Вищий адмінсуд визнав протиправним приховування мером Рівного доходів членів сімей

Вищий адмінсуд визнав, що мер Рівного Володимир Хомко приховував інформацію незаконно
Джерело
«Четверта влада»

14 січня 2015 року Вищий адмінсуд України виніс постанову, якою назвав протиправною відмову міського голови Рівного оприлюднити доходи членів своєї сім'ї та членів сімей своїх заступників.

Нагадуємо, ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до суду з вимогою зобов’язати міського голову Рівного та його заступників оприлюднити доходи членів своїх сімей.

Адже рівненський мер Володимир Хомко, єдиний серед міських голів Західної України, котрий протиправно приховував доходи своєї дружини та доходи членів сімей своїх заступників. Така інформація була вилучена із документів і 2012-го, і 2013-го років.

Рівненський міський суд та Житомирський апеляційний суд стали на бік міського голови і відмовилися визнавати вимоги закону про доступ до публічної інформації.

Однак Вищий адмінсуд постановив рішення судів попередніх інстанцій скасувати і задовольнити позов журналіста.

У вересні 2014 року, після року судової тяганини, Рівненська міська рада, у відповідь на черговий запит ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, таки оприлюднила повноцінну декларацію про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру міського голови Рівного Володимира Хомка та його заступників.

Також цьому оприлюдненню передувала скарга прокурору, щоправда, на подібні дії чиновників з Рівненської ОДА. Тепер законність такої вимоги підтвердив і суд.

Судді судів попередніх інстанцій, які винесли незаконні рішення у цій справі:

Суддя Рівненського міського суду Оксана Панас.

Судді Житомирського апеляційного адміністративного суду: 

Тетена Іваненко, Любов Кузьменко, Ірина Охрімчук.

Також цього порушення закону міським головою не побачив у 2013 році заступник прокурора Рівного Кирило Фомін.

Заступник прокурора Рівного Кирило Фомін не розгледів порушення

Саме він розглядав скаргу журналістів на приховування інформації. Не побачив цей же прокурор у 2014 році подібне порушення і в оприлюдненні інформації суддями Рівненського міського суду.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА дякує за юридичну підтримку адвокату, медіа-юристу Інституту розвитку регіональної преси Людмилі Опришко.


Від редакції:

Підтримати проект. ЄДРПОУ 26406610 МГО «Рiвненський прес-клуб» р/р 26002141976, МФО 380805. Призначення платежу: «Безповоротна фінансова допомога для виконання статутних завдань».

Звіти редакції

Нагадуємо, у грудні ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до Уповноваженого ВРУ з прав людини зі скаргою на Генпрокуратуру, яка приховує декларації екс-прокурора Рівненщини Василя Присяжнюка.

Подібну скаргу журналісти ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ надіслали Уповноваженому ВРУ щодо порушення Антимонопольного комітету України, який приховує доходи нинішнього прокурора Рівненщини Сергія Кубрака, за час його роботи у цій структурі.

У Євросуді перебувають справи журналістів ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ стосовно приховування ЦВК біографій кандидатів у нардепи, та стосовно небажання Рівненського окружного адмінсуду розглядати справу по суті щодо приховування чиновниками Рівненської ОДА (старої влади) своїх надбавок та премій. 

Завдяки судовому позову головного редактора ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, Рівненський місквиконком у 2009 році вперше оприлюднив список черговиків на отримання земельної ділянки в Рівному.

Також завдяки позову журналіста нашого порталу стало відомо, як оминають тендери в Рівненській облраді та адміністрації, купуючи дороге обладнання. Також журналісти змусили Рівнераду розповісти, на що йдуть мільйони, надані Євросоюзом.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

24 липня 2020 в 02:28
0
коментарі зі старого сайту