Якою може бути схема велошляхів у Рівному – з коментарем експерта

Джерело
Усі фото відділу інформаційно-аналітичного забезпечення виконавчого комітету Рівненської міської ради

Сьогодні, 1 липня 2015 року, в Національному університеті водного господарства та природокористування презентували схему велошляхів Рівного, над якою студенти та науковці працювали кілька місяців.

Повідомляє відділ інформаційно-аналітичного забезпечення виконавчого комітету Рівненської міської ради з посиланням на rivnepost.rv.ua.

Проект виготовили на замовлення міської влади, щоб зробити обласний центр більш зручним та безпечним для велосипедистів.

На схемі представили не тільки карту, де можна облаштувати спеціальні смуги на проїжджій частині або окремі доріжки для двоколісного транспорту, але й місця для можливих парковок біля лікарень, шкіл та магазинів.

Карта велошляхів Рівного

Міський голова Володимир Хомко впевнений, що майбутнє – саме за екологічним способом життя.

Очільник Рівного пообіцяв, що на облаштування велосипедної доріжки або смуги виділять цього року один мільйон гривень.

Тепер справа лише за громадою, яка упродовж місяця має обговорити створену науковцями схему та визначити, де саме місце для руху велосипедистів треба облаштувати найперше.

– Я мрію, щоб у Рівному залишилися тільки тролейбуси, велосипедисти та пішоходи. Побував у 40 країнах і помітив, що чимало європейських та азіатських міст давно пересіли на велосипеди, – зауважив Володимир Хомко.

Наприклад, у Амстердамі їх тисячі, там пішохід почувається зайвим, а на великогабаритних дорогих автомобілях взагалі ніхто не їздить. Треба поступово змінювати моду, щоб все більше людей пересідали на зручний двоколісний транспорт.

– Зі свого боку ми зробимо все, щоб втілити це у життя. Облаштування велосмуг та велодоріжок будемо фінансувати кожного року, – обіцяє мер.

Крім того, за пропозицією міського голови Рівного Володимира Хомка до уваги велоактивістів, спеціалістів та пересічних рівнян представлять пропозиції кафедри міського будівництва та господарства НУВГП щодо влаштування основних велошляхів у Рівному.

Усі пропозиції (де саме першочергово слід було б розпочати роботи) та зауваження приймаються протягом місяця, тобто до 1 серпня 2015 року. Їх можна повідомити за телефоном (0362)63-33-56, (098)122-65-39, (067)925-88-05.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поцікавилася в учасника громадської ініціативи «Велосипедне Рівне», архітектора Андрія Шевчука що він думає про цю велосипедну схему, обіцянки мера та потрібність і реальність втілення такої інфраструктури у Рівному.

Далі пряма мова:

Про доцільність створення велосипедної інфраструктури. 

– Чи погіршується з кожним роком у Рівному пересування? Чи з’явяються затори, збільшується кількість тягучок, не вистачає місць для паркування? Чому?

Тому що збільшується кількість мешканців, що пересуваються постійно власним автомобілем, а місто не розраховане на велику кількість транспорту і простору для створення відповідної інфраструктури і коштів ні в міста, ні в держави немає і найближчі десяток років не буде.

Тож, не змінюючи підходів, вирішуючи тільки деякі найбільш помітні проблеми, ситуація тільки погіршуватиметься й надалі (це з досвіду інших держав), що відповідно погіршуватиме умови проживання в місті.

Як цивілізований світ вирішує такі проблеми? Переосмислює підходи до пересування мешканців.

Найперше створює умови для пересування пішки, велосипедом і громадським транспортом, оскільки це значно дешевше ніж постійно будувати інфраструктуру для автомобілів і це можуть дозволити собі найбідніші держави, такі як Україна.

Сучасний міський житель не пересувається виключно одним видом транспорту, він використовує різні види: до центру міста – тролейбус, до роботи чи навчання велосипед, до супермаркету чи лікарні – автомобіль.

Рівне має великі шанси стати саме таким, комфортним, безпечним містом для життя людей, а не тільки заробляння в ньому грошей. Місто має маленькі розміри, переважна більшість мешканців живуть у 4-5 кілометровому радіусі від центру.

Місто має діючу і достатньо багато охоплюючу мережу дешевого екологічного комунального тролейбусу.

Простір на вулицях, що не використовується і може бути використаний під вело інфраструктуру, кістяк вулиць вздовж якого є значна кількість зелених насаджень, що при теперішніх темпах зростання автомобілізму будуть знищуватися задля розширення вуличної мережі.

Схема – це основа для будь-якої роботи, яка показує яким має бути кінцевий результат.

– Схемі передували дослідження, у яких було обміряно вулиці, де доцільно влаштування веломережі (опираючись на світовий досвід).

Пораховано інтенсивність транспорту, пішоходів та велосипедистів, визначено пропускні здатності і можливість створення велодоріжок чи смуг на кожному окремому відрізку. Деталі, на основі яких фахівці університету розробили два варіанти схеми (згідно з українськими нормами та німецькими).

Чому для усіх міст світу реалізація подібних заходів є реальною, а для Рівного ні?

– Кожного року відбувається капітальний ремонт якоїсь вулиці, схема ж вказуватиме що потрібно влаштовувати велоінфраструктуру – включать в проект і виконають. Звісно це десятки років, поелементно, але мережа вулиць існуючого міста теж не побудована за рік.

Ми маємо багато пропозицій щодо схеми велоінфраструктури і запропонуємо їх фахівцям, сподіваємося що і інші небайдужі громадяни приєднаються і ми отримаємо справді ефективний, корисний документ.

Щодо будівництва велоінфраструктури цього року.

– Ми ще не маємо остаточного бачення, можливо це буде якась із вулиць, що ремонтуватиметься, задля економії коштів, можливо якесь перехрестя, чи декілька перехресть, оскільки самі перехрестя є найскладнішими для руху елементами і на яких не є мотивом не порушуючи ПДР здійснювати ліві повороти, проїзд прямо.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте