Через портрет Януковича луцькій активістці одягнуть електронний браслет

17 грудня тривав кількагодинний суд над громадською активісткою Майєю Москвич
Джерело
«Четверта влада»

За рішенням Луцького міськрайонного суду, що знаходиться на вулиці Шевченка, голову всеукраїнської ВМГО «Національний Альянс», активістку луцького Євромайдану Майю Москвич не посадять під домашній арешт.

Однак їй заборонили в цей період виїжджати за межі Волинської області та відвідувати Театральний майдан у місті Луцьку. Окрім того, їй одягнуть на два місяці електронний засіб контролю – браслет.

Суддя Віталій Ковтуненко.

Суддя Віталій Ковтуненко зачитав рішення після кількагодинного судового засідання. Засідання розпочалось вранці, однак суддя згодом оголосив перерву.

«Затяжне» судове засідання розпочалось о 16:30, а завершилось орієнтовно о 22:30. За той період була лише одна перерва.

Майя Москвич

Голову ВМГО «Національний Альянс» Майю Москвич звинувачують в тому, що вона була співорганізатором акції, коли із приміщення Волинської обласної ради винесли три портрети президента України Віктора Януковича, а на Театральному майдані один портрет повісили на ялинку. На сцені Майя Москвич закликала інших кидати в урни портрет Януковича.

Під час судового засідання згадали й інших активістів Євромайдану, які безпосередньо брали участь у цій акції.

Зокрема, депутат Волинської облради Ігор Гузь, депутат Луцької міської ради Сергій Григоренко, колишній міський голова, а тепер депутат Луцькради Богдан Шиба, активіст Євромайдану Микола Собуцький та екс-голова Волинської ОДА Володимир Бондар.

Нагадаємо, що Сергія Григоренка вже посадили під домашній арешт.

В суді зазначили, що жоден з цих осіб не повинен уникнути покарання.

Максимальне покарання за ст. 296, ч 2. ККУ (хуліганство, вчинене групою осіб) – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Чимало людей прийшли до Луцького міськрайонного суду, щоб підтримати громадсько-політичну діячку Майю Москвич.

О 16 годині від Театрального майдану активісти рушили колоною до Луцького міськрайонного суду. Йдучи, вони закликали інших лучан прийти до суду.

Засідання в суді розпочалось вчасно. В приміщенні всі присутні чули, як люди на дворі підтримують Майю Москвич.

Поки тривало судове засідання, невпинно лунали гасла «Майя, ми з тобою!», «Майї волю!», «Свободу політв’язням», «Справедливий суд», «Разом і до кінця», «Майя, ми з тобою!», «Слава Україні. Героям слава!».

Громадські активісти заспівали навіть гімн України та пісню «Волинь моя».

Прокурор Вадим Приймачок

Слідчий Юрій Маркевич та прокурор Вадим Приймачок наполягали на тому, що до Майї Москвич необхідно застосувати запобіжний засіб – домашній арешт із 19:00 до 7:00 ранку. Оскільки саме в цей час на Євромайдані відбуваються різноманітні акції. А заклики зі сцени нібито можуть спонукати до вчинення нових хуліганських дій.

За їхніми словами, прихильники Майї Москвич вважають, що такі дії розцінюються, як тиск і переслідування, однак це в межах законодавства.

Захисник Майї Москвич, адвокат Сергій Величко наголосив, що відповідно до Конституції України, портрет президента не відносять до державних символів.

На думку слідчого Юрія Маркевича, якщо Майя Москвич перебуватиме на волі без контролю правоохоронців, вона зможе також розміщувати в соціальних мережах повідомлення із закликами до пікетування суду, буде брати участь у заходах.

– Мітинги на підтримку євроінтеграції тривають, а Майя використовує власне становище у суспільстві та мирні протести виключно для самопіару, на свою користь, – наголосив Юрій Маркевич.

Під час судового засідання Майю Москвич навіть запитували щодо наявності домашнього інтернету.

Слідчий додав, що Майя Москвич раніше писала в соцмережі, що хоче поїхати на Євромайдан у Київ.

На думку слідчого Юрія Макаревича, є великий ризик, що Майя Москвич може легко може покинути територію міста. На суді від сказав, що необхідно вжити заходів, аби цього не сталося. Він заявив судді, щоб Майя здала свій закордонний паспорт, однак як виявилось згодом, у неї такого документу взагалі немає.

За словами Юрія Макаревича, Майя не з’являлась до слідчих, щоб допомогти слідству у розслідуванні.

Майя Москвич вважає покарання надто суворим.

– Відповідно до Конституції України, я маю право на власну думку. Домашній арешт перешкоджатиме моїй громадській діяльності, – сказала Майя Москвич.

Після завершення судового засідання молоді люди вигукували судді та слідчим «Ганьба».

– Напевно, мене все-таки дуже хочуть тримати під контролем, якщо цілодобово хочуть моніторити, де я знаходжуся. Це  не забороняє діяти. Ми будемо подавати апеляцію, – сказала Майя Москвич.

Захисник Майї Москвич, адвокат Сергій Величко і прокурор Вадим Приймачок під час судових дебатів

Адвокат Сергій Величко вважає безпідставним контролювання Майї Москвич з допомогою електронного браслету.

– Я вважаю, що це порушення Конституції України, тих статей, які передбачають захист прав, свобод і недоторканості людини й невтручання в особисте життя, – наголосив Сергій Величко.

Згодом один чоловік, який був під стінами суду орієнтовно о 22: 40 сказав ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ, що судове засідання спеціально «тягнули» до вечора, аби біля будинку суду люди швидше розійшлись. Мовляв, кожен має свої справи. «Але не вдалося, ніхто нікуди не пішов», – резюмував він сумно посміхаючись.

Депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь написав у соціальній мережі facebook, що у вівторок, 17 грудня о 13 :00 в прес-центрі Штабу національного спротиву (м. Київ, Майдан Незалежності, 2) відбудеться брифінг на тему «Кримінальне переслідування координаторів Волинського Євромайдану».

Учасники – Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради від фракції «Батьківщина», Леся Оробець, народний депутат від фракції «Батьківщина».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

14 липня 2020 в 03:41
0
коментарі