Що мають і з чого живуть головний прокурор Рівненщини та його заступники

Так уже повелося, що майже за кожним заможним держслужбовцем стоїть родич-бізнесмен, який надає йому фінансову підтримку. За погрішностями, виявленими у деклараціях прокурорів Рівненщини, теж стояли конкретні пояснення і люди
Джерело
«Четверта влада»

Захищати Закон, права і свободи громадян – робота прокурорів. Як виявилось, за неї правоохоронцям порівняно непогано платять.

Та коли у їхніх деклараціях елітні автівки, гектари земель, квартири і водночас доходи, за які прокурори встигли би придбати, хіба, половину свого майна, – до охоронців Закону виникають питання.

Доки готувався матеріал сьогодні стало відомо що прокурора Рівненщини відсторонили від роботи, а у поліцейських з «бурштинових» районів – обшуки.

Нещодавно активісти Дніпропетровського координаційно-експертного центру з питань регуляторної політики презентували результати досліджень декларацій українських чиновників, суддів та правоохоронців.

Як виявилось, серед декларантів-мільйонерів прокурори областей на другому місці і випередили їх лише фіскали.

Чи стосується така статистика Рівненської обласної прокуратури? Щоб відповісти на це питання, ми дослідили декларації про майно і доходи прокурора Рівненщини, його заступників та запитали як вони заробили гроші на купівлю дорогих авто, квартир і земельних ділянок. Версія у кожного своя.

Яка вона – історія фінансового успіху керівництва обласної прокуратури Рівненщини?

Обласному прокурору подарували 4 гектари землі, а його батько має 1 300 ГА

Анатолій Ковальчук працює прокурором Рівненської області з 2015 року.

Сам він родом із села Івашківці, що на Вінничині. До призначення у Рівному обіймав посади у прокуратурі Вінницької області, працював прокурором у Чернівецькій області та на Полтавщині.

Нова робота змусила правоохоронця жити окремо від сім`ї. Тож дружину, доньку та сина, які живуть у Кременчузі, він тепер бачить не часто. 

У 2010-му прокурор мав трохи більше як 74 тисячі гривень доходу. За 5 років грошові статки зросли до 328 тисяч 68 гривень, задекларованих минулоріч.

Серед цінних статків за ці роки у прокурора бачимо Лексус ES -305 2007 року випуску. Зараз ціна такого авто коливається в районі 18 тисяч доларів. Також пан Ковальчук у 2011 році задекларував квартиру (115,6 кв.м.). Того ж року з`явився будинок площею 222 квадрати. 

Увагу привертають земельні ділянки, які декларує правоохоронець. Із, в порівнянні, скромних 0, 28 га., у 2011-му, за 5 років пан Ковальчук дійшов до 5684 кв.м., які бачимо у деклараціях починаючи з 2014 року.

Як пояснив нам прокурор, земельні ділянки – це подарунок батька, який є фермером. Усі вони знаходяться на Вінничині. Одну із них у 2014 році він задекларував як подарунок.

– У декларації за 2014 рік вказано, що ви отримали подарунок – 62 тисячі 211 гривень.  Хто чому і що саме Вам подарував?

–  Це батьки подарували мені два паї по (очевидно прокурор обмовився, адже батьки загалом подарували йому 4 га., а не по 4 га. – ред.) 4 гектари: 2 і 2 – від мами і батька. Він оцінений до дарування в 62 тисячі гривень, – розповів пан Ковальчук, – Мої батьки, як і батьки моєї дружини не бідні.

Вони все життя зв`язані з землею. Тобто вони аграрії. Тесть уже не займається, а батько до цього часу займається. У батька на даний час 1300 гектарів землі на Вінничині. Це немаленька площа.

Спілкуючись з прокурором задаємо питання чому минулоріч він не задекларував 4 гектари землі.

