Скільки допомоги зібрали рівненські волонтери за час війни: звіти (ФОТО)

Джерело
Ілюстрація «Четвертої влади». Фонове фото з report.if.ua

В березні ЧЕТВЕРТА ВЛАДА просила волонтерів прозвітуватися про свою роботу. На заклик відгукнулися, отож можна з упевненістю сказати, що волонтери Рівненщини з початку своєї діяльності (а це майже рік часу) допомогли українським військовим на суму, як мінімум, 9,3 мільйонів гривень.

ВАЖЛИВО: це не всі волонтери і волонтерські групи, що збирають кошти на Рівненщині, а лише ті, хто відгукнувся на заклик ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ зібрати звітність в одній публікації. Тому насправді зібраних коштів на допомогу армії (всім силовим підрозділам) більше.

Ось те, що ми отримали та опрацювали.

Благодійний фонд «Скарбниця Надії»

Заступниця голови благодійного фонду «Скарбниця Надії» Мар’яна Рева

Мар'яна Рева:

– Протягом 2014 року благодійний фонд «Скарбниця Надії» проводив збір коштів для допомоги армії. Завдяки зібраним коштам придбали бронежилети, кевларові шоломи, тепловізори, прилади нічного бачення, спальні мішки, бензопили, каремати, термобілизна та інші речі, необхідні на передовій.

Протягом 2014 року фондом надали допомоги армії на суму майже 930 тисяч гривень. Також фонд долучався до допомоги Рівненському госпіталю. Протягом 2014 було придбали медикаменти для госпіталю на суму 48 тисяч гривень, а також оплатили 50% вартості гематологічного аналізатора (35 тисяч гривень).

Основним напрямком роботи є допомога онкохворим дітям. Військовим «Скарбниця надії» почала допомагати з червня 2014 року. Фонд налічує близько 50 волонтерів та двох працівників, проте лише четверо людей постійно зайняті допомогою армії.

Звіт про збір та використання коштів, у тому числі і на допомогу військовим, доступний на сайті «Скарбниці надії». Крім цього на сторінці організації розмістили деталізований звіт, безпосередньо, про надходження та витрати на допомогу Збройним силам України.

Загальна сума допомоги військовим згідно звітів – 1 032 753,71 гривень.

Благодійна організація «Фонд Руєвит»

Голова фонду Руєвит Діана Гордійчук разом з бійцями. Джерело: ruevit.org.ua

Діана Гордійчук:

– З часу реєстрації благодійної організації «Фонд РУЄВИТ» залучено та передано матеріальних цінностей на суму 4 176 827 гривень. Допомога здійснюється для військовослужбовців та бійців добровольчих батальйонів, які перебувають в зоні АТО, а також військовослужбовців, які потрапили під мобілізацію та несуть службу на прикордонних територіях.

Зокрема передано: прилади нічного бачення (6 тепловізорів та дальномір) – 366 395 гривень; військової амуніції, спорядження (тактичні ліхтарі, рації, коліматорні приціли, планки «пікатіні», форма, засоби захисту – наколінники, налокітники, тактичні рукавиці, розгрузки тощо) на суму 2 088 832 гривень; медикаментів для військових (аптечки, польові госпіталі) на суму 120 730 гривень.

Крім цього: допомога для госпіталів (медикаменти) – 26 506 гривень; ремонт автомобілів/купівля авто, купівля запчастин – 373 406 гривень; цільове лікування бійців – 6500 грн. (3 бійці); продукти харчування – 1 млн. 194 458 грн.

Волонтерська організація працює з моменту реєстрації – 16 червня 2014 року та налічує близько сотні активних волонтерів. Окрім рівненського має осередки у районах області.

Звіти Руєвиту можна побачити на сайті організації. Окрім звітів по готівці та банківським карткам є щомісячні звіти харчово-речової допомоги військовим.

Загальна сума залучених коштів згідно звітів по банківським карткам та рахункам доступним на сайті становить близько 1 282 246 гривень з врахуванням валюти.

Як пояснює Діана Гордійчук названа нею сума у 4 176 827 гривень сформована у «1С.Бухаглетрії» та враховує допомогу речами та продуктами харчування. Підрахунок вартості продуктів, які передають військовим, проводиться при цінових еквівалентах, встановлених ще на початку діяльності організації.

Волонтерська ініціатива «Допомога армії Рівне» (ДАР)

Юрій Дюг навчає бійців тактичної медицини. Фото Олександра Харвата

Юрій Дюг:

– З першого дня мого волонерства (рахуємо 1 червня) через мої руки надійшло 2 мільйони 472 тисячі гривень. Закуплено форми, амуніції і транспорту всього на суму 2 мільйони 803 тисячі гривень.

Дисонанс пов’язаний з тим, що були люди, які неодноразово давали серйозні суми (10 тис доларів, наприклад) і просили не вносити їх в звіт. Тому й не вносили. А витрати я контролюю більше, бо зазвичай до них багато питань. Тому там все записано.

А загалом волонтерство особливо речове і продуктове потихеньку вмирає. Частково потреби менше у військових, крім того люди за рік стомились жертвувати. Та ще й курс доллара... Ну волонтерів зараз багато. Вже прям конкуренція. Тому я зараз все більше зосереджуюсь на навчанні для воїнів АТО і спецпідготовці: це тактична медицина, безпілотники, спецзасоби.

Крім наведеного надавалася допомога, на яку звітні кошти не витрачались, тобто вода, вермішель, інші продукти харчування та речі на кшталт шкарпеток абощо. Таку допомогу можна рахували хіба тонами, каже Юрій Дюг.

Усе передавалося конкретним бійцям і час, обсяги та контактні дані отримувачів збережені, каже Юрій Дюг.

У зібраних коштах є значні заслуги, як звичайних рівнян, так і десятків волонтерів, багато з яких зараз займаються окремими напрямками допомоги, або ж створили власні об'єдання, – каже Юрій Дюг.

Надходження за оприлюдненими звітами становлять 2 472 353 гривень, витрати, тобто допомога армії, – 2 803 804 гривень. Підрахунки включають кошти, що перераховують Юрію Дюгу, та на рахунки ДАРу, безпілотних літальних апаратів, тактичної медицини.

Як повідомляє Юрій Дюг, кошти залучені волонтеркою Вікою Шинкаренко внесені у звіт до розділу «готівка». У вільному доступі інформація окремо по картці пані Шинкаренко відстутня, оскільки тою з осені не користуються, каже власниця. Усі записи наявні у зошиті, повідомляє волонтерка («приходьте дивіться»). В той же час можливості ознайомтись з ними онлайн немає.

Громадська організація «Самооборона Рівненщини»

Керівник Самооборони Рівненщини Ігор Федетчак (праворуч) біля автівки, яку підготували на передову

Громадська організація «Самооборона Рівненщини» допомагає військовим з початку липня 2014 року. За час роботи самооборонівці придбали військовим 10 одиниць транспорту, одну з яких – за гроші ДАІ. Крім цього, дві автівки у 2014 році громадяни передали волонтерам безкоштовно.

Також у 2015 крім купівлі транспортних засобів самооборонівці відремонтували 17 автівок для різних підрозділів на суму у 39 тисяч гривень.

Згідно зі звітами за час діяльності Самооборона отримала благодійних внесків у гривні та валюті на загальну суму 654 846,88 гривень. Допомога військовим обійшлася 792 902,18 гривень.

Як розповів керівник Самооборони Ігор Федетчак різниця зумовлена тим, що учасники Самооборони нерідко використовували власні кошти на потреби військових, а також люди часто давали в борг на кшталт «колись повернете».

Детальніше про звіти та роботу організації з очільником поспілкуватись не вдалося, оскільки той зараз за кордоном і веде перемовини щодо поставки транспорту для українських військових з-за кордону.

На сторінці Самооборони у мережі доступні фото, відео та новини, що стосуються допомоги військовим, підготовки та передачі транспорту. Онлайн звітів на сайті організації знайти не вдалося, тому публікуємо документи отримані від Ігора Федетчака:

• звіт про отримання допомоги у 2014 році;

• звіт про використанння коштів у 2014 році (тут неправильно підбита сума);

• звіт про транспортні засоби закуплені у 2014 році та отриману допомогу для їх закупівлі;

• звіт про отримання допомоги у 2015 році;

• звіт про використання коштів у 2015 році;

• звіт про закуплені та відремонтовані транспортні засоби у 2015 році.

Група волонтерок: Ірена Нагорна, Наталя Лозовська, Інна Білецька, Наталя Гордійчук

Волонтерки Наталія Лозовська, Ірена Нагорна та Інна Білецька

Інна Білецька:

– Ми усі розпочинали волонтерську роботу влітку і стояли біля витоків формування Центру волонтерів «Допомога армії Рівне».

Нас часто питають, про причини нашої автономної роботи. Хочемо зазначити, що таке рішення нами і не лише нами, але й іншими волонтерами, які окремо продовжують роботу, було прийнято через неможливість отримати коректний і зрозумілий фінансовий звіт Центру волонтерів «Допомога армії Рівне».

Ми досі не отримали відповіді, фінансову допомогу у якому обсязі зібрала група «ДАР» та не можемо відповідати за те, на що були витрачені усі зібрані кошти. Щоб мати можливість прозоро звітувати перед тими, хто жертвує кошти нам на допомогу армії, ми відділилися.

Допомога армії силами волонтерок. Фото надані Інною Білецькою

Ми надаємо допомогу бійцям 80 окремої аеромобільної бригади, 30 окремої механізованої бригади, 55 окремої бригади зв’язку, 24 окремої механізованої бригади, 53-ї бригади, «Азову» та Національної гвардії та інших підрозділів ЗСУ та добровольчих батальйонів.

Ми не лише контролюємо доставку допомоги, але у більшості випадків самі її доставляємо.

Вдячні за допомогу усім, хто ділиться грошима з нашими бійцями, а також усім тим жінкам та чоловікам, які щодня, не шкодуючи свого часу, долучаються до збору допомоги і в майстерні разом з Наталею Гордійчук плетуть сітки та «кікімори», в’яжуть балаклави, шиють маскхалати і виготовляють інші елементи екіпікування бійців.

З кінця листопада 2014 року ми зібрали 209 тисяч 216 гривень та 1600 доларів США. Деталізовані звіти у форматах excel та word, а також фотозвіти додаємо.

Згідно зі звітами, станом на березень та з урахуванням курсу долара у 25 гривень розмір допомоги становить 236 306 гривень.

Волонтерка Олександра Завальна

Волонтерка Олександра Завальна. Фото з Фейсбуку

Олександра Завальна:

– Начала волонтерскую деятельность с мая 2014 года, когда на полигон призвались друзья. С начала июня начала собирать деньги на свой банковский счет после того, когда поняла, что помощь от минобороны не приходит, а парней нужно было обуть и одеть, закупить на весь разведвзвод каски и бронежилеты.

Параллельно начала помогать знакомым бойцам с разведроты 72-й бригады. Первые большие закупки: 14 кевларовых касок, 14 комплектов формы «жаба», 16 пар берц, 14 чехлов бронежилетов, бронепластин, тактических очков,спальников и аптечных подсумков, оптовые закупки б.у. формы, снегоступов и костюмов Гортекс.

Было удивительно как смогли собрать такую сумму, но и страшновато от новых задач и потребностей.

В середине лета наш батальон «Горынь» уже находился в зоне АТО, часть взвода (мои подопечные разведка и снайпера) находилась на «передке». У парней из транспорта были только автобусы и маршрутки типа «Богдан» , «Мерседес» (Рекс) и один БРДМ в хим. разведке. С вооружения только пкт 7,62. с слабой броней...

Они находились под постоянным обстрелом из минометов со стороны Амвросиевки «сепаратистами» и еженощными осадками Градов со стороны Ростова-на-Дону (Матвеев Курган-ориентировочно).

Тогда встала острая необходимость в любой тяжелой технике, на которой можно было бы эвакуироваться или минимально защитится от осколков во время патрулирования или сопровождения...

Мир не без добрых людей, и знакомые из военной части дали информацию о 6-ти БРДМах которые идут на списание, но можно успеть их выхватить и под волонтерскую реставрацию «поставить на колеса».

На эту инициативу откликнулось очень много друзей и знакомых, нашелся один меценат, который проспонсировал почти весь ремонт. Знакомые парни закрыли свое СТО в Киеве и примчались на ремонтную базу,чтобы в кратчайшие сроки выполнить работы по восстановлению, за что им низкий поклон и огромное спасибо!

Так было отремонтировано шесть БРДМов и доставлено в наш батальон. Они до сих пор находятся в зоне АТО, работают и периодически восстанавливаются.

Закупили с помощью постоянного моего спонсора нотариуса Светланы Усык, ее друзей и сотрудников, много медикаментов. В общей сложности они вложили в закупку около 40 тыс гривен, это дало возможность укомплектовать 50 аптечек и еще около 30 шт для бойцов из разных батальонов. Светлана постоянно предоставляет финансовую помощь в дорогостоящих закупках качественной амуниции.

У меня было несколько личных проектов «одень как себя». Я одела несколько бойцов из спецподразделений за свои личные деньги. Мои знания и опыт использования снаряжения и военной амуниции дают возможность одевать спецов качественно и грамотно для более эффективной работы в боевых условиях.

С опытом поездок в зону, пришла к выводу, что батальоны неплохо снабжаются волонтерами продуктами и необходимыми бытовыми вещами. Потому для себя выбрала более узкое направление «небольшие спецподразделения» и «разведгруппы».

Зачастую их работа более опасна и оперативна в получении разведданных, поэтому они нуждаются в более качественных и дорогостоящих вещах. Например, это парни из «Альфа» и спецподразделение аэроразведки «Фурия».

Последнее – одно из самых эффективных подразделений и, к сожалению, зачастую несет больше потерь в технике, средствах связи и передвижения. Я закупила и одела ребят в новое снаряжение, но потребности еще остались, плюс у подразделения появилось новое пополнение. Мы совместно с их основным волонтером работаем над обеспечением бойцов всем необходимым для максимальной эффективности их работы.

Уже готовятся новые проекты по медицинскому направлению. В планах закупить и укомплектовать 100 аптечек, рюкзаки для батальонных медиков и выехать с инструктором медсанбата в зону,чтобы провести там тренинги по медицине. Плюс планируется одеть почти с ноля группу снайперов, а также закупки новой формы, берц и прочего для подшефных, так как за год уже многое пришло в непригодность.

В общей сложности потрачено 250,000 тыс грн. Мои личные средства 1,600 $

Моя работа стала возможна только благодаря патриотично настроенным неравнодушным людям.

Хочу отметить коллективы: «АЗОТ», «Рівненська обласна державна телерадіокомпанія», «РДГУ», «ООО «Эскада-М», Нотариус Усык Светлана, Віктор Мялик, фонд «Руевит» и многим другим. Есть анонимные жертвователи, им тоже искреннее спасибо от меня и всех ребят. Так же спасибо всем кто по моим «спискам потребностей» совершал лично покупки вещей и дал мне возможность доставить все лично солдатам в руки.

Вместе победим.

Згідно зі звітом Олександрі Завальній вдалося залучити 170 219 гривень. Допомоги надано на суму 193 003 гривні, а враховуючи власні використані кошти (1600 долларів) сума складає 233 003 гривні.

Волонтерка Аліна Воробей

Волонтерка Аліна Воробей збирає допомогу військовим, м. Костопіль. Фото з Vk.com

Аліна Воробей:

– Чесно кажучи мені немає про що звітувати, так як гроші я не збираю. Переважно збираю продукти харчування, предмети гігієни та теплі речі. Коли ще було тепло (серпень, вересень та жовтень) стояла у нашому місті Костопіль біля ТЦ «Сільпо» збирала харчі та предмети гігієни, деякі люди кидали гроші.

За весь час збору допомоги військовим крім продуктів харчування та предметів гігієни було зібрано 7 486 грн., на які було куплено:

Все це віддалось бійцям особисто в руки.

Наразі збираю продукти, теплі речі та по-можливості власними силами та коштами допомагаю бійцям, які звертаються особисто.

https://web.archive.org/web/20150503190243/http://4vlada.com/images/image/admin2/001/20150414_00099.jpg
Для підрахунку допомоги у гривневому еквіваленті валюту переведено за курсом доллара у 25 гривень, та євро – 27 гривень.

Ми публікуємо звіти не для порівняння завзятості волонтерів, а виключно для того, щоб розуміти хто і наскільки серйозно ставиться до звітності. А також для розуміння обсягів допомоги армії у масштабі області. Попри те, що не всі мають доступні, детальні та зрозумілі звіти є й такі, до кого питань не виникає зовсім.

Отож підсумовуючи, станом на березень 2015 року за участю рівнян та інших небайдужих людей волонтери Рівненщини допомогли армії на суму у 9 300 079,49 гривень. І це лише ті, хто надіслав звіт. Враховуючи це, а також затримку у публікації на даний момент сума допомоги, безперечно, зросла.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА і надалі публікуватиме звіти у міру їх надходження, отож закликаємо волонтерів надсилати інформацію на поштову скриньку [email protected].

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте