Мільйон щоб зарити котлован

Що гальмує рекультивацію зіпсованої частини парку Слави

УЖКГ Рівного, під керівництвом Ярослава Сахнюка, зриває проект з реконструкції зруйнованої частини парку Слави. Залишилося два місяці до кінця року, щоб засипати котлован і хоча б почати робити вигляд, що переймаються долею цього парку
Джерело
«Четверта влада»

Рівне мало не втратило частину території у парку Слави, коли в 2014-му році забудовник-правопорушник відкраяв тут собі шмат землі без будь-яких прав на це. Врятувати парк змогли небайдужі рівняни, вигнавши правопорушників. А поліція вже три роки не може знайти винного у захопленні.

Так само протягом трьох років місцеві посадовці не можуть привести парк до належного вигляду. А екпертні розрахунки показують, що треба як мінімум мільйон гривень, щоб лише засипати котлован, який, знову ж таки протизаконно, три роки тому тут викопав забудовник.

Як уже повідомляла «Четверта влада», остаточно зберегти ділянку як зону відпочинку мав би один з проектів-переможців Громадського бюджету Рівного-2017, що передбачає відновлення паркової території на місці незаконної забудови.

Відновлення знищеного зеленого ландшафту, облаштування пішохідних доріжок, освітлення, лавочок та смітників – усе це передбачає цей проект Громадського бюджету. 

«9 місяців нічого не робилося, а на 10-й згадали, що котлован немає за що засипати»

Щоправда, за майже 9 місяців, виконання робіт, передбачених проектом, досі не розпочалося. Ми вже писали про помилки рівненського УЖКГ, які стали причиною цього.

А наразі автор проекту Громадського бюджету щодо облаштування цієї території Олександр Мельничук розповів «Четвертій владі» про нові подробиці перешкод, які знайшли чиновники. Тепер мова про мільйон гривень на підготовчі роботи.

Автор проекту Громадського бюджету щодо облаштування паркової території Олександр Мельничук вважає, що посадовці УЖКГ повинні відповідати за свою бездіяльність. Фото з архіву​​​

За словами Олександра Мельничука, який відстежує роботу УЖКГ щодо реалізації (чи швидше – гальмування – авт.) проекту, нині посадовці вже знайшли іншого проектанта робіт. І запросили на зустріч з цим проектантом автора проекту.

– Новий проектант порахував, що треба більше трьох тисяч кубометрів землі тільки для того щоб вирівняти ділянку і [і зарити котлован], – розповідає про зустріч Олександр Мельничук.

– Каже, що там цієї землі немає,тобто землю вивезли під час тих незаконних робіт. Де вона зараз, ніхто не знає і шукати в управлінні її не будуть. Треба гроші або треба землю знайти десь, і треба гроші на виконання цих робіт, щоб засипати цей котлован. Щоб не було зсувів.

– Проектант пояснював, що якщо ми почнемо облаштовувати територію, а не засипемо котлован, тоді є ризик зсуву грунту і хтось може  від цього постраждати. Там щось більше мільйона гривень треба, щоб засипати.  

Олександр Мельничук обурюється тим, що посадовці УЖКГ про потребу засипати котлован мали би подбати ще тоді коли аналізували проект громадського бюджету.

– Є відповідальність управління, що якщо вони зобов’язувалися виконати впродовж року [цей проект], то це їхній клопіт де шукати гроші, – переконаний Олексанр Мельничук.

– Я знайшов їхню (УЖКГ – авт.) картку аналізу проекту, тобто те, що вони аналізували проект до винесення на голосування. Виходить що необхідність засипати котловану в них не вилазила. Єдине зауваження було, що по цій ділянці триває суд. Питання суду закрилося.

– На всіх нарадах говорили, що їм то деталізації проекту не вистачає, то вони проектанта не можуть знайти, але мова жодного разу не йшла про необхідність додаткових земельних робіт. Виходить що відповідальність все одно лежить на них.

– Чи зроблять вони чи ні, я би хотів щоб вони відповіли за бездіяльність, – резюмує рівняни. – В принципі те, що 9 місяців нічого не робилося, а на 10-й згадали, що котлован немає за що засипати, то я думаю за це хтось має відповісти.

«Найправильніше – знайти людей, які це розкопали і змусити їх назад завезти землю»

«Четверта влада» поспілкувалася з В`ячеславом Ярошиком, з яким наразі УЖКГ домовляється як з новим проектантом облаштування праку. Саме В`ячеслав Ярошик подав розрахунки, згідо яких засипати котлован обійдеться  у близько мільйон гривень. Головна причина – висока вартість доставки грунту.

– У Здолбунові є кар`єр, але дуже великі будуть транспортні затрати, – пояснює В`ячеслав Ярошик. –  Вартість землі – це десь до ста тисяч, і доставка – близько мільйона. Це рахували доставку 15-ти тонними машинами на відстань 45 км в одну й другу сторону.

– Рахували таким транспортом, бо ж треба під`їзд, заїзд по самому парку, і туди 60-тонник ніколи не заїде. Тож шукаємо де можна ближче грунт взяти. Чорнозем не можна, бо це протизаконно.

– Найправильніше – знайти людей, які це розкопали і змусити їх назад завезти землю (згідна – тільки, на жаль, поліція протягом трьох років цього поки не зргобила – авт.).  Можна шукати рівненські  місця, де робиться або планується розробка грунту, але це має знати більше мерія.

В'ячеслав Ярошик вважає, що якщо проблему з грунтом буде вирішено (УЖКГ знайде мільйон на доставку грунту зі Здолбунова або ж знайде де його можна взяти у Рівному – авт), то до кінця року котлован можна буде засипати, а також вивезти блоки з парку, демонтувати залишки центру продаж, який тут встановили, та залишки огорожі по периметру парку.

Навряд чи вдасться зробити щось більше.

«Четверта влада» спробувала сконтактувати з керівництвом рівненського УЖКГ, щоб почути їхню думку щодо звинувачень у затягування роботи над проектом та які результати пошуків грунту.

Однак протягом двох днів ні начальник управління Ярослав Сахнюк, ні його заступник Володимир Лапюк не беруть слухавки.

Нагадуємо, наразі посадовці, зокрема, міський голова Рівного намагаються віддати забудовникам 20 га рекреаційної землі з іншого боку парку Слави, на Костромській.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте