«Рівнегаз» протизаконно приховує доходи свого керівника Петра Дубаса

Компанія депутата Рівненської облради Петра Дубаса перешкоджає в доступі до публічної інформації
Джерело
«Четверта влада», фото з архіву

Журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» звернувся з позовом до окружного адміністративного суду з проханнями зобов`язати ПАТ «Рівнегаз» надати копію декларації про доходи його голови правління Петра Дубаса. 

Петро Дубас є, окрім цього, депутатом Рівненської обласної ради і зобов`язаний подавати декларацію про доходи щороку за місцем роботи.

Повідомляє Юрій Горбач, Рівненське агентство журналістських розслідувань спеціально для corruptua.org

Відповідний запит зареєстрований у Рівненському окружному адміністративному суді наприкінці серпня. 

Ще в травні 2015 року журналіст порталу «Четверта влада» звернувся до ПАТ «Рівнегаз» із запитом щодо доступу до публічної інформації з проханням надати електронну копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік депутата Рівненської обласної ради, голови правління ПАТ «Рівнегаз» Петра Дубаса. 

У відповідь журналіст отримав листа, в якому компанія відмовила у наданні документу, мотивуючи це тим, що він містить відомості, які, згідно закону, не підлягають оприлюдненню, а саме: інформація щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків, місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

З такою відмовою журналісти і юристи не погоджуються.

Так, медіа-юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко зазначає, що згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» «не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, крім відомостей, зазначених в абзаці другому частини другої статті 12 цього Закону». 

Тобто із відомостей, зазначених у деклараціях, не підлягає оприлюдненню лише незначна частина відомостей, а саме:

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України,
  • реєстрація місця проживання,
  • дата народження декларанта,
  • місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

– Всі інші відомості є відкритими і підлягають наданню на запити, – зазначає медіа-юристка. 

В свою чергу Закон України «Про доступ до публічної інформації» встановлює правило, відповідно до якого «обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений».

Людмила Опришко

– Зважаючи на це, відповідач має обов’язок надавати копію декларації пана Дубаса, закривши в ній лише вищенаведені відомості, які не підлягають оприлюдненню. Але, незважаючи на це, він повністю відмовив у задоволенні запиту, що є порушенням права на доступ до суспільно-важливої інформації, – додає Людмила Опришко.

Тож журналісти подали позов до адміністративного суду аби таки отримати запитуваний документ. 

Окрім цього, журналісти надіслали інформаційні запити стосовно отримання копій декларацій про доходи й інших депутатів Рівненської обласної ради. Отримали наразі лише 24 документи, аналіз яких буде оприлюднено згодом. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте