Чому НАБУ закрило кримінальне провадження проти рівненського судді

Вадим Торчинюк вже кілька місяців не проводить судових засідань, бо втратив повноваження. Але невдовзі може бути призначений на посаду безстроково. Скріншот із відео «Слідство.інфо»

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження проти судді Господарського суду Рівненської області Вадима Торчинюка, яке правоохоронці відкрили після публікацій журналістів про його статки та іноземну компанію. 

Постанову про закриття кримінального провадження винесла детектив Наталія Дуда

Нагадаємо, 31 липня за рішенням Солом`янського райсуду Києва НАБУ відкрило кримінальне провадження проти судді Господарського суду Рівненщини Вадима Торчинюка за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 368-2 Кримінального кодексу (незаконне збагачення, – авт.)

Цього року журналісти «Четвертої влади» та програми «Слідство.інфо» писали про те, що суддя Господарського суду Рівненської області Вадим Торчинюк збудував чималий маєток поблизу Луцька, його родина має чималий автопарк та ще й комерційну компанію у Словаччині, причетність до якої, проте, заперечує. 

Юристи проекту «Тисни!» громадської організації «Том 14» за результатами цього розслідування звернулися з заявою до НАБУ. Спочатку правоохоронці не стали відкривати провадження, тож ГО «Том 14» зобов`язала їх зробити це через суд.

Майже три місяці правоохоронці розслідували провадження і на початку листопада вирішили його закрити.

Як йдеться в постанові про закриття провадження, детективи проаналізували декларації про майно і доходи судді за 2011-2016 роки та перевірили інформацію про придбання чотирьох дороговартісних автомобілів його матір`ю Людмилою Торчинюк.

Сама ж пенсіонерка відмовилася давати покази у цій справі

Детектив у документі зазначає про те, що Людмила Торчинюк не була серед членів сім`ї судді, а тому її майно і доходи чоловік не зобов`язаний був декларувати. Також згадує про розірвання шлюбу Вадима та Наталії Торчинюків. 

Провівши низку слідчих дій правоохоронці дійшли висновку, що в діях судді Торчинюка відсутній склад правопорушення, тобто фактів набуття майна, які б не були підтвердженими доказами, не встановили.

«Торчинюк В.Г. володів достатніми грошовими активами, починаючи з 2011 року, тобто до моменту призначення суддею та набрання законної сили норми статті ККУ про незаконне збагачення.

Факт набуття у власність його матір`ю – Людмилою Торчинюк автомобілів у 2015-2016 роках не свідчить про незаконність набуття Торчинюком В.Г. активів, які могли бути використані для придбання цих автомобілів», – йдеться в документі. 

Так само слідство не здобуло доказів про наявність будь-яких інших ознак злочинів, тож детектив Наталія Дуда вирішила закрити провадження.  

Юристи проекту «Тисни!» громадської організації «Том 14» не погодилися з таким рішенням НАБУ і вже подали скаргу в прокуратуру.

Зокрема, не зрозуміло чому офіційна вартість придбаних матір`ю судді транспортних засобів складає 170-300 тисяч гривень, тоді як на ринку такі авто коштують від 20 до 50 тисяч доларів США.

З цих питань не допитані продавці цих транспортних засобів. Також детективи не з`ясували реальні доходи судді і його матері в органах ДФС, а лише аналізували дані з декларацій посадовця. 

«З часу внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, детективом всупереч ст. 9 КПК України, не вчинено жодної слідчої дії спрямованої на всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин кримінального провадження», – роблять виновок у ГО «Том 14» та просять прокуратуру скасувати постанову про закриття провадження.

Раніше про повну перевірку електронних декларацій судді Торчинюка заявляло і Національне агентство з питань запобігання корупції. Однак її результатів поки немає. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте