СБУшники озброїлись сапками та граблями, щоб вшанувати загиблих працівників НКВД

Працівники СБУ (теперішні і колишні) біля пам'ятника
Джерело
Фото надане прес-групою УСБУ в Рівненській області

На Дубенщині ветерани та співробітники КГБ-СБУ вшанували пам’ять жертв загиблих працівників НКВД.

Сімдесят один рік тому в результаті бою із засідкою німецьких передових частин загинули частина керівництва та співробітників Дубенських райвідділів НКДБ (держбезпеки) та НКВС, райвідділу міліції, кілька військовослужбовців Дубенського гарнізону і члени їх сімей.

Напередодні Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні співробітниками та ветеранами Управління СБ України в Рівненській області спільно із представниками ветеранської організації міліції було проведено впорядкування меморіалу та покладання вінків на місці загибелі та перепоховання особового складу Дубенського райвідділу НКДБ у 1941 році.

Повідомляє прес-група УСБУ в Рівненській області.

Адже, сімдесят один рік тому, 26 червня 1941 року вранці на роздоріжжі Дубно-Луцьк-Рівне Біля села Панталія Дубенський району в результаті бою із засідкою німецьких передових частин, прикриваючи колону з евакуйованими, загинули частина керівництва та співробітників Дубенських райвідділів НКДБ (держбезпеки) та НКВС, райвідділу міліції, кілька військовослужбовців Дубенського гарнізону і члени їх сімей.

З метою збереження пам’яті про героїзм воїнів, які вступили в бій з фашистськими загарбниками в перші дні війни та виховання у молодих співробітників шанобливого ставлення і поваги до подвигу захисників Українського народу керівництвом Управлінням організовано зустріч з ветеранами та очевидцями тих страшних подій.

22 червня 2012 року ветерани і співробітники міжрайпідрозділів та Управління СБ України в Рівненській області взяли участь у загальнодержавних заходах, присвячених Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Вони вшанували пам´ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалів та військових поховань Рівненщини.

Як повідомив порталу «Четверта влада» колишній викладач історії Національного університету водного господарства та природокористування, а нині голова Благодійної місії «Православне діло» священик Віталій Поровчук, саме працівники НКВД, відступаючи, розстріляли всіх в᾽язнів місцевою в᾽язниці. А переважна більшість в᾽язнів були «політичними» в᾽язнями.

Нагадаємо, що представники п’яти громадських організацій Рівненщини звернулися до голови Дубенської райдержадміністрації Данила Корилкевича та депутатів Дубенської районної ради  з проханням про зміну напису на пам’ятникові, що знаходиться поблизу «Луцького перехрестя» на території Привільненської сільської ради.

За їхніми словами, для них є неприйнятним встановлення пам’ятної дошки на честь людей, причетних до розстрілів у Дубенській в’язниці та до інших політичних репресій на території Дубенського району в період з 1939 по 1941 року.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте