Фейкова бурштинова республіка

Як у Рівному на замовлення симулювали сепаратизм

Джерело
«Слідство.Інфо»

Серед скандальних видів заробітку на Рівненщині крім видобутку бурштину віднедавна ще один – це участь в проплачених акціях протесту. Навіть попри те, що вони мають відверто сепаратистський характер та до їхнього фінансування може бути причетна Росія бажаючих взяти участь в таких акціях виявилося чимало.

Журналісти раніше за спецслужби з`ясували, як працює система вербовки для такої специфічної роботи і чим це може загрожувати Рівненщині – регіону в якому стихійні бунти місцевих мешканців давно стали звичним явищем. Про це – у репортажі-розслідуванні.

2 травня. Рівне. Локальниими групами з пошуку роботи у соцмережах шириться повідомлення: «Масовка. Акція. 100 гривень за годину».

з соцмережі

За вказаним у оголошенні номером відповідає чоловік, представляється Олексієм.

– В 9:40 тобі потрібно буде з’явитися, це буде мітинг проводитися, акція, безумовно. Кожна година акції рахується сто гривень. Акція буде тривати чотири години, тому чотириста гривень за цих чотири години. За одну лишню годину сто гривень. Дивися, акція буде на тему проводитися легалізації видобутку бурштину...

Організаторів акції співрозмовник не називає.

– Я тобі ніякої конкретики просто сказати не маю права, – каже Олексій. Виправдовуючи оплату учасникам мітингу пояснює свою позицію: – Ну от демократія, демократія це ж тоже абстрактне поняття. Демократія це коли багаті можуть купити тіпа бідних, розумієш, їхню думку, думку бідних...

Площа

О 9:40 наступного дня під стінами Рівненської облдержадміністрації збираються мітингувальники, переважно студенти. Вистава розпочинається з появою очільника місцевої ланки організакції УНСО – Ярослава Гранітного.

Гранітний

– Ви бурштинова мафія, правильно? – каже Ярослав Гранітний начальнику Рівненського міського відділу поліції Василю Зелінському.

– Вкажіть конкретний факт, де я задіяний, – каже поліцейський.

– Ви проти легалізації. Ви проти легалізації бурштину? – каже Гранітний.

Дискусія продовжується. Ярослав Гранітний намагається спровокувати правоохоронців.

– Ми зібралися вимагати легалізацію бурштину, бурштинового питання. Того що вже багато років це питання піднімається і ніяк воно не може дойти. [...] Всі говорять про бурштинову мафію, насправді бурштинова мафія он стоїть перед нами… от, це поліція, – каже Ярослав Гранітний вказуючи жестом в бік начальника міськвідділу.

– А ви як хто зібралися, якась організація, як ви збиралися? – питає журналістка Інна Білецька.

– Нє, ми просто як люди зібралися, без організаційних принципів, – каже Ярослав Гранітний.

– А де було оголошення про акцію?

– Це збиралися по своїм колам, друзям, знайомим.

Мітинг

Ярослав Гранітний – активний учасник Революції Гідності, близький соратник загиблого під час затримання координатора «Правого сектору» у Західній Україні Сашка Білого – Олександра Музичка.

У 2000-му році Ярослав Гранітний поїхав на заробітки в Росію. Повернувшись у 2007-му став прихильником правих – вступив до партії ВО «Свобода». Покинувши партію через кілька років потому Гранітний пішов в УНСО. Після Революції та загибелі Олександра Музичка очолює рівненську організацію УНСО (Шухевича) та громадську організацію «Бойовий молот».

фото

Один із патрульних, що охороняв порядок на мітингу – тимчасово виконуючий обов`язки командира батальйону Управління патрульної поліції міста Рівне Андрій Ліснічук – кіборг, який повернувшись з АТО пішов служити в поліцію. Три роки тому на площі перед адміністрацією, де проходить мітинг, Ліснічук будував барикади фактично пліч-о-пліч із Гранітним.

– Однозначно здивований, що організатором виступав саме Гранітний, – каже Андрій Ліснічук, – той який будував тут разом зі мною разом цю барикаду, взимку там тринадцятого чотирнадцятого років. Тому, що тітушки були одним з символів того проти чого відбувався майдан і відбувалися всі ті жертви, а зараз виходить, що він так само набрав тих самих тітушок, просто скажем не спортивних, а політичних тітушок.

«Закликаємо «Влада не ховайся», зрозуміли?» – звертається до мітингарів Ярослав Гранітний. «Владо, не ховайся!» – скандує у відповідь натовп. Гасла міняються, як рукавички – від легалізації бурштину до імпічменту президента та відставки замголови його адміністрації.

Натовп

В натовпі – троє молодиків із блокнотами. Один із них – Сергій Лалак. В його записнику – імена та цифри, фактично чорна бухгалтерія акції. Нам вдалося знийти учасників списку в соцмережі. Питаємо, хто і скільки їм платив.

– Ви вчора були на мітингу під ОДА. Я не помиляюсь? – запитує журналіст у онлайн-переписці в мережі ВК.

– Ні. Не помиляєшся. А що? – каже користувач Сергій Дяк.

– Можете розповісти, як туди потрапили, чи заплатили в результаті?

– Через Сєрого Лалака. Він написав, що є роботка і 200 грн платить. Він скине на картку мені, бо мій друг. Ось мені і скинули сьогодні гроші. І все.

– То все таки скинули, не обманули?

– Скинули, бо дають або на руки або скидають, – каже співрозмовник.

Скрін

«Бурштиновий майдан», «За бурштинову народну республіку», «Копачі бурштину заблокували ОДА»,  – так акцію висвітлюють проросійські медіа – ніби учасники, не студенти, а копачі та без жодного натяку на проплаченість їх участі.

– Подібні сюжети можуть бути трансльовані за межі України і можуть сприяти тому, щоб показати, що Україна є «фейлед стейт», державою, що не відбулась, державою, що не контролює ситуації всередині своєї території, – пояснює директор центру суспільних відносин, політичний експерт, кандидат політичних наук, автор книги про гібридну агресію Росії Євген Магда.

Магда

– Насправді у подібних масових акціях всередині воюючої країни, а Україна такою є, немає нічого дивного. Це, якщо хочете, класика жанру – дестабілізація ситуації в середині країни, яка і так переживає достатньо багато проблем і, відповідно, є некерованою, – каже експерт.

– Підходимо до адміністрації, хлопці, ви берете плакати, все що потрібно берете, я процесом керую і ми... виконуємо, – каже чоловік інструктючи хлопців студенстського віку. – Якщо приїдуть якісь чиновники і прочяя пі*дота ми їх в адміністрацію не пускаєм. Понятно, всякіх піда** в піджаках, чи хто вони на**й пішли атсюда, ви обкрадаєте громаду Рівненщини, пашлі к є***і матері, зрозуміло, говорим просто і по-народному, ми люди простиє і як єсть так і... зрозуміли всі? Мусаров, шо ми мусорам говорим? Шо ми конторщікам говорим? Хлопці йдем…

Відео цієї промови транслювали у Фейсбук учасники зібрання під, знову ж таки, Рівненською ОДА вже 10 травня. Так розпочиналась нова акція, через тиждень після першої.

фото

Спікер акції цього разу киянин Юрій Клейнос – людина, як зробила громадські протести своєю роботою. Він організовував акції проти забудови у Києві, очолював блокування НАБУ, захоплював приймальну Кабміну та зрештою підтримував Трампа.

І ось він у Рівному. Вимагає від влади легалізувати видобуток бурштину.

– У разі невиконання вимог, на наступних акціях, громада займе приміщення рівненської ОДА та вирушить на Київ для особистої зустрічі з президентом по вищевказаним питанням, – зачитує звернення нібито представляючи якусь громаду Юрій Клейнос, стоячи під адміністрацією.

фото

Під час акції Юрія Клейноса затримала поліція. Через плакат із написом «Бурштин – надбання Рівненської народної республіки» вже за кілька годин його допитували в СБУ.

Скрін

– С восьмого на девятое мая меня набрал Николай Дульский и попросил приехать в Ровно, город Ровно и стать спикером на акции возле областной администрации, – розповідає Юрій Клейнос на відео з допиту, яке оприлюднило СБУ.

Микола Дульський, про якого йдеться, – відомий у вузьких колах лідер радикальної організації «Наждак». Крім Рівненських акцій його пов’язають з, так званим, протестом від імені «болгар» на Одещині, а також акцією на Львівщині, учасники якої перекривали дорогу називаючи себе поляками. З цими ж подіями пов`язують обстріл Полського консульства в Луцьку. Сам Дульський не бере участі в протестах, і ймовірно, переховується.

Скрін

Як свідчить Клейнос, фінансували всі ці акції нібито представники минулої влади-утікачі:

– Захарченко, Саша Янукович, Клименка разводит, то есть весь этот бомонд Азарова и так далее. А правда это ни правда – откуда я знаю, – каже Юрій Клейнос під час допиту.

Гранітний

Як і Юрій Клейнос, Ярослав Гранітний тепер знаходиться під арештом. Свідки стверджують, за організацію мітингу третього травня він отримав чотири тисячі доларів.

– Якби мені передавали гроші, я б не сидів з безкоштовним адвокатом, наданим державою, – каже Ярослав Гранітний на запитання про гроші, під час того, як суддя пішов до нарадчої кімнати обираючи йому запобіжний захід.

Вже за кілька днів Гранітний міняє безкоштовного адвоката на адвоката з ВО «Свобода» Ярослава Кальку. Після цього рівненська «Свобода» заявила, що змусила адвоката через цей вчинок покинути лави партії.

– Тобто ви запевняєте, що за цей мітинг нікому не платили? – питає журналіст.

– [Гранітний заперечливо киває головою].

– І ви за цей мітинг гроші не отримували?

– Я не отримував за нього гроші, – каже Ярослав Гранітний.

Миколу Дульського Ярослав Гранітний знає особисто – каже познайомились під час Революції, бачились кілька разів.

– Стосунки не підтримуєте? – питає журналіст.

– Вконтакті ми там переписувались шось декілька разів, але вже довгий час не переписувались, – каже Гранітний.

60 діб під арештом. Ярослава Гранітного забирають із суду під вартою.

фото

– Вище голову, я тобою горджусь, вони тебе не стоять, всі разом взяті, – каже матір Любов Петрушина, поки її сина Ярослава ведуть у наручниках. – Піднімай вище голову. За чотири тисячі доларів сидіть, це смішно...

Як і Юрію Клейносу Ярославу Гранітному інкримінують посягання на територіальну цілісність. Організація акції може обійтися унсовцю у десять років ув’язнення. Замовники і гаманці «бурштинової народної республіки» тим часом залишаються в тіні.


«Програма і публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Program undertaken with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте