20 фантастичних фільмів, які відірвуть вас від реальності

Кадр з фільму Інтерстеллар

Люди часто фантазують на тему майбутнього, або альтернативного сьогодення, створюючи неймовірні сюжети. AdMe.ru зробив добірку відмінних прикладів фантастичних фільмів, які відкривають двері в інший Всесвіт.

Хмарний атлас

Cloud Atlas

Це дивовижна історія довжиною у вічність. Вона починається задовго до наших днів і тягнеться в далеке майбутнє, де люди невимушено спілкуються з інопланетянами і літають на космічних кораблях в інші всесвіти.

Але протягом усього нескінченного періоду в історії задіяні одні і ті ж люди. Їх душі багаторазово перероджуються, щоб довести до кінця розпочаті багато років тому справи. Все у всесвіті закономірно і взаємопов'язано.

Любов, страх, віра – явища, які визначають перебіг життя. Люди закуті в нескінченний ланцюг реінкарнацій, яка знову і знову дає їм можливість виправити старі помилки, змінити своє життя на краще, але звички знову і знову повертають головних героїв до старого.

Люди не владні над власним життям, вони лише крихітні ланки в нескінченному ланцюзі перероджень який тягнеться з туманного минулого в незвідане майбутнє. І кожен вчинок не зникає безслідно, але стає новим майбутнім, в якому знову зустрічаються головні герої. Однак з кожним новим переродженням міцніє їх душевний зв'язок, а кожне наступне життя робить їх ближчими один до одного.

Чи можна отримати контроль над власною душею або навіть через безліч перероджень людина все одно залишається маріонеткою долі?

Марсіянин

The Martian

Люди можуть вижити в в найрізноманітніших умовах: на безлюдному острові, в пустелі, в горах. З героєм фільму «марсіанин» Марком Уотні трапилася біда. Він в складі експедиції Арес-3 приземлився на червону планету. Марк працював в експедиції інженером і біологом. Під час піщаної бурі у нього пошкодився скафандр, через що він відстав від інших членів експедиції. Інші ж астронавти, вважаючи його загиблим, покинули Марс.

Коли Уотні прийшов до тями, він виявив що залишився на планеті сам. Єдиний його порятунок в тому, що модуль живлення виявився неушкодженим, але на жаль зв'язатися з рідною планетою він не зміг.

Марк, незважаючи на всю складність ситуації, не опустив руки і почав всіма можливими способами виживати в умовах практично непридатних для існування. При цьому на Марсі він продовжує дослідження, намагаючись внести свою лепту в розвиток людства. Наступна експедиція намічена через 4 роки. На Землі хочуть прискорити її відправку, але чи зможе цей героїчний чоловік дожити.

Початок

Inception

Ми звикли, що в нашому розумінні злодій – це людина здатна вкрасти якісь цінності або гроші. Сюжет фантастичного бойовика «Початок» розповідає про злодіїв здатних вкрасти ідею прямо у людини з підсвідомості.

Одним з таких є головний герой фільму Домінік Кобб. Після того як його дружина померла, він змушений ховатися, і не може навіть повернутися в країну, щоб побачити дітей. Якось раз Кобб отримує дуже неординарне замовлення: йому потрібно не вкрасти, а навпаки впровадити нову ідею в підсвідомість людини.

Домініку не надто хочеться братися за цю справу, але замовник в обмін пропонує можливість повернутися додому. Заручившись підтримкою професіоналів цієї справи, Кобб починає розробляти план як все провернути. Все потрібно дуже добре продумати, адже злодіям доведеться відтворити багатошарову реальність в підсвідомості об'єкта, в результаті чого межі можуть почати стиратися.

На межі майбутнього

Edge of Tomorrow

Дії фільму відбуваються в недалекому майбутньому, коли на Землю нападає раса інопланетян. Зруйнувавши все на своєму шляху і забравши мільйони людських життів, вони були готові провести останній бій, який назавжди б знищив людство.

Розуміючи, що це останній шанс вижити, люди об'єднали всі свої сили і кинули їх на боротьбу із завойовниками. У цій битві бере участь і полковник Білл Кейдж, який жодного разу не був на полі бою.

Він гине за лічені хвилини сутички, але йому вдається забрати з собою життя і одного з прибульців. Після цього відбувається неможливе – він прокидається живим і зауважує, що знову опинився в тому самому дні, в якому його чекає пекельна битва. Кожен раз, після чергової загибелі, він змушений вступати в смертельну сутичку, стаючи більш розумним і небезпечним супротивником...

Еквілібріум

Equilibrium

Фільм-антиутопія, події якого розгортаються в недалекому майбутньому, у вигаданому місті Лібра – одному з тих небагатьох місць, що вціліли та не перетворилися на руїни після Третьої світової війни.

Прагнучи убезпечити Землю від будь-якої загрози військових дій і повстань, світові правителі вирішили раз і назавжди усунути головну причину всіх бід і нещасть, чию роль, як їм здається, грають людські емоції, взяті людьми з книг, музики та мистецтва – все це тепер піддається знищенню, а будь-яке почуття може бути розцінене, як злочин.

Однак закріпити нові правила виявилося не просто навіть всесвітньою пропагандою, а тому в якості способу закріплення жорстоких порядків вибрали насильство.

Тим часом, в хід пускаються і недавно розроблені вченими сильні ліки «прозіум», призначені для того, щоб вбивати абсолютно всі емоції, тим самим, перетворюючи пацієнтів в байдужих людей. Єдиний недолік сироватки – обмеженість часу дії. Варто людині лише на пару годин запізнитися з уколом, як раптом в ній знову оживає здатність до любові, співчуття та мрій...

Одного разу такий душевний переворот наздоганяє й урядового агента Джона Престона, який випадково забув ввести «прозіум» в свою кров, від чого тепер прозрів та не має наміру повертати все у попереднє становище...

Гаттака

Gattaca

Сюжет фільму «Гаттака» описує світ майбутнього, де євгеніка перестала бути спірною наукою і активно застосовується на практиці. 

Всі люди тепер діляться на дві категорії: придатні і непридатні. Перші виходять після походу батьків до лікаря, де ретельно вишукують будь-які відхилення від норми у потенційних дітей і «вичищають» їх, фактично створюючи бездоганних представників людського роду. Друга група – «божі діти». Вони плід традиційного зачаття, коли гени переплітаються випадковим чином, а результат (рівень інтелекту, хвороби та інше) передбачити неможливо.

Придатні користуються всіма благами, можуть досягти висот на службі і не мають видимих ​​перешкод. Для негідних все складніше: їм закритий доступ в низку сфер.

Вінсент Фрімен належить до умовної групи людей другого сорту. Але він марить мрією про космос. Хоча його показників не вистачить, щоб пройти тести, він провертає аферу. Герой використовує куплений у одного з придатних генетичний матеріал і обманює систему. 

Але таємне важко приховувати довго: коли на місці нової служби Вінсента відбувається вбивство, він виявляється близький до викриття...

12 мавп

12 Monkeys

Фантастичний трилер, що розповідає про спроби людства приборкати смертоносний вірус.

Постапокаліптичне майбутнє. По Землі з неймовірною силою шириться невідомий науці вірус, який практично знищив безтурботних жителів планети. Намагаючись уникнути зараження, вцілілі люди переселилися в підземні міста, залишати які без герметичних скафандрів смертельно небезпечно. Щоб врятуватися, людству необхідно розшифрувати код вірусу, чим безуспішно займаються біологи.

Надія з'являється разом з виникненням машини часу, що дозволяє коригувати минуле. Запобігти епідемії, що спалахнула в 1996 році, доручають зухвалому бунтарю-ув'язненому Джеймсу Коулу, якому в обмін на порятунок цивілізації обіцяють амністію.

Однак помилково рятівник людства промахується в часі, опиняючись в 1990 році. Гостя з майбутнього негайно закривають в психлікарні, де Коул дізнається страшну правду. Жахливий вірус, що породив чуму майбутнього століття, запустили захисники тварин, іменовані «Армією дванадцяти мавп».

Початковий код

Source Code

Вісім хвилин – наскільки це багато? Що можна зробити за такий короткий термін? А що якщо час обмежений лише малим відрізком, що становить ці самі вісім хвилин, а їх результат вирішений наперед?

Так склалася ситуація для героя фільму «Початковий код», який знаходиться в замінованому поїзді, який через вісім хвилин буде знищений. Але герой впевнений: такої події йому не доводилося переживати, він знає, що він абсолютно інша людина. Він солдат, який віддав за країну своє життя. А тепер його призвали послужити країні і після смерті, не дозволивши знайти упокій...

Він повинен знайти того, хто поставив бомбу, перш ніж буде підірваний наступний поїзд. А за свою завзятість він повинен кожні вісім хвилин знову віддавати життя, гинучи в полум'ї вибуху...

Матриця

The Matrix

Томас Андерсон звичайний хлопець, він обіймає посаду програміста в одній великій компанії і чесно виконує свою роль гвинтика в розгалуженій системі. А вечорами він стає іншим – хакером на ім'я Нео. А відбувається це тому, що Томас незадоволений життям. Ні, не конкретно своїм, а життям взагалі, самим процесом, всесвітом.

Думки про те, що все на світі неправильне, не таке, яким йому належить бути, свердлять його свідомість. А ще Нео сняться незвичайні, тривожні сни, а тому він намагається зовсім не спати, і ще він думає, що потроху втрачає глузд.

Відповісти на це запитання може лише одна людина: розшукуваний хакер Морфіус, який теж прагне до зустрічі. Тому як із світом дійсно сталася невеличка неприємність: він нереальний. І Нео – той, кому судилося повернути все на свої місця...

Вона

Her

Фантастична мелодрама «Вона» знята американським кінорежисером Спайком Джонсом за своїм сценарієм. Фільм був удостоєний безлічі престижних нагород, одна з яких премія «Оскар» за оригінальний сценарій.

У центрі сюжету письменник на ім'я Теодор Туомблі. Він переживає далеко не найкращі часи: попереду на нього чекає розлучення з коханою жінкою, з якою вони провели в шлюбі не один рік, і більше того, поруч з самого дитинства. Для нього це справжня трагедія, і не можливо до кінця зрозуміти, наскільки сильно це вплине на його подальше життя.

Щоб хоч якось згладити самотність, Теодор вирішує придбати операційну систему, в основі якої лежить штучний інтелект. Її головною здатністю є швидке навчання, і те, що вона дуже швидко переймає мислення свого господаря. Незабаром, спілкування з операційною системою допомагає Теодору переглянути свої погляди на життя, і він навіть починає відчувати до неї якісь почуття.

Особлива думка

Minority Report

Фільм «Особлива думка» переносить глядача в недалеке майбутнє, де люди навчилися запобігати злочинам. Існує спеціальний відділ, який, використовуючи трьох провісників, може бачити вбивство до його скоєння.

Система працює безвідмовно. Але одного разу начальник відділу Джон Ендертон починає відчувати сумніви. Він збирає дані і з'ясовує, що одна з провидців Агата не завжди погоджується у видіннях з двома іншими.

Під час наступної справи при перегляді видінь саме Джон відображений як вбивця, хоча він навіть не знає жертву. Ендертону доводиться тікати. Тепер на нього полюють колишні колеги...

Планета Ка-ПЕКС

K-PAX

А що якщо є десь в таємничій і непізнаній галактиці і дійсно розумні істоти, що не відрізняються від нас практично нічим? Прот не може засумніватися в цьому ні на соту частку секунди. Більш того, своєму лікарю Марку Пауеллу, він сміливо і відкрито заявляє, що справжньою батьківщиною його є інша планета, ім'я якої і зазначено в назві вкрай суперечливого для обивательського розуміння фільму «Планета Ка-Пекс».

Цей дивак ніяк не може переконати своїх нових знайомих в правдивості свого позаземного існування. Та й чи зможуть земляни повірити в подібного роду «маячню», якщо, нібито «інопланетянин» в темних окулярах, виглядає скоріше шизофреніком, ніж носієм неземного розуму.

Сумніви ніяк не хочуть залишати доктора, який чимало побачив за свою багаторічну кар'єру. Нав'язливість, з якою Прот розповідає свою фантастичну історію практично щодня, все сильніше переконує висококваліфікованого фахівця, що в цих оповіданнях він кожен раз упускає щось істотне і, можливо, найвагоміше і значуще. Може, варто повірити неврівноваженому новому хворому і зруйнувати земні стереотипи про зовнішній вигляд і спосіб життя інопланетян ?!

Інтерстеллар

Interstellar

В недалекому майбутньому техногенній людській цивілізації прийшов кінець. Землю вразили посухи, які занапастили більшу частину врожаїв. Залишки зернових пожерли бактерії, піщані бурі знищили родючий шар ґрунту. Держави зникли, людство деградувало до сільських комун, розкиданих по Землі – але навіть їх ледь могла прогодувати висохла планета.

Фермером довелося стати і головному герою фільму «Інтерстеллар» Куперу. Колишній пілот-випробувач НАСА займався сільським господарством разом з тестем, сином і дочкою. Одного разу Купер зауважив якусь особливість: ферму покривали невідомі радіохвилі. Відшукавши їх джерело, Купер виявив секретну лабораторію НАСА. Там він зустрів професора Амелію Бранд.

Професор розповіла Куперу про теорію червоточини, в якій криється порятунок людства. Одна з червоточин знаходиться на орбіті Сатурна і, можливо, веде до світів, придатних для життя. Група Бранд уже побудувала Інтерстеллар – корабель для польоту до Сатурна. Купер стає пілотом експериментального корабля.

Місяць 2112

Moon

Фантастична драма, знята Девідом Боуї, яка дотепно показує зворотну сторону майбутнього.

Диспетчер Сем Белл, відряджений на Місяць контрактник, третій рік видобуває для могутньої корпорації «Лунар» енергетично цінне паливо – гелій-3. На повністю автоматизованій станції самотність Сема розділяє лише пунктуальний робот Герті, що виражає емоції смайликами.

З дружиною і маленькою дочкою астронавт, який добряче скучив за рідними, спілкується за допомогою відеозв'язку – коротких записаних послань з Землі. Місячне відрядження наближається до кінця і герой невимовно радий, бо від одноманітності космічних пейзажів у нього трапляються галюцинації.

Напередодні відльоту додому незграбно вправляючись з місяцеходом Белл потрапляє в аварію. Прокинувшись в корабельному ізоляторі вже без спогадів про подію і підслухавши розмову Герті з Землею, диспетчер починає підозрювати недобре.

Найгірші побоювання підтверджуються, коли втікши з медблоку астронавт знаходить в кабіні місяцеходу ледь живу людину – точну копію самого себе.

Гравітація

Gravity

У картині «Гравітація» молодий талановитий інженер Раян Стоун відправляється в свій перший політ на навколоземну орбіту. Шаттл, що знаходиться у відкритому космосі стикається з техногенним металевим сміттям, що призводить його до руйнування і трагічної загибелі екіпажу. В живих, завдяки щасливому випадку, залишаються тільки Раян і ветеран космічних польотів Метт Ковальські.

Навколо головних героїв – крижана безмовність космосу, а кисню в скафандрах – на лічені години, після чого їх чекає болісна смерть. У спробі врятувати себе і Раян, Метт приймає сміливе рішення дістатися до Міжнародної космічної станції, використовуючи ресурси вбудованих в скафандри двигунів. Але їх подвиг виявляється марним: бажана станція перетворена в руїни від численних зіткнень і покинута її екіпажем, космічний корабель «Союз» має пробоїни.

Які жертви повинні принести герої фільму і що робити для повернення на Землю?

Дев'ятий округ / Район №9

District 9

Люди давно морально підготовлені до зустрічі з іншою цивілізацією. Багато фантазують про це, уявляють їх імовірний зовнішній вигляд, наміри. Готуються до вторгнення і війни на знищення у якій завжди перемагають на сторінках книг і телевізійних екранів.

І коли вони дійсно прилетіли, то виправдали частину очікувань. Прибульці виявилися дійсно іншими – не гуманоїдними. Але в іншому люди помилилися. Тому що вони лише біженці, що втратили дім і не мають злісних намірів.

Люди не звикли вірити беззастережно навіть один одному, а тому корабель гостей помістили в спеціальну зону, що отримала ім'я – «Район №9». Це місце у багатьох викликає інтерес. І мало кого влаштовує таке сусідство, а кожен житель планети постійно запитує себе: «А може вони брешуть?».

Я – початок

I Origin

Цікава фантастика... Ян Грей експерт в галузі молекулярної біології. Його специфікація людські очі і їх еволюція. З дитинства він любив робити фотографії очей. Одного разу він знайомиться з дівчиною Софі, в яку тут же закохується. Їм навіть не заважає те, що у них різні погляди на життя. Софі досить релігійна і вірить в реінкарнацію і Бога, в той час як Ян прагматичний вчений. Але світогляд може змінитися, як це і сталося з Яном після смерті Софії.

Разом зі своєю колегою, головний герой робить неймовірне відкриття, яке може багато чого змінити. Йому належить відправитися в подорож, щоб дізнатися правду про виявлене явище і дізнатися можливі наслідки подібного відкриття. Що ж це за таке відкриття? Чи назавжди йдуть дорогі нам люди зі смертю?

Час

In Time

Науково-фантастичний трилер «Час» занурює глядача в світ, коли людству вдається перемогти ген старіння. Правда, за те, щоб припинити старіти у віці 25 років, доводиться непогано платити, тому безсмертя можуть собі дозволити тільки багатії, а бідним і раніше залишається боротися за життя.

Шалений Макс: Дорога гніву

Mad Max: Fury Road

Колись давно в минулому житті Макс Рокотанскі був службовцем Основного Силового Патруля, мав люблячу дружину і дитину, і затишний будинок, але позбувся всього цього за примхою банди злочинців, які вбили його родину.

Після смерті дружини і сина для Макса найголовнішою метою стала помста. Саме вона не дозволила йому зійти з розуму від горя. Але після того, як всі винуватці були знайдені і знищені, життя перестало цікавити спустошеного чоловіка. Його абсолютно не хвилює той факт, що почалася енергетична криза та колишній світ канув у минуле, а світова війна знищила колись квітучу землю, перетворивши її на мляву пустелю.

Тепер влада в світі належить тому, хто володіє паливом, запасами води та їжі. По всьому світі з'являється безліч банд, кожна з яких пишається своєю жорстокістю і силою. Мимоволі Максу доведеться вчитися жити в цьому новому жорстокому світі...

Пекло

Sunshine

Фільм «Пекло» знятий в нетиповому для Денні Бойла жанрі наукової фантастики.

В середині XXI століття люди зіткнулися з реальною загрозою вимирання: Сонце почало затухати, і Земля все менше була придатна для життя. Щоб запобігти апокаліпсису, людство спорядило експедицію, завданням якої була доставка до світила ядерного заряду. Вибух з великою часткою ймовірності міг привести до відродження зірки.

Космічний корабель «Ікар-2» виконував свою місію в штатному режимі, поки не піймав сигнал лиха свого попередника. Сім років тому інша група безвісти пропала, здійснюючи аналогічний політ. 

Дивіться про інше кіно за тегом: фільми

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте