Скандальновідомий забудовник не полишає намірів будівництва в центрі Рівного

Мешканець будинку на Кавказькій, 6, юрист Володимир Шаховський каже, що найбільше його і сусідів по будинку в діях забудовника обурюють наміри незаконно прихопити їхню землю та ймовірна шкода для існуючого будинку, який вже має тріщину
Джерело
Скрін-шот з відео РТБ

Черговий будівельний скандал у Рівному. Спровокувала його знову ж таки фірма з орбіти скандальновідомого в Рівному «Набережного кварталу». Цього разу вирішується доля затишного подвір`я у центрі міста, на вулиці Кавказькій, неподалік обласної держадміністрації.

Планувати вигнати 11-поверхівку, взявши для потреб своїх потенційних покупців подвір`я сусідів? Це ми можемо. Вказати майданчики, автостоянку, які насправді просто не влізуть на власну земельну ділянку? Легко.

Але про все по черзі.

Ще рік тому мешканці 5-ти поверхівки на Кавказькій 6 дізналися, що їх подвір'я, з клумбами та дитячим майданчиком, хоче забрати під свої потреби забудовник, який володіє сусідніми складськими приміщеннями і 16-ма сотками землі під ними.

При цьому планує вигнати на місці цих приміщень, зовсім поруч із існуючим будинком, 11-ти поверхівку.

Власник 16-ти соток на Кавказькій вирішив звести багатоповерхівку поруч з будинком на Кавказькій, 6, прихопивши таким чином частину чужої прибудинкової території. Скрін-шот з кадастрової карти​​​

Невдовзі на руках у мешканців опинився план забудови прибудинкової території майбутньої 11-ти поверхівки, в якому дивним чином клумби і майданчик мешканців Кавказької 6 були показані як об'єкти нового будівництва.

– Сторожі ТзОВ «Ажур» ЛТД (власника приміщень – авт.) якось обмовилися, – розповідає «Четвертій владі» мешканець будинку на Кавказькій, 6, юрист Володимир Шаховський про те як мешканці дізналися про ці плани. – Ще влітку 2016-го. Абсолютно випадково одним словом. Наші мешканці там машини ставили, на території.

Мешканці саме організовували тоді ОСББ, до активних дій перейшли на початку 2017-го року.

На той час у забудовника вже були на руках містобудівні умови, видані міським управлінням містобудування та архітектури на вимогу першої судової інстанції. Тож мешканці включилися в судовий процес і домоглися, щоб в апеляції забудовнику відмовили у вимозі видати йому містобудівні умови. 

– Зверталися в обласне ДАБІ, паралельно я витребовував інформацію та документи, розсилаючи адвокатські запити, а потім замовили експертизу [Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз] планів забудовника, – пригадує Володимир Шаховський.

А ось тут – найбільш важливе

Висновок експертизи однозначний. «...Містобудівні умови та обмеження..., на Кавказькій, 32Б не відповідають нормам ДБН та іншим нормативним актам, що регулюють питання будівництва.

Містобудівним розрахунком забудови земельної ділянки використано площі, що не належать ТЗОВ «Ажур» ЛТД, для влаштування дитячих спортивних та господарських майданчиків, влаштування проїздів та стоянки автомобілів.»

Перед цим висновком експерти обрахували, що для запланованої кількості мешканців 11-поверхівки в забудовника не вистачає майже 9 соток, що порушує норми щільності населення.

Якщо ж розглядати забудову з точки зору потреби в наявності відповідної прибудинкової території, то тут ще більші проблеми – не вистачає понад 11 соток землі поруч із запланованою висоткою.

А відстань до сусіднього житлового будинку мала би бути як мінімум 20 м, а згідно плану виходить не більше 12-ти.

«У проектованого житлового будинку відсутні площі, на яких можливе розміщення дитячих спортивних та господарських майданчиків, автостоянки».

Також експерти звертають увагу на те що будівництво, ймовірно, матиме вплив на погіршення технічного стану на Кавказькій, 6 (в будинку вже є вертикальна тріщина).

Ось як виглядав план забудови, який, зокрема, й аналізували експерти. Червоним пунктиром на ньому приблизно обведені межі ділянки забудовника. Позначені оранжевим клумби та дитячі майданчики лежать на прибудинковій території Кавказької, 6.

Крім цього, експертиза звернула увагу на невідповідність цільового призначення земельної ділянки, належної забудовнику. Наразі земля у нього – для обслуговування гаражно-складських приміщень, а не для житлової забудови.

А хто ж такий цей забудовник?

Забудовник не здається. На сесію Рівнеради вже підготували проект рішення, за яким планують змінити цільове призначення земельної ділянки на потрібне – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Крім цього, подали касаційну скаргу на рішення апеляції, яким їм скасували  містобудівні умови та обмеження.

Хто ці люди? Згідно даних інформаційно-аналітичної системи YouControl, засновники ТЗОВ «Ажур» ЛТД – відомі в Рівному.

Андрій Ільчук, зокрема, ще є співзасновником ППФ «Офіс-дизайн» – фірми-порушниці, яка тривалий час не полишала спроб незаконно прихопити під будівництво ділянку у парку Слави.

Інший співзасновник, В'ячеслав Кочубей є керівником чи співзасновником ще в десятках фірм, які займаються будівництвом багатоповерхівок.

Значна кількість цих фірм, різними шляхами, тісно пов‘язані з будівельним гігантом «Набережний квартал», який розвернув свій будівельний бізнес у багатьох регіонах України, правда зараз змінив свій бренд на «DBN».

Зокрема, В`ячеслав Кочубей є керівником ТзОВ «Хліб-пром», яке незаконно зводило над Устею комплекс«Ріверсайд», але відкупилося штрафом. Ще одна з його фірм мала плани на центральний парк у Рівному.

Наразі В'ячеслав Кочубей каже, що фірма готова враховувати претензії мешканців Кавказької, 6.

– Будемо враховувати побажання мешканців, шукати з ними якусь спільну мову, – говорить бізнесмен.

– Будемо може робити якісь зміни до проектів. Коли робили перший план, то його просто неправильно розмістили на земельній ділянці. Зараз цей план уже змінений, врахували недоліки які були. Час покаже. Будемо дивитися як пройде зміна цільового призначення. Можливо, буде зменшення поверховості. Будемо дослуховуватися до мешканців і якось виходити з цього.

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ:

Мешканцям 5-поверхівки в центрі Рівного пообіцяли пришвидшити передачу землі в постійне користування

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте