У Рівному журналісти через суд вимагають, щоб міський голова оприлюднив доходи своєї дружини

Міський голова Рівного Володимир Хомко приховує доходи своєї дружини
Джерело
«Четверта влада»

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до суду з вимогою зобов’язати міського голову Рівного та його заступників оприлюднити доходи членів своїх сімей.  Нагадуємо, рівненський мер Володимир Хомко, єдиний серед міських голів Західної України, котрий протиправно приховує доходи своєї дружини.

Ще в травні 2013 року ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до міського голови Рівного Володимира Хомка з проханням надати копії декларацій про свої доходи і доходи своїх заступників (Андрія Філіна, Сергія Васильчука, Олексія Хмилецького, Галини Кульчинської та секретаря міської ради Андрія Грещука).

Однак Володимир Хомко, як і його заступники, приховали доходи своєї сім’ї. Суми доходів дружини рівненського мера та її банківських заощаджень в наданих копіях декларацій зафарбували чорним кольором.

Адвокат, медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко каже, що приховування відомостей про доходи членів сім´ї протизаконне.

Адвокатка Людмила Опришко пояснює чому надані відповіді протиправні

- Відповідно до пункту 7 Примітки до Декларації конфіденційною визнається лише наступна інформація: відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, що зазначаються у позиціях 1 і 4, та щодо місцезнаходження об’єкта, що зазначаються у позиціях 2 та 23–34, - звертає увагу Людмила Опришко.

- Таким чином, до інформації з обмеженим доступом відносяться лише дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків та інформація про місце знаходження об’єктів нерухомого майна, що перебуває у власності декларанта та членів його сім’ї.

- Однак, як видно із надісланої Декларації рівненського міського голови, він не оприлюднив відомості про доходи своєї дружини, хоча відповідно до вищенаведених правових норм повинен був це зробити, - підсумовує Людмила Опришко.

-  Адже Відомості про загальну суму сукупного доходу дружини міського голови, в т.ч про її заробітну плату, інші виплати та винагороди, про отримані нею дивіденти та інші види доходів, а також про суми коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах не відносяться до інформації з обмеженим доступом і підлягають оприлюдненню.

Заступник прокурора Рівного Кирило Фомін, у відповідь на скаргу ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ з приводу надання неповної інформації, очевидно, не дуже розбирався в законодавстві (чи прикривав міського голову?), тож необгрунтовано відмовив у прокурорському реагуванні.

Це вже не перша очевидна «сліпота» рівненських прокурорів. Перед цим вони не помітили порушень у відмові в доступі до публічної інформації комунальним підприємством Рівненської облради. Запитувану інформацію вдалося з’ясувати лише через суд.

– На жаль, органи прокуратури все рідше стають на захист права на доступ до публічної інформації, не сприяють здійсненню громадського контролю у цій сфері – резюмує адвокат Людмила Опришко.

Щоб громадськість могла дізнатися гарантовану законом інформацію про доходи сімей керівників міста, ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до суду з проханням зобов'язати міського голову Рівного та його заступників оприлюднити цю інформацію. Юридичну допомогу надає Інститут розвитку регіональної преси.

Також оскаржуватимемо відповідь заступника прокурора Рівного Кирила Фоміна вищестоящому прокурору.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

02 лютого 2020 в 03:13
0
Коментарі