На це він відповів, що в декларації є ця земля і вказує на цифру «40». І справді у декларації за 2014 рік ми бачимо нову ділянку у 40 кв.м. Вона ж є у 2015 році. Ймовірно, очільник прокуратури помилився і «забув» дописати три нулі. 

Що задекларував обласний прокурор у 2015 – дивіться у інфографіці. 

Як бачимо, сім`я Анатолія Ковальчука доволі заможна. Один лише Лексус R-X 350 2011 р.в. за сучасними розцінками коштує близько 35 тисяч доларів.

Лексус R-X 350 2011 р.в. у мережі продають за 33-37 тисяч доларів. Фотоілюстрація: auto.ria.com

Звідки гроші на таке авто? Прокурор каже, що купив його  за власні кошти, зокрема, від продажу квартири, попереднього авто Лексус ES-305. Ці гроші в деклараціях за 2012-2013 роки бачимо як дохід від відчуження майна (470 тис. у 2012 р. та 744 000 тис. у 2013 р. – ред.)

– Коли ми одружилися, нам з дружиною батьки подарували квартиру у Вінниці. Ми її продали. Також в трудовій своїй діяльності я отримав від держави квартиру, яка знаходиться у Кременчузі (продав, коли хотів придбати авто – ред.).

Тобто, якщо все до кучі скласти, то навіть якщо моїх коштів не вистачало, які я заробляв, продав машину і відповідно поновлював свій модельний ряд, то в принципі, батьки могли допомогти. 

Анатолій Ковальчук розповідає, що ще до того як прийти на посаду прокурора Рівненщини знав –громадськість цікавитиметься походженням його статків. Не прогадав

Прокурор розповідає, що на недешевому Ауді їздив ще з 1998 року. Каже, що тоді такі автівки мало хто мав у Вінниці. Потім прокурор купив два Мерседеси, а з 2004-го року пересів на марку Лексус. 

– В мене батько на Тойоті Prado їздить, тесть на Тойоті, сестра на Тойоті. Скажемо так, родина може дозволити собі і допомогти, – каже пан Ковальчук.

За словами обласного прокурора, задекларована квартира у 64 квадрати – та, яку він зараз орендує у Рівному. Інших квартир наразі у його сім`ї немає. 

Запитаня до очільника прокуратури виникло й щодо задекларованого у 2015 році доходу від відчуження майна  у сім`ї – 52 тисяч.

Аналізуючи декларації ми бачимо, що нерухомості чи автівок не поменшало тому не зрозуміло, що саме продала родина.

Як розповів Анатолій Ковальчук, 52 тисячі – це кошти від продажу майна дідуся, яке перейшло у спадок. А задекларована у 2014-2015 роках нерухомість – 98, 9 кв.м. – це ділянка, яку дружина прокурора здає в оренду.

І таке буває... Прокурор отримав ділянку за чергою

Перший заступник прокурора Рівненської області Павло Романчук у 1999 році розпочав свою прокурорську діяльність з посади слідчого-стажиста прокуратури Камінь-Каширського району Волинської області.

Після кар`єри на Волині, його перевели у Рівненський район. А перед тим як стати заступником обласного прокурора, він очолював прокуратуру Сарненського району. Розповідає, що жодних статків там не залишилось.

У 2010 році прокурор задекларував 67 тисяч 834 гривні доходу.

У 2015-му мав в рази більше – 315 тисяч 510 гривень.

Тоді, 6 років тому, у власності Романчука була  автівка Шкода SuperB 1781 2007 року випуску.

Вартість подібного авто зараз складає близько 17 тисяч доларів.  Того ж  ж року у декларації бачимо земельну ділянку (23 18 кв. м.). Правоохоронець каже, що отримав землю безкоштовно:

– Дану земельну ділянку я не купляв, тобто не платив за неї кошти. Кожен громадянин України має право отримати земельну ділянку безоплатно. Ділянка 24 сотих. Я отримав її в Луцькому районі, працював тоді в прокуратурі міста Луцька і відповідно звернувся із заявою в найближчу сільську раду і отримав. Для чого її було купляти, якщо можна просто отримати.

За словами прокурора, ділянка знаходилась у селі Забороль, що біля Луцька. Згодом вона стала непотрібна йому, тому шматок землі, виділений під будівництво, правоохоронець подарував.

Прокурор каже, щоб привласнити за 15 тисяч доларів авто Шкода SuperB у 2010-му, він продав, куплений у 2007-му, . Придбану Шкоду він уже не декларує у 2014-му. Разом із тим повідомляє про 165 тисяч гривень – дохід від відчуження майна.

Чим багатий і бідний прокурор та його родина – у інфографіці.

Романчук каже, що одна із задекларованих квартир у 68 кв.м. – його службове житло, яке знаходиться у Рівному. Там він і проживає. 

Інша квартира, площею 65 квадратів, є спільною власністю сім`ї прокурора:

– Я маю там 1/5 частку. Це квартира батьків, яка отримана була батьком-військовослужбовцем. В подальшому, як всі в 90-х роках приватизовували. Там були прописані я, брати, батьки. Я маю там частинку, як особа яка там проживала, – розповідає прокурор, – раніше квартиру не декларував, бо не знав, що маю там частку. Чекав доручення.

З реєстру речових прав на нерухоме майно нам відомо, що з червня 2016-го Павло Романчук є власником квартири площею 127 квадратів у Луцьку на вулиці Зацепи 2. Це саме та забудова навколо якої протягом 10 років точилися «війни».

Сталося так, що 160 родин інвестували в майбутні оселі житлового комплексу «Рідний дім» майже 60 мільйонів гривень. Забудовник збанкротував і до недавнього часу будівництво вважали «мертвим». 

Заступник прокурора отримав тут 127 квадратів у червні на що, каже, вже й перестав сподіватись. Відповідно квартира ще не відображалась у деклараціях

– Це дійсно квартира у моїй власності. Я отримую власність з червня цього року. Це квартира – через участь у будівництві, в яку я вклав гроші ще у 2006 році. 10 років вона будувалась, як довгобуд в Луцьку і от тільки в цьому році вони нарешті здали будинок.

Це була двохкімнатна квартира, площа – 80 кв. м. Вона знаходиться на останньому, 7 поверсі будинку і я цього року в кооператива викупив за 20 тисяч гривень мансарду. Тому так от відразу площа збільшилась.

Прокурор Романчук каже, що за життя не купував жодної квартири, окрім нової

З декларацій прокурора бачимо, що ані він, ані його сім`я не має власних авто з 2013 року. Романчук зараз їздить, хіба, на службовій Тойоті Camry. А минулоріч у користуванні сім`ї декларанта був Мерседес бенц E220 cDi 2008 р.в. 

Мерседес бенц E220 cDi 2008 р.в. Фотоілюстрація: autonet.ru

«Якщо я зараз захочу 600 Мерседес S-класу, то я собі можу його купити. Не за свою зарплату»

Андрій Боровик – чи не найпопулярніший заступник прокурора Рівненської області.

Він найчастіше серед обласних прокурорів  з`являється у ЗМІ, коментуючи резонансні справи. Це дещо виправдовує характер його роботи – боротьба з корупцією, розбірки, допити, виїзди – те що цікавить людей. Нещодавно під час одного із затримань на прокурора напали.

До того як обійняти крісло заступника, Боровик працював на різних посадах у прокуратурі Рівного та області. У 2010 році правоохоронець мав трохи більше за 41 тисячу доходу. Минулоріч задекларував 245 тисяч 271 гривню. 

Серед цікавих деталей з декларацій минулих років – два автомобілі: Пежо-607 2001 р.в. та Пежо-407 2007 р.в., які з`являються у деклараціях за 2011 рік. За сучасними цінами, старіше авто можна придбати за 6 тисяч доларів, Пежо 2007 – за 7 тисяч доларів. 

Такими є статки сім`ї Боровиків у 2015 році. 

На себе у 2015-му Андрій Боровик не задекларував майже нічого. Землю, квартиру, яку, з його слів, допомагали придбати батьки, і недешеву Тойоту Camry 2012 р.в. прокурор задекларував на дружину Юлію. Ми запитали у нього як дружина, яка у 2013-му не заробила нічого, придбала таку автівку:

– Там же було інше авто, до того…Продали в 2012-му авто, 407 Пежо, доклали гроші і купили інший автомобіль, – каже прокурор і пояснює чому задекларував авто не на себе, а на дружину.

–  Я дуже рідко їжджу за кермом. У мене в основному їздить дружина. Щоб не виникало питань, на 2012 рік, там усі документи, доручення. Тільки в 2013-му прийняли зміни до законодавства, що можна показувати тільки техпаспорт. Я також іноді їжджу цим авто. Ми купували не новий автомобіль, а в свого колеги, який був заступником начальника митниці. Він потрапив у ДТП і продавав. Ми купили і провели ремонт. 

Тойоту Camry продають зараз за 20 - 23 тисячі доларів. Свою Андрій Боровик каже, що придбав за 20 тисяч у 2012 році

– Питання в машині – не питання. Завтра я можу їздити на якомусь дорогущому автомобілі. У мене в батька декілька автомобілів. І це я розумію, що це автомобіль батька. І коли я служу в правоохоронних органах то мені на такому їздити не з руки. Крім того у мене є службовий автомобіль Тойота Camry, – говорить прокурор.

З реєстру речових прав на нерухоме майно ми дізналися, що у травні прокурор придбав парковку у Рівненського забудовника «Люкс Хаус Груп». Ціна паркінгу у центрі міста –  біля 100 тисяч гривень:

– Я в минулому році уклав договір на мені будівництво парковки, бо нема де ставити авто. Вийшло так, що документи мені віддали тільки в квітні цього року. Я її оформив на себе, я платив за неї десь 100 тисяч. Права на приватизацію, на цю паркову у мене настали лише в 2016-му році. Це вже було після заповнення декларації, – розповідає Андрій Боровик.

Серед захоплень Андрія Боровика – колекціонування монет і полювання

При зустрічі з журналісткою «Четвертої влади» заступник прокурора розповів й про деякі побробиці його родини:

– Я вам хочу сказати, що якщо я зараз захочу 600 Мерседес S класу, то я собі можу його купити. Не за свою зарплату. Заради інтересу, якщо вам цікаво, я можу завезти вас в Луцьк і показати як живуть мої батьки. В мене дуже багаті батьки.

Вони понад 20 років займаються бізнесом. У них будинок є в Лондоні. У них декілька квартир у Луцьку, є квартира у Києві. Моя сестра живе в Лондоні і вона експерт-мистецтвознавець по картинах України, Росії та Казахстану. Тобто у нас дуже заможна сім`я, а я працюю в прокуратурі за ідею.

21 травня родина Боровиків купила ще одну ділянку – батько прокурора Володимир Боровик придбав ділянку площею 0,1 га. у Городку під Рівним. Цільове призначення території: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

За зарплату: автопарк Олександра Таргонія 

Олександр Таргоній – фігура нова у Рівненській обласній прокуратурі. Хоча родом правоохоронець з Костополя, працював він здебільшого слідчим у Генеральній прокуратурі України. До того як стати заступником у Рівному прокурор обіймав аналогічну посаду у прокуратурі Хмельницької області. 

У 2010-му заробляв прокурор добре. З того часу і до 2015 року його статки поступово зростали: від 89 тисяч 622 гривень до 280 тисяч 501 гривні у 2015-му. У пана Таргонія є дружина-бізнесмен та троє дочок.

Він каже, що автівки сім`я придбала завдяки підприємницькій діяльності дружини. Це демонструють декларації правоохоронця на якого протягом 4 років – до 2014-го з майна була задекларована лише квартира у 65 квадратів. 

На дружину ж прокурор у 2011-2012 рр. задекларував автомобілі БМВ -Х5 3.0 2007 року випуску та Тойоту Prado з 2007-го.

Нове авто БМВ-Х5 2007 коштує близько 18 тисяч доларів. Новеньку Тойоту Prado 2007 оцінюють в 23 тисячі доларів. Ілюстраційні фото: auto.ria.com; rst.ua

У 2013-му сім`я Таргоніїв мала квартиру у 94 кв.м., земельну ділянку – 600 кв.м. 

Минулоріч правоохоронець задекларував дві автівки: та ж сама Тойота Ленд крузер  2008 р.в. та Тойота Prado 2007 р.в.

Детальніше про статки за 2015 рік – у інфографіці. 

 – В основному це були кошти дружини. Тому вона на себе реєструвала ці автомобілі. І разом із тим, коли питання це піднялося, я також підняв офіційні декларації. З 2010 року по 2013 я заробляв десь по 150/160 тисяч гривень. Тоді автомобілі були придбані.

То це якщо брати по тому курсу долара, десь по 15-20 тисяч доларів я заробляв у місяць, – каже Олександр Таргоній. 

Андрій Таргоній ретельно досліджував власні декларації за минулі роки

Правоохоронець добре підготувався до розмови з журналісткою «Четвертої влади». У руках тримав декларації і таблички, де перераховувалися усі зарплати прокурора за останні роки. Фактично він доводив, що сім`я могла дозволити собі такі авто:

–  У Києві в ГПУ я працював з 2002 року. Тобто фактично за 10 років сума не мала була. Звичайно вона і зараз йде на проживання, на все. Але питання в тому, що не саме за мої кошти придбані авто, а за кошти дружини, яка в мене приватним підприємцем працювала включно по 2013 рік.

Зараз вона у декреті. Вона заробляла різні суми: 200 тисяч, 250, 170. Тобто вона заробляла більше, –  розповідає прокурор, – Прокуратура нас забезпечила достойними зарплатами. Вистачало і проживати і пересуватися.

Олександр Таргоній каже, що ці автомобілі придбали вживаними за приблизно такими цінами: 470 та 240 тисяч гривень. Також здійснити покупку, за його словами, допомагали батьки.

Скромність і декілька квартир

Заступник прокурора Євген Рябий виявився «найскромнішим» серед своїх колег. Адже їздить він не на Мерседесі чи Тойоті, а на ВАЗі 2003 року випуску. 

Працює правоохоронець на посаді заступника обласного прокурора з 2014 року. До цього перебував на різних прокурорсько-слідчих посадах у таких містах як Тернопіль, Львів і Рівне.

До того як обійняти крісло заступника прокурора Рівненщини, він був старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області.

У 2010 році правоохоронець мав 42 тисячі 72 гривні сукупного доходу, минулоріч задекларував 274 тисячі 151 гривню. Дружина прокурора у 2015 заробила трохи менше за чоловіка – 231 тисячу 847 гривень.

У скромній, на перший погляд, декларації правоохоронця вирізняються декілька квартир: 26 кв.м. та 75 кв.м.– задекларовані у 2015 на Рябого та дві квартири 15,5 кв.м. та 94,1 кв.м., які правоохоронець минулоріч задекларував на дружину. 

Яке майно сім`ї Рябих – у інфографіці. 

Окрім ВАЗу 2003 року випуску, правоохоронець задекларував, щоправда на дружину, авто Хюндай Туксон 2.0 з 2008 року. 

Такий ВАЗ, як у прокурора можна придбати за 2 тисячі доларів. Автівка дружини коштує більше – близько 9 тис. доларів. Фото: auto.ria.com

 Поспілкуватися з прокурором нам не вдалося, адже наразі він перебуває у відпустці.


Матеріал підготовлений за фінансової підтримки «Інтерньюс Нетворк»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте