У «нічийного» рівненського озера Басів Кут може з'явитися утримувач – результати обговорення

Купатися в озері Басів Кут небезпечно
Джерело
Фото із архіву «Четвертої влади»

Понад 50 рівнян сьогодні шукали вихід як зробити рівненське озеро Басів Кут та річку Устю чистими. Серед них – професори, науковці, депутати, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, бізнес, громадські активісти, журналісти та ініціативні громадяни.

Про результати обговорення та перспективи озера – у матеріалі «Четвертої влади».

Про захід та результати обговорення у своєму фейсбуці пише один з ініціаторів заходу депутат Рівнеради Микола Бляшин.

«Як юрист бачу проблему в тому, що озеро за 25 років так і не стало повноцінним об’єктом власності територіальної громади міста, його меж не має на публічній карті, воно не відомо в кого і на яких правових підставах перебуває», – пише депутат Микола Бляшин на своїй Фейсбук-сторінці.

Загалом функції спостереження за водними об'єктами нині розрізнені і за деякі напрямки не відповідає ніхто, пояснює Микола Бляшин. Балансоутримувача має лише пляж. Відповідає за нього «Трест зеленого господарства».

На думку депутата, опікуватися озером має новостворене управління або комунальне підприємство.

– Прикладом може бути комунальне підприємство «Плесо» Київської міської ради, – розповідає Микола Бляшин «Четвертій владі». – Воно займається вирішенням проблем незаконних скидів, незаконних забудов, і дає можливість бізнесу долучатися до цієї рекреаційної зони на нормальних прозорих умовах.

Як пояснює депутат, є ризик, що з підприємства можуть зробити чергову «контору» з незрозумілим бюджетом. Тому, на думку Бляшина, новоствореним має бути підприємство «нового типу».

Тобто без роздутих штатів, кошторисів і непотрібної роботи, але з чіткими функціями, контрактом з керівником якого призначати мають за конкурсом, та з контролем громадськості – наглядовою радою.

– Має бути комплексний принцип вирішення проблеми. Треба вирішувати проблеми вхідні і вихідні: що входить в річку і що з неї виходить. Бо зараз якість води, що входить в Басів Кут – вища, ніж та що виходить. Тобто озеро погіршує якість води, – додає депутат.

Ще один з ініціаторів заходу, депутат Рівненської облради Олександр Гомон у своєму фейсбуці пише, що за даними різних структур, замулення озера досягає до 5 метрів, а за фактом забруднення відкрито два кримінальні провадження.

За результатами сьогоднішнього обговорення, за словами депутата Гомона, нагальною проблемою є приведення Рівненської міської програми очистки та збереження малих річок та водойм на території міста до потреб мікрорайонів Новий двір та Басів Кут.

Наразі за цією програмою каналізують приватний сектор Боярки та Молодіжне, які не мають стосунку до збереження озера, – пише Гомон.

«Потрібно зробити паспорт об'єкта з реальними межами берегової лінії, бо уже у деяких місцях об'єкти приватної власності знаходяться на відстані кількох метрів від води.

Зокрема потрібно дослідити можливість зниження води в озері для виявлення незаконних зливів нечистот (Тернопільський став минулого року спустили на 1,3 метра)», – пише депутат Олександр Гомон.

Також депутат облради нагадує про необхідність реконструкції басівкутського шлюзу та закупівлі земснаряду для проведення відкачки мулів, вартість якого сягає приблизно 4,5 млн грн.

Нагадуємо, воду у рівненському озері Басовому Куті вкотре визнали небезпечною. Водойма, на відміну від попередніх років, вже не встигає самоочищатись від господарсько-фекальних стоків. А міські високопосадовці «умивають руки» від проблем озера.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте