Псевдомітинг за легалізацію бурштиновидобутку під Рівненською ОДА

Спроба №2. Хто керував процесом

Рівно тиждень тому у центрі Рівного пройшов псевдомітинг, учасники якого прийшли мітингувати за гроші, про що самі й зізнавалися. Керував дійством керівник місцевої громадської організації УНСО Ярослав Грантіний. Сьогодні 10 травня аналогічний мітинг спробували провести вдруге. Хто очолив виставу цього разу – з`ясовувала «Четверта влада».

Читайте також: Замовний мітинг під Рівненською ОДА: як все було і хто платив студентам

Як і минулого разу, молодь перед мітингом почала групуватися неподалік будівлі Рівненської обласної державної адміністрації. Як і минулого разу, це був доволі однорідний натовп з молодих людей, схожих на студентів. Цього разу людей було не так багато – за оцінками поліції більше сотні.

1

Керував ними чоловік з бородою у темній куртці – Юрій Клейнос. Про нього пізніше.

– Підходимо до адміністрації, хлопці, ви берете плакати, все що потрібно берете, я процесом керую і ми... виконуємо. Якщо приїдуть якісь чиновники і прочяя пі*дота ми їх в адміністрацію не пускаєм. Понятно, всякіх піда** в піджаках, чи хто вони на**й пішли атсюда, ви обкрадаєте громаду Рівненщини, пашлі к є***і матері, зрозуміло, говорим просто і по-народному, ми люди простиє і як єсть так і... зрозуміли всі? Мусаров, шо ми мусорам говорим? Шо ми конторщікам говорим? Хлопці йдем, – каже Юрій Клейнос, інструктуючи учасників мітингу.

Біля входу до адміністрації керівника процесу зупинили поліцейські, пред`явивши паспорт та після кількох запитань він почав зачитувати заяву чи то скаргу із вимогами так-званих протестантів. Суть її зводилась до відомих ще з минулого мітингу вимог – легалізації бурштиновидобутку, прийняття відповідного законопроекту і тому подібних речей.

Обережно на відео присутня нецензурна лексика

Як і минулого разу, не всі учасники події знали, що видобуток бурштину, як і інших корисних копалин, в Україні є легальним. Тобто законодавством передбачений механізм видобутку у спосіб, який би не порушував закон. Втім, для цього треба мати юридичну особу і отримати відповідний спецдозвіл.

Нелегальною є, так-звана, старательська діяльність, легалізацію якої, ймовірно, й мали на увазі учасники акції.

– У разі невиконання вимог, на наступних акціях, громада займе приміщення рівненської ОДА та вирушить на Київ для особистої зустрічі з президентом по вищевказаним питанням. Просимо співробітників поліції та СБУ не прешкоджати волевиявленню громадян, оскільки це лише загострить ситуацію і ще більше налаштує громаду проти державної та місцевої влади, – зачитав керівник псевдопротесту у фінальній частині звернення.

Поліцейські запросили Юрія Клейноса до відділу поліції для спілкування, оскільки той мав при собі ніж і про акцію не було повідомлено уповноваженні органи.

Учасників акції розігнали представники Рівненського «Національного корпусу» – просили йти додому, ті послухали. Як повідомили у поліції – жодних сутичок між ними та учасниками псевдомітингу не виникло.

Стрімери

Як і на попередньому мітингу події стрімили на фейсбуці керівника дійства. Цього разу телефон тримали двоє дівчат. Одну з них вдалося ідентифікувати, коли, не вимкнувши відео, вона представлялася поліції.

2

Це – Кіра Шишкова. Вона проживає у Рівному, переселенка зі сходу, як пояснювала поліції – з Луганської області. Ми знайшли її номер та подзвонили, втім вона відмовилася відповідати на запитання і слухавки більше не піднімала.

Іншу стрімерку, її подругу, звати Валентина Бойко. Її контактів нам знайти не вдалося.

Хто такий Юрій Клейнос?

33-річний Юрій Клейнос проживає у Києві. За пошуковим запитом цього імені – десятки публікацій про різномантіні акції під керівництвом «активіста» різноманітних організацій Юрія Клейноса.

Зрив прес-конференції ЛГБТ-активістів, акція проти секс-шопів, проти цінової змови мереж рітейлерів, проти підвищення тарифів, проти будівництва торгівельного центру – це лише частина досвіду Юрія Клейноса.

3

Учасники таких акцій різноманітні – від молодиків до бабусь. Зазвичай у них є плакати та прапори і якісь певні вимоги. З найабсурднішого і не дуже старого – січнева акція в підтримку Дональда Трампа в Києві.

Протягом останніх місяців під керівництвом Клейноса люди зайшли до приймальні кабміну та вимагали імпічменту Петра Порошенка та відставки прем`єра Володмира Гройсмана. У квітні Юрій Клейнос з людьми блокував НАБУ з вимогою розслідувати діяльність Петра Порошенка.

Ну а сьогодні Юрій Клейнос, приїхав до Рівного вимагати легалізації бурштиновидобутку.

Хто такий Юрій Клейнос? У різних публікаціях він фігурує, як учасник праворадикальної організації Білий Молот, яка серед інших нібито була у витоків Правого сектору.

Крім цього Клейнос, нібито, правозахисник, активіст ГО «Тверезий Київ». Одним словом – професійний та багатогранний «активіст» і досвідчений організатор акцій.

А ще – спікер на відео всіляких російських пропагандистських медіа.

Для чого влаштовувати такі акції?

Відповідь очевидна – для картинки у засобах масової інформації. Попри відсутність будь якого результату що стосувався б вимог організаторів про акцію вже встигли написати кілька десятків, в тому числі і російських змі. За версією деяких з них мітингували справжні бурштинокопачі, а неонацисти їх побили. 

4

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте