У Рівному підпалили оселю, щоб замести сліди вбивства

На фото зліва направо: заступник начальника УМВС–начальник кримінальної міліції Геннадій Юрчук, начальник УМВС Василь Лазутко, тимчасово виконуюча обов´язки начальника слідчого управління Світлана Прозорова

Бажання встановити кондиціонер у власній оселі стало для її господарів фатальним. Хто б міг подумати, що ремонтники разом із цим пристроєм таємно прилаштують ще один – для прослуховування розмов, які ведуть між собою небідні власники будинку.

Рівненські міліціянти за обґрунтованою підозрою затримали убивць 64-річної Зінаїди Римчук, яку знайшли мертвою в оселі її сина на вулиці Залізничній у Рівному у ніч на 22-ге серпня.

Нагадаємо, тіло жінки виявили вогнеборці, які приїхали на виклик за кілька хвилин до опівночі. Як виявилося, під банальну пожежу зловмисники намагалися замаскувати тяжкий злочин – убивство.

Судмедексперти під час розтину з’ясували, що жінку задушили. З двору оселі також зник автомобіль «Шевроле», який згодом знайшли на вулиці Макарова. Автівку також намагалися спалити.

Зінаїда Римчук та її син займалися бізнесом – мали продуктовий кіоск та магазин. Відтак, спочатку однією з версій убивства правоохоронці розглядали бізнесові справи родини, однак все виявилося набагато простіше й страшніше.

Про подробиці трагедії та пошуки злочинців розповіли на прес-конференції начальник УМВС області Василь Лазутко, його заступник й одночасно начальник кримінальної міліції Геннадій Юрчук та тимчасово виконуюча обов’язки начальника слідчого управління УМВС Світлана Прозорова.

На встановлення та розшук осіб підозрюваних у скоєнні резонансного злочину було задіяно не лише практично ввесь особовий склад міліції Рівного, а й правоохоронців з районів області.

У рамках оперативно-розшукових заходів вони зокрема здійснювали поквартирний обхід та перевірку всіх, хто раніше мав судимості за вбивство, грабіж, розбій.

У результаті підозра впала на двох чоловіків, які встановлювали в будинку підприємця кондиціонери.

Як розповів заступник начальника УМВС, начальник кримінальної міліції Геннадій Юрчук, зловмисники мали на меті обкрасти помешкання бізнесмена, до чого готувалися заздалегідь.

Ще 26 липня, встановлюючи у будинку кондиціонери, вони заодно встановили там «жучок» для прослуховування усіх розмов мешканців. Так хотіли вивідати про статки родини, час їх перебування у будинку тощо.

Потім приходили кілька разів чистити кондиціонери. Місяць вони прослуховували будинок, готуючись до проникнення. Відтак, коли дізналися, що підприємець з родиною перебуває у відпустці за кордоном, вирішили обікрасти його дім, куди й прийшли 21 серпня о 14.00 годині.

Але їхні плани порушила матір власника оселі – 64-річна Зінаїда Римчук, яка на той момент перебувала в будинку. Жінка мешкала у Городищі, але тоді, на біду, у помешканні сина готувалася до повернення рідних та свого дня народження.

– Зловмисники проникли на присадибну ділянку, але в будинок так і не змогли потрапити, – розповідає Геннадій Юрчук.

– Вони взяли з собою електроінструменти, але не змогли відчинити двері. На цей момент жінка, що була в літній кухні, побачила й упізнала їх

 Зав’язалася бійка, в результаті якої жінку задушили. Щоб перевірити, чи вона дійсно нежива, опускали її голову у каструлю з водою.

Забрали в потерпілої 9 тисяч гривень, які вона перед цим зняла у банкоматі для закупки продуктів і сплати комунальних платежів і тримала при собі, та зняли з неї золоті прикраси.

Тоді, щоб замести сліди, вирішили зімітувати пожежу, підпаливши літню кухню. А самі на автівці господарів виїхали з території садиби. Автівку потім також підпалили. Гроші й золото забрав один із нападників і заховав у Житомирі, де мешкав.

Про особи підозрюваних начальник УМВС області Василь Лазутко розповів таке:

– Одному з них 48 років, він з міста Торез на Донеччині. Має кримінальний досвід, бо відбув покарання за крадіжку, та ще два роки – за намагання втекти з місця позбавлення волі, загалом 8 років відсидів. Іншому 25 років. Він мешкав у Житомирській області. Наразі одного з них заарештовано, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу іншому.

Один повністю визнає вину (котрий саме Василь Лазутко не уточнив, зіславшись на таємницю слідства, – авт.), з іншим працюємо. Втім, у даному разі не так важливо, чи визнають вони вину, бо доказів по справі зібрано достатньо.

Загалом їм «світить» до 15 років позбавлення волі. Їх також перевіряють на причетність до скоєння низки інших злочинів у Рівному та інших областях України. Зокрема, встановлюємо коло осіб, яким вони встановлювали кондиціонери, чи не обкрадали вони й інших.

Стосовно однієї з попередніх версій щодо мотивів убивства – чи не стали ними бізнесова діяльність підприємця та його матері – Василь Лазутко зазначив, що підозрювані раніше не мали стосунку до бізнесу, а з потерпілим познайомилися, коли встановлювали кондиціонери.

За словами Василя Лазутка, не виключено, що розкриття цього злочину сприятиме розкриттю ще інших.

Зокрема, каже він, один із підозрюваних знав рівненську валютницю Світлану Мізеру. Куди вона поділася, та й чи загалом жива, рівненські міліціянти не можуть встановити уже третій рік (жінка зникла 25 серпня 2009 року,  – авт.).

Як повідомила тимчасово виконуюча обов’язки начальника слідчого управління УМВС Світлана Прозорова, кримінальні справи порушено за ч.1 ст. 115 – навмисне вбивство, також за фактом підпалу автомобіля і будинку.

У подальшому ще буде порушено за незаконне заволодіння автомобілем та за незаконне зберігання вогнепальної зброї, яку знайшли за місцем проживання в одного із підозрюваних.

Окрім цього, під час розслідування справи будуть досліджуватися обставини придбання та використання пристрою для прослуховування.

Як запевняли підозрювані, вони придбали всього два таких пристрої, але один виявився неробочим. За словами Василя Лазутка, такі пристрої можна вільно купити в магазині у Рівному, що й зробили зловмисники.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте