«Потрібно діяти жорстко – діятиму жорстко», – Аваков виправдовує дії міліціонерів, через яких загинув Сашко Білий

Арсен Аваков
Джерело
Фото з соціальної мережі facebook

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, прийнято рішення зробити максимально прозорими результати службового розслідування з перевірки правомірності застосування зброї співробітниками міліції.

Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі facebook.

– МВС готове допустити до оцінки результатів цього розслідування уповноваженого представника від громадськості (Найєм, Лещенко, Ю. Луценко, Є.Захаров, Бутусов, Соболєв, кого хочете). Я наполягаю на тому, що сьогодні будь-яка людина, в руках якого знаходиться незареєстровану зброю, чинить збройний опір міліції – є правопорушником.

Незалежно від кольору партійного прапора чи проголошуваних гасел. Як би він себе не називав, якою б маскою не прикривається – хоч «Правим сектором», хоч «Самообороною Майдану». Кожен злочинець повинен бути і буде роззброєний і притягнутий до відповідальності строго за законом. Інакше ми порядок на вулиці країни не повернемо! – написав Аваков.

– Погрожують бандити міністру? Я цей виклик приймаю. І готовий прийняти будь-який виклик, тому що така моя посада сьогодні і відповідальність перед країною. І надалі моя позиція буде досить жорсткою до бандитів, до тих, хто зі зброєю в руках порушує порядок, – додав він.

– Тим, хто бігає з автоматами в руках по лісах, обкладаючи даниною янтародобичу, тим хто нападає на приватні будинки і рейдери підприємства – скажу – ВИ НЕ ПАТРІОТИ – ви мародери. Той патріот, хто стоїть зі зброєю в руках на материкових заставах Криму або на блокпостах вздовж східного кордону ! Той патріот, хто будує нову українську армію – а не дає щоденні приводи для російської пропаганди дискредитувати Україну на весь світ і виправдовувати окупацію.

– Скажу захисникам бандитів з автоматами в руках. Хочете, щоб країна перетворилася на Сомалі з озброєними бандами, що ділять владу? Кремль цього хоче точно! Путін цього домагається!

Я ж буду докладати всі сили, щоб цього не було. Треба буде діяти жорстко – буду діяти жорстко. Це вимога часу і це забезпечить інтереси переважної більшості людей в країні, – зазначив Аваков.

Враховуючи великий суспільний резонанс спецоперації МВС із затримання Олександра Музичко, його загибелі в результаті перестрілки з міліцією – прийнято рішення опублікувати максимально докладну хронологію подій тієї ночі.

Хронологія подій від МВС:

«Інформація про хід розслідування кримінального провадження стосовно Олександра Музичко:

25 березня 2014 в Рівненській області проведена операція по затриманню і знешкодженню членів організованого злочинного угруповання, що діяла на території Рівненської та сусідніх областей. У перестрілці був смертельно поранений Олександр Музичко.

Відомості про відкриття кримінального провадження щодо Музичко Олександра Івановича за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296 (хуліганство ) та ч.2 ст. 345 (погроза або насильство щодо співробітника правоохоронних органів) КК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02/27/2014.

08.03.2014 Олександр Музичко був офіційно повідомлений про підозру у вчиненні протиправних дій. Проте в ході досудового розслідування було встановлено, що підозрюваний переховується від слідчих органів, змінює місця перебування, переміщається з охороною і зброєю, і становить небезпеку для оточуючих. У теж час, протиправна діяльність ОЗГ триває. Виходячи з цієї інформації, вже 03/09/2014 Музичко був оголошений в розшук.

Розшукові заходи проводилися силами Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю. А операція з затримання – ГУБОЗ та спецпідрозділом «Сокіл».

Операція по затриманню кілька разів відкладалася через небезпеку того, що випадкові люди могли опинитися на лінії вогню, оскільки і сам Музичко і його охорона носили зброю відкрито і в бойовій готовності.

Кафе «Три карасі» у місті Рівне було обрано місцем проведення операції саме тому, що підозрюваний перебував у окремому павільйоні, а значить, ризик випадкових жертв або захоплення заручників був мінімальний.

При цьому павільйон охороняли дві озброєних автоматом Калашникова і пістолетом людини, поруч стояв автомобіль із включеним двигуном, водій якого тримав у руках пістолет. Ці люди і були першими, кого відпрацював «Сокіл». Всі вони були знешкоджені дуже швидко і професійно. І все-таки це дало Олександру Музичко кілька секунд, щоб зорієнтуватися і відреагувати на ситуацію.

Він вискочив у вікно в задній стіні павільйону і кинувся бігти вгору по горбу, петляючи в кущах. На бігу він зумів вистрілити два рази на поразку в співробітника «Сокола», який очолював першу п`ятірку. Обидва постріли потрапили в ціль. Одна куля зрикошетила від каски і потрапила в праве плече, друга пробила погон.

У відповідь на ці постріли співробітники міліції зробили два прицільних постріли по ногах тікав. І тільки після цього зашкутильгав Олександра Музичко вдалося наздогнати і збити з ніг. При цьому під час боротьби пролунав спочатку один, а потім ще два глухих постріли – пістолет знаходився під лежачим чоловіком і тому зрозуміти, куди він цілився було неможливо.

Тільки після того, як бійцям «Сокола » вдалося вивернути руку з пістолетом, відібрати його у підозрюваного і надіти наручники, вони звернули увагу, що у нього на одязі кров. Коли вони розрізали футболку, то побачили два поранення в область серця.

Поранений був живий і тому співробітники міліції викликали швидку допомогу та слідчо-оперативну групу.

До місця події негайно, ще до приїзду карети швидкої допомоги і оперативної групи, під`їхало кілька автомобілів, пасажири яких вели себе дуже агресивно. Бійцям спецпідрозділу довелося зробити декілька попереджувальних пострілів в повітря, щоб їх зупинити.

Приїхавши лікарі констатували смерть пораненого.

До моменту приїзду оперативної групи, до кафе «Три карасі» з`їхалося не менше 15 автомобілів з озброєними і агресивно налаштованими людьми, які погрожували працівникам міліції фізичною розправою. У виду явного наміру відбити затриманих, працівники міліції прийняли рішення про транспортування їх під посиленою охороною в Київ. При цьому була зроблена спроба погоні за кортежем, припинення силами співробітників міліції.

Один із співробітників спецпідрозділу «Сокіл», який брав участь у спецоперації зазначив, що «Музичко діяв дуже професійно, миттєво орієнтувався, дуже грамотно почав йти від гонитви і, не дивлячись на дуже велику вагу, був у відмінній фізичній формі.

А той факт, що він на бігу, в темряві, зміг точно прицілитися в відблиск, який дали очки на шоломі, і потрапити в голову нашого бійця, говорить про відмінну спеціальної підготовки та великому навику ведення бою».

У ході проведеної операції затримано троє громадян, які підозрюються в участі в організованому злочинному угрупованні, лідером якому був двічі судимий Олександр Музичко, відомий також як Сашко Білий. Всі затримані знаходяться в Києві в ізоляторі тимчасового змісту, і найближчим часом суд вибере в їх відношенні запобіжний захід.

Поранений боєць спецпідрозділу «Сокіл» переніс операцію, загрози для життя немає».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте