«Пижити по новому», але старими методами пропонує Порошенко рівнянам: репортаж з агітконцерту (ФОТО, ВІДЕО)

«Удар» і його лідер Віталій Кличко агітує за Петра Порошенка
Джерело
«Четверта влада»

Петро Порошенко розповів вчора у Рівному, що саме означає його гасло «Жити по-новому».

На жаль, замість коротких і конкретних відповідей що робитиме Президент Порошенко, було чути пафос і розлогі відповіді про загальне. Але дещо Петро Порошенко таки сказав, та рівняни навряд чи це почули.

На Майдані зібрана велика сцена – маленької майданівської не вистачило. Все в кольорах «Удару» тільки з новими гаслом: дехто з нього кепкує: «Пижити по новому». Роздають газети Порошенка.

Інші молоді люди роздають газети Майдану. Діалог двох рівнян:

- А що за газета?

- Так це ж Хахльов випускає (екс-зять президента Ющенка, бізнесмен, громадський активіст Євромайдану Олексій Хахльов - ред.).

Насправді цю газету видають за кошти, які збирають на рівненському Майдані.

За п’ять хвилин до початку вже зібралось тисячі дві-три людей.

Підтягується група з носіями прапорів громадського руху «Льонокомбінат» (нарахував щось із 60 жовтих стягів).

Колона розподіляється групками по Майдану перед сценою.

Цей рух створено за ініціативи директора Рівненського Льонокомбінату Олега Червонюка незадовго до парламентських виборів, у яких він брав участь.

– О, тепер ясно, Червонюк точно братиме участь у виборах мера, – каже один громадський активіст. – А то Хомко гадав піде він чи не піде.

За хвилин 15 підтягнуться також Порошенкові прапороносці з 20-ма червоними прапорами і гаслом його виборчої кампанії.

Виступ почався з гурту «Плач Єремії», який виконав давно відомі пісні.

Коли заспівали пісню «Плине кача» – мене пересмикнуло – сумне виконання цієї пісні, що стала піснею Небесної сотні, в репертуарі «Плачу Єремії» звучало мажорно:

Чомусь подумалось – колабораціоністи та російські спецназівці зараз захоплюють приміщення влади на Донбасі, а ми під час війни розважаємось.

Але лідеру гурту, Тарасу Чубаю, рівняни підспівували мляво, він все ніяк не міг завести публіку навіть закликами зі сцени та піснею «Лента за лентою…».

Потім шаблонні ведучі оголосили прихід на сцену Віталія Кличка та Петра Порошенка. Політики проходили через людей, тиснучи їм руки і ледь не обіймаючись.

Кличко розповів, що він послідовний, а тому як і казав – підтримує найбільш рейтингового кандидата в Президенти.

Після короткої промови Кличка слово отримав сам кандидат – Петро Порошенко, який відразу запустив для Кличка кричалку «Молодець!». Кричалка затихла в натовпі через 3-4 секунди.

Почав Порошенко з патетики про героїв, Небесну сотню і різного роду загальних високопатетичних висловлювань.

– Дорогі друзі... – почав Порошенко промову («Любі друзі» – згадалися мені слова Ющенка - авт.) – Народився новий народ, а політики залишилися старі і тягнуть нас…

– Тягнуть нас??? – питаю сам себе. – А відколи це пан Порошенко став новим політиком? Хіба забувся той час, як він разом з Азаровим та Рибаком створювали партію регіонів?

Хіба забулося його секретарювання в Раді нацбезпеки та оборони часів президента Ющенка, яке закінчилося корупційним скандалом під умовною назвою «любі друзі»? Чи забулася участь в уряді Азарова і схвалення його кандидатури Віктором Януковичем.

– Політики нам завжди багато обіцяли і не виконували. Треба жити чесно і припинити брехню… – це перша ознака від Порошенка як жити по новому. Це він кому таке сказав? Людям? Собі?

Друга теза його політичного гасла: жити безпечно.

Ось тут він дещо заговорився. Сказав, що має бути професійна армія.

Нібито так, але в світлі останніх подій вже не раз обговорюється різними експертами те, що невелика професійна армія (наприклад в 100 чи 150 тисяч) може бути в Україні тільки тоді, коли країна буде у НАТО. А це найближчим часом країні не світить.

У іншому випадку Україна потребує Ізраїльського чи Швейцарського варіанту армії.

Коли поруч з професійною армією є загальна військова повинність, дозвіл на зброю для всього населення, існування Національної гвардії, в яку входитимуть всі бажаючі цивільні, яких щороку тренуватимуть, але житимуть всі вдома і цивільним життям.

Такий варіант армії дасть можливість, у випадку ворожої загрози, швидко зібрати мільйонну армію для захисту країни.

Третя теза програми: жити безбідно.

– Знімемо корупційний податок на бізнес. Найбільш поважною особою має бути платник податків, – каже Порошенко.

Ніби все правильно, але це все загальні слова. Конкретики немає. Немає також відвертості на зразок тієї, що відразу краще не стане.

Замість цього таке: «Зустрічався зі спудеями Острозької академії і сказав, що ви щасливі, бо більшість свого життя житимете в Європі. Не тому, що поїдете туди, а тому що в нас буде Європа».

Я згадав, що зараз роблять на Донбасі сепаратисти і ворожі військові і прийшло на думку песимістичне продовження тези: «Або тому, що після того, як влада здасть країну Росії – вся притомна молодь виїде в Європу сама…».

Четверта теза: жити вільно.

Тобто тепер ми обиратимемо владу, яку хочемо. А до цього що нам її призначали?

П’ята теза: жити по європейському.

Ось тут, зрештою, прозвучала одна конкретна обіцянка: до 1 січня 2015 року безвізовий режим з ЄС.

Найбільше рівняни зааплодували тоді, коли Порошенко заявив, що хоч місцевим радам дадуть можливість приймати рішення, на якій їм мові розмовляти (а зараз на якій мові вони розмовляють?), але єдиною державною буде українська.

Ось тут люди нарешті зааплодували. Та так, що пропустили межи вух сказане перед цим.

А перед цим Петро Порошенко сказав річ, яка фактично означає, що ніяких особливих прав місцевому самоврядуванню ніхто не дасть. Тобто він говорив про зміцнення місцевого самоврядування: «Всі гроші зароблені в Рівному залишаться в Рівному!».

Ага, думаю, значить апарат чиновників центральної влади, армію і міліцію тепер фінансуватимуть не платники податків, а корпорація «Рошен»?

«Місцеві ради отримають більше прав, але й більше відповідальності», – каже Порошенко.

А потім каже те, що більшість, очевидно, не почула – на місцях президента представлятиме префект (привіт голові ОДА та ще не забутому інституту представників Президента), який могтиме зупиняти рішення ради.

І – найголовніше – Президент матиме право розпустити місцеву раду (якщо вона поводитиметься незаконно).

Отже якщо місцева громада обере свою раду, то Президент її може розпустити. Таким чином волевиявлення громади ставиться нижче за права Президента.

Він не сказав, що громада отримає важіль впливу на депутатів, наприклад у вигляді проведення місцевого референдуму про недовіру раді. Він сказав, що місцеву раду матиме змогу розпустити президент.

Отже знову виникає президентська вертикаль. Раніше і зараз Президент міг/може натиснути на мера міста (зокрема через Держказначейство та прокуратуру), який, замість служити людям думає ще й як прислужитися керівнику держави.

Петро Порошенко пропонує цю вертикаль залишити тільки під іншим соусом тепер під страхом розпуску – місцева рада думатиме не як догодити своїм виборцям, а як прислужитись президенту.

А потім Петро Порошенко закликав, щоб всі проголосували так, щоби він переміг у першому турі:

А потім почалося найцікавіше – папірці з питаннями від людей. І перше питання, яке нібито задали рівняни Віталію Кличку і Петру Порошенку найактуальніше для сьогоднішнього часу і найважливіше для рівнян: «Розкажіть про свою родину»…

Поруч стояли два молодих чоловіка, які так і пирснули сміхом.

– Оце так запитали…

І в голос крикнули: «краще розкажіть коли красти перестанете»…

Сумно було бачити, що гасло «жити по-новому» пропагувалося і втілювалось старими способами: концерт (ще й під час війни), гучні гасла і патетична риторика без конкретики, прапори (не державні, яких було всього три на весь Майдан, а спеціально виготовлені для виборчої кампанії – з буквою «П» перед «жити краже»), такий же спосіб ведення агіткампанії, ще треба буде подивитися чи не рясніють місцеві газети старою «джинсою» на новий лад.

Знову грошовитість і пишнота кампанії має більше впливу, ніж вдумливе отримання питань та відповідей.

Ніхто не вийшов і не сказав таких речей, про які розповів чоловік, який доклався до кардинальних змін в іншій пострадянській державі – Грузії.

А ці речі прості і не популярні: комунпослуги мають коштувати ринкову ціну, бюрократію зменшити в 10 раз (зменшивши в рази кількість різних дозволів), провести люстрацію для суду та правоохоронних органів – замінивши там на 90% людей…

Здається, що нас знову планують «пижити». І не по новому, а по старому.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте