Покинуті на вокзалі рівняни 2: у Любліні вкотре «кинули» пасажирів міжнародного рейсу

Рівнянки Наталія Заяць та її донька Дана опинилися в непростій ситуації: студентка з квитком на руках чекала свого рейсу на польському автовокзалі. Але автобус не приїхав.
Джерело
Фото Дежи Брют

Ми вже писали про те як перевізники зловживають на українсько-польських рейсах. Проблеми різні: автобус може просто не приїхати по пасажирів, перевізники продають забагато квитків, погані умови в транспортних засобах, хамство водіїв і цей перелік дуже довгий.

Нещодавно проблему озвучили всеукраїнські медіа. Втім попри розголос і резонанс, такі випадки трапляються й надалі. А покинутим на вокзалах пасажирам відстоювати свої права не легше. 

«Автобус проїхав повз міста»

Рівнянка Дана Заяць навчається у Любліні. Як і всі студенти, позавчора увечері вона поспішала приїхати додому на новорічні свята. На руках у Дани був придбаний ще тиждень тому квиток на рейс «Варшава-Рівне» вартістю 573 гривні. 

Автобус мав забрати студентку о першій ночі на Люблінському автовокзалі. На платформу, куди прибувають міжнародні рейси, дівчина прийшла вчасно. Втім довелося чекати довго – автобус «Варшава-Рівне» не їхав. 

– Така ситуація особисто зі мною відбувається вперше. Були автобуси, які приходили з запізненням в дві, чотири години, були рейси, де водії не знали дороги, але щоб взагалі не приходив автобус – вперше стикаюся, – розповідає Дана.

– Я чекала близько півгодини, потім вирішила про всяк випадок зателефонувати – у квитку написано, звичайно, що можливі запізнення, але хотілося перестрахуватися. О 1:45 за польським часом зателефонувала за вказаним у квитку номером, запитала, де автобус, і диспетчер відповіла мені, що він «проїхав повз міста, тому що з Варшави йшов перевантажений».

Я захотіла повернути гроші, дівчина сказала, що їх повернуть, і додала щось ще, проте в цей момент у мене зв`язок перервався, – розповідає студентка. 

За словами Дани Заяць, крім неї на автобус чекали ще двоє людей. Від однієї із них вона дізналася, що така ситуація трапляється щоразу, коли на носі свята.

«Таке відчуття, що вони безкарні і вони це знають і далі зловживають»

Батьки Дани намагалися з'ясувати в чому проблема з Рівного. Поспілкуватися з водієм, який мав прибути у Рівне о 10:40, не вдалося, адже транспортного засобу у вказаний час не було і в Рівному. За номерами перевізника, які вказані у квитку, слухавку не піднімали.

– Дійшло до того, що чоловік поїхав зустрічати водія на автовокзал. Бо це таке, коли дитина залишається на вокзалі, треба шукати вихід, як доїхати. Це дуже неприємно. Але чоловік не знайшов нікого. Там було сказано, що автобус буде в Рівному, але він не приїхав, – розповідає Наталія Заяць.

– Ми вияснили, що це перевізник із Зарічного, за номером ніхто не бере слухавку. Зранку якась жінка відповіла, що вона нічого не знає, нічого не може.

Наталія Заяць каже, що відстояти свої права у такій ситуації дуже непросто. Її донька не змогла вчасно приїхати додому, повернути кошти за квиток. Зрештою батьки вирішили повернути гроші. Але вважають, що проблема значно ширша і її необхідно вирішувати.

– Вона ледве додзвонилася до оператора. А оператор сказав: «А він в Люблін не заїжджав». Тобто всеодно, що є квитки. Тобто система така, що розповсюджувачі квитків ні за що не відповідають, перевізники не відповідають ні за що, вказані якісь незрозумілі телефони. На місці, коли ти опинився в такій ситуації, ти нічого зробити не можеш.

І це масове явище. Тобто їм байдуже. Немає системи контролю, притягнення до відповідальності, штрафування. Люди пишуть відгуки про цього перевізника, але ніхто не перевіряє ці факти. Таке відчуття, що вони безкарні, і вони це знають і далі зловживають. Тобто немає перевіряючого органу, там складний процес, треба скаргу писати. Але тебе вже обдурили, – розповідає Наталія.

«Ну не може він туди не заїхати»

Квиток на проїзд є документом установленої форми, який підтверджує факт укладення договору перевезення» (Постанова Кабміну «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту»). Втім покарати за недотримання умов цього договору непросто. Спробуємо розібратися у ситуації, що трапилася на Люблінському автовокзалі.

У квитку, за яким мала приїхати студентка, вказано, що перевізником є ФОП «Мельник О.М.».

З реєстру міжнародних автобусних маршрутів загального користування дізнаємося, що цей рейс з Рівного до Варшави є щоденним і забезпечує його підприємець з смт. Зарічне Рівненської області Мельник О.М. У бізнесмена є ще автобус, який курсує з Борисполя до Гданська.

На сайті Іnfobus.eu, де залишають відгуки про сервіс, перевізника критикують. Користувач пише, що водій не перевірив візи у всіх пасажирів, через це виникли проблеми на митниці, дві години чекання, і, зрештою, він запізнився на літак.

Як і батькам студентки, нам не вдалося поспілкуватися з перевізником Мельником за українськими номерами, вказаними у квитку: один не відповідає, а інший поза зоною. Більш вдалою виявилася спроба додзвонитися за номером бізнесмена, розміщеним на сайті пошуку роботи Work.ua.

Підприємець Олександр Мельник каже, що автобус не міг оминути Люблін.

–  А вже дзвонили до мене з Басфора. Вони купили квиток там є фірма Київська. Але мені ніхто не повідомив, навіть не подзвонили, не пояснили – чому він не заїжджав. Значить якщо вони мені не передзвонили – автобус заїхав і він був. Маршрут був, виконувався і я не знаю, що за ситуація, – каже Олександр Мельник. 

– Людина була на цей рейс. Завчасно купила квиток. Ви кажете, що Басфор вас не повідомив чи як? – журналістка.

– Скоріше за все, що так. Я не готовий зараз пояснити ситуацію. Я зараз за кермом в Польщі.

– Вам не було відомо, що в Любліні були пасажири?

– Так, це раз. А по друге, що водій заїжджав в Люблін. Ну не може він туди не заїхати. Ми щоразу туди заїжджаємо, в нас немає такого, що не заїжджаємо. Завжди ходить автобус і завжди місця є в автобусі.

– Дівчині диспетчер сказав, що автобус не приїжджав.

– Автобуси всі йдуть із запізненням. Через те, що на кордоні ми стоїмо по 5-6 годин і реально спізнюємося.

– Ви у водія питали чи він приїжджав у Люблін?

– Давайте якось, може, завтра будемо спілкуватися. Я в Польщі, їду.

– Я зрозуміла... У вас вперше така ситуація?

–  Вперше. Я як їхав на тому маршруті, дівчина подзвонила, що вона запізнилася. Я повертався в Люблін, я проїхав кілометрів 30-40. От, подзвонили, я повернувся і забрав. Але от таке в нас вперше.

– Будете якось вирішувати?

– Добре, я зрозумів, буду виясняти. Гроші звичайно повернуть.

«Є перевізники, які можуть не заїхати. Це вже не від нас залежить»

Підприємець Олександр Мельник стверджує, що фірма, яка розповсюджує квитки (називає сайт Басфор) не повідомила його, що на рейс чекають пасажири у Любліні. Насправді квиток Дані Заяць купували через інший сервіс, а гроші надходили до львівського товариства з обмеженою відповідальністю «Буссистем». Спробуємо зв'язатися з продавцями.

Директорка ТОВ «Буссистем» Ніна Омельченко розповідає, що водії завжди точно знають скільки квитків продано, коли та де на них чекають пасажири, їхні імена і прізвища та пункти прибуття. За її словами, ця інформація надходить перевізнику в електронному вигляді і компанія має докази, що у цьому випадку було саме так.

– Коли ми продаємо квитки на перевізника, в нас є підписаний договір, у ньому є умови. Умови такі, що це є рейсовий автобус, в правилах перевізника заїжджати в пункт. Якщо він їх не виконував – це порушення, – розповідає Ніна Омельченко.

– Якщо перевізник каже, що він в ту годину був. То це має бути адміністративне наше розслідування. Він має пред'явити карту, по ній ми бачимо коли і де була зупинка.

За словами Ніни Омельченко, такі ситуації трапляються, втім не з вини фірми-продавця квитків. 

– Залежить від перевізника. Є перевізники, які можуть не заїхати. Це вже не від нас залежить, – розповідає пані Омельченко. – Людина може написати звернення до перевізника і вимагати моральну компенсацію, вони мають сплатити.

Ніна Омельченко порадила нам написати лист із зауваженнями та квитком. У відповідь, з її слів, компанія надасть усі пояснення як і перевізник. 

Нагадаємо, ми публікували розслідування про те як перевізники зловживають на міжнародних рейсах. У ньому йшлося про те, як двох із семи людей, які купували квитки разом, водій відмовився забезпечувати місцями на Люблінському автовокзалі. Відстояти права пасажирам вдалося через наполеглевість, але не завдяки перевізнику чи сайту-продавцю квитків.

На люблінському автовокзалі водій міжнародного рейсу відмовлявся забезпечувати місцями людей, які купили квитки. Номери перевізника – недоступні. Шукати відповідальних довелося тиждень. Виявляється це стає сумною традицією

Ми також з`ясували, що такі ситуації трапляються досить часто на українсько-польських рейсах, а покарати перевізників зовсім непросто.

Державні структури, які надають дозволи і ліцензії, стверджують, що не можуть покарати перевізника. Зробити це може лише Держпродспоживслужба, але для цього необхідно написати скаргу і як слід її оформити. Детальніше про те як можна покарати перевізника-порушника – за посиланням: 

Покинуті на вокзалі: як превізники зловживають на українсько-польських рейсах

Наталія Заяць наразі готує скарги і звернення до державних структур і сайтів-продавців квитків, аби звернути увагу на проблему і закликати їх бути більш пильними і дбати про споживачів.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте