Реабілітація АТОвців: нові подробиці лохотрону по-рівненськи

Через махінації з реабілітацією бійців АТО директорці рівненського «Джерельця» Аллі Кучер загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років. Фото зі сторінки Алли Кучер у Facebook

Суд дозволив правоохоронцям накласти арешт на усе рухоме майно і рахунки Державного підприємства санаторно-оздоровчого комплексу «Джерельце». Підставою для цього стало розслідування по розтраті понад мільйона гривень на реабілітацію учасників АТО.

Наразі правоохоронці встановили, що у таборі бійцям допомогу не надавали, а директорка Алла Кучер має намір продати майно табору, куплене за гроші Держслужби АТО.

Про це стало відомо з Facebook журналістки Інни Білецької. Текст ухвали оприлюднено в єдиному державному реєстрі судових рішень.

Історія розпочалася з добрих намірів Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції надати послуги психологічної реабілітації для бійців.

Оголосили тендер. «Джерельце» отримало 3 мільйони 231 тисячу гривень. 

Спочатку дитячий табір мав за 1 мільйон 77 тисяч гривень, напередодні 2016-го року, надати послуги психологічної реабілітації 200-м постраждалим учасникам антитерористичної операції. Тобто на кожного бійця випадало понад 5 тисяч. І це без проживання і харчування.

АТОвці ж називають інші цифри – тисяча-півтори. Саме стільки, кажуть, їм платили, аби вони підписали, заяву, що проходили реабілітацію. Решта – чотири тисячі йшли невідомо куди. 

Боєць розповів журналістам, що йому минулоріч пропонували за 1 500 грн. розписатися в отриманні ненаданих послуг «Джерельця»

З судової ухвали відомо, що правоохоронці вже допитали 135 учасників АТО, яким нібито надавали послуги психологічної реабілітації на базі «Джерельця» у період з 14 по 31 грудня 2015-го.

«Відповідно до їхніх показань, вони лише надали в СОК «Джерельце» копії необхідних документів та пройшли тестування і анкетування (фактично первинну діагностику, відповідно до специфікації договору №12). Фактично послуги з психологічної реабілітації їм не надавалось», – йдеться в ухвалі.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що 20 психологів, які мали б працювати з бійцями, не надавали послуги з психологічної реабілітації постраждалим учасникам АТО на базі санаторно-оздоровчого комплексу «Джерельце» у той самий період. 

Втім це не єдині викриття. Правоохоронці з`ясували, що директорка табору планує продати ліжка, тумбочки, матраци та інше майно, яке табір «Джерельце» придбав за грошові кошти отримані від Держслужби АТО у 2015 році.

За версією директорки закладу Алли Кучер кошти (ті півтори тисячі  ред.), які надійшли на картки учасникам АТО – компенсація проїзду. Фото зі сторінки Алли Кучер у Facebook

З питанням про наміри продати майно табору телефонуємо у «Джерельце». Втім після кількох спроб додзвонитися у табір за жодним номером не відповідають, а два номери уже не дійсні. Тому ми написали Директорці табору Аллі Кучер у Фейсбуці. Поки що відповіді немає. 

Досудове розслідування проводять за фактом заволодіння службовими особами ДП СОК «Джерельце» бюджетними коштами в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Посадовцям «Джерельця» загрожує позбавлення волі від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Позицію директорки «Джерельця» і представника спілки учасників АТО щодо ситуації із псевдореабілітацією можна почути тутДиректорка «Джерельця» розповіла куди пішов мільйон на оздоровлення рівненських учасників АТО (ВІДЕО)

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте