рівнеради Руслан Мальований в певний час очолював земельну комісію. Зокрема, й на Руслана Мальованого покладався контроль за виконанням рішення про дозвіл на суборенду землі під будинками мера та його доньки.

Наразі пан Мальований є співзасновником ТОВ «Ріф», більш відомого під брендом мережі автозаправок «Олас». Розмір його частки у товаристві – 5,75 мільйонів гривень. Разом з ним до складу входять екс-депутат облради Олег Хомич, екс-депутат міськради Віталій Малашинський та батько екс-депутата міськради Віталія Першогуби Леонтій Першогуба.

16
Майно бізнесмена Леонтія Першогуби

Поблизу будинку пана Мальованого земельною ділянкою на 10 соток володіє його бізнес-партнер – співзасновник ТОВ «Ріф» Леонтій Першогуба. На ділянці розташований будинок, проте у реєстрах він не відображений. Ще одну ділянку такої ж площі з попередньою об’єднує спільний паркан, однак право власності на неї в реєстрах не відображено.

Син Леонтія Віталій Першогуба, як і пан Мальований донедавна був депутатом Рівнеради. Очолював комісію з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.

Скандальний депутат з Батьківщини

17
Власність екс-депутата Рівнеради, який прославився низкою скандалів

Ще один екс-депутат, який живе неподалік – Юрій Запорожець. Йому належить будинок та земельна ділянка площею у 10 соток.

Юрій Запорожець був депутатом Рівнеради минулого скликання, керівником фракції ВО «Батьківщина» і прославився низкою скандалів. Його називали головним «рішалом» із земельних питань, що зрештою призвело до втрати керівної посади.

Висуванці партії «Громадський контроль»

18
За інформацією з реєстру власницею цього будинку є Ольга Крамарець

Власником частини двохквартирного будинку площею у 207,3 квадратні метри є мати Рівненського підприємця Ігоря Крамарця. На виборах до Рівнеради у 2015 році Ігор Крамарець був висуванцем партії «Громадський контроль», перед тим – членом міськвиконкому за квотою ВО «Батьківщина».

Ігор Крамарець – директор ПП «Фахівець-дах». Засновник цього підприємства – бізнесмен Олег Каштан. Його вважають «наближеним» до мера Володимира Хомка та приписують йому «чималий вплив» на міського очільника та фінансування його виборчих кампаній.

18
Власник будинку – підприємець Ярослав Гайдайчук

Ще один висуванець «Громадського контролю» за квотою партії «Народний контроль» (який з рештою не став кандидатом у списку) власник та водночас керівник ТзОВ «Рівнетермопродукт» Ярослав Гайдайчук володіє будинком поблизу [матері] Ігоря Крамарця. Право власності на будинок площею 295,5 квадратних метрів він набув на підставі судового рішення.

Скорпіон

19
Будинок засновника адвокатського об’єднання «Скорпіон» Михайла Давидюка

Здоровенний скорпіон наварений на металевих воротах, та ще один на хвіртці. Власник майна – адвокат Михайло Давидюк. Він же – засновник адвокатського об’єднання «Скорпіон».

Площа земельної ділянки – 10 соток, будинку – 473,6 квадратних метрів.

Екс-банкір

20
Будинок Ярослава Парипи

Неподалік від мера проживає екс-керівник рівненської філії ПАТ «Український інноваційний банк» Ярослав Парипа, батько якого зазначений засновником підприємства «Трансагропром». Свого часу від імені банку Ярослав Парипа уклав договір з дочірнім підприємством «Трансагропрому», що в подальшому стало предметом для судової тяганини. Банк звинувачував свого екс-директора у «зловмисній домовленості», щоправда свою позицію, судячи з рішення, не довів.

Нотаріус

21
Будинок нотаріуса Володимира Плетньова

За рогом у тому ж секторі, що й мер будується нотаріус Володимир Плетньов. Йому належить житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами площею 251,6 квадратних метрів а також земельна ділянка під будинком площею 9,97 соток.

Мед-центр «Аніко»

22
Будинок Анни Шумлянської

Будинок на 287 квадратних метрів та 10 соток землі під ним належать Анні Шумлянській – доньці екс-очільника, а нині заступника керівника Діагностичного центру Ігоря Шумлянського. Пошуковики знають пані Шумлянську у якості «контактної особи» Медичного центру Аніко, керівником якого вказана її матір – Наталія Шумлянська.

Судячи з рішень розміщених на сайті Рівнеради окрім того що на фото вона орендує дві прилеглі ділянки площею у 2,5 та 3,87 соток. Загальна площа – 15,87 соток.

22
Будинок Андрія Бортея

Будинок навпроти попереднього: дві квартири у більш ніж 200 квадратних метрів кожна, одна з яких продається. Це власність лікаря-уролога, сексопатолога медичного центру «Аніко» Андрія Бортея, який навіть веде свій блог.

«Слобнест»

24
Земля під цим будинком належить Роману Слободенюку

10 соток під будинком належить Роману Слободенюку, про сам будинок – у реєстрах ні згадки. Разом з Едуардом Нестерюком та Сергієм Брижицьким пан Слободенюк є співзасновником ТОВ «Слобнест», статутний фонд якого налічує 3,8 мільйонів гривень. Судячи з ЄДР підприємство займається хімічними добривами та здає в оренду нерухомість.

Постачальник м’яса у дитсадки

26
Будинок підприємця Анатолія Шевчука

Поруч з попереднім – розташовується будинок на 286 квадратних метрів, та ділянка площею 9,9 соток під ним. На підставі судового рішення «про поділ майна подружжя» право власності належить Анатолію Шевчуку. Пан Шевчук – приватний підприємець, який займається роздрібною торгівлею харчовими продуктами, напоями і тому подібним. Нещодавно, між іншим, виграв тендер на постачання м’яса у дитсадки.

«Торгова промислова компанія Арсен» та ПП «Шинаторг»

27
Одразу двома ідентичними на вигляд двохповерховими будинками володіє Тетяна Лавренюк

Двома будинками на 387,5 та 355,9 квадратних метрів володіє підприємниця Тетяна Лавренюк. Вона, та її чоловік Всеволод Лавренюк засновники приватних підприємств «Торгово-промислова компанія Арсен» та «Шинаторг».

Стоматолог

28
Будинок власника стоматкабінету Михайла Яцентюка

На сусідній вулиці від мера Скляренка також живе чимало відомих Людей. На в’їзді проживає власник стоматологічного кабінету Михайло Яцентюк.

«Бурштин України»

29
Власниця будинку – Наталія Мединська

Пані Мединська, ймовірно, невістка (дружина сина Олександра) екс-керівника Державного підприємства «Бурштин України» нині покійного Володимира Мединського. Неподалік від її дому, майже поруч з мером стоїть будинок з великим білим муром: ані у реєстрі нерухомості, ані на кадастровій карті власника не відображено.

30
Встановити власника цього будинку за інформацією з публічних реєстрів наразі не можливо.

Втім, за інформацією джерела Рівненського агентства журналістських розслідувань, саме тут із сім’єю проживає син Володимира Мединського Андрій.


За можливість розкриття власників нерухомості дякуємо проекту «Гарна хата».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте