Віктор Петрович Лещинський: Будівельні проектні організації повинні кардинально змінити якість своєї робити

Джерело
mjk-s.com.ua

Сьогодні в Україні будівництво є однією з головних і найбільш прибуткових галузей промисловості. Ми спостерігаємо масову забудову великих міст та їх околиць. Інвестори зацікавлені в будівництві об'єктів, які користуватимуться попитом у споживачів і принесуть їм максимальну вигоду.

Тому зараз дуже часто під забудову використовують ділянки, які мають певну проблематику ведення будівництва: складність рельєфу, складні ґрунти чи високий рівень ґрунтових вод або ж щільність прилеглої забудови тощо.

Останнім часом використання таких ділянок стає все актуальнішим, тому гостро постає питання видання дозвільної і проектувальної документації.

Проектування уже давно стало неліцензійним видом діяльності. Тепер роботи у цьому напрямку виконують сертифіковані спеціалісти, які пройшли навчання, здали екзамени, отримали кваліфікаційні сертифікати і печатки.

На даний час, важливі напрямки у будівництві виконують лише сертифіковані спеціалісти, наприклад, розроблення містобудівної документації, архітектурне та інженерно-будівне проектування, експертиза та обстеження у будівництві та технічний нагляд.

Відтак, перехід на таку систему дав змогу протестувати ринок та перевірити рівень підготовки спеціалістів, які працюють над проектно-кошторисною документацією. На даний час, не тільки організації чи інститути можуть брати участь у глобальних проектах та державних закупівлях. Працювати над проектними роботами можуть як великі організації, які мають великий штат, архіви та велику кількість спеціалістів, так і ФОПи, які мають сертифікати.

Звичайно, замовники проектних робіт можуть виставляти певні кваліфікаційні вимоги до юридичної чи фізичної особи, що виконуватиме майбутній проект. З іншого боку, у теперішніх економічних умовах, у замовників проектів, як правило, основна вимога – вартість робіт (ціна тендера). Але чи отримує замовник якісний продукт? Вважаю, що не завжди.

Зазвичай великі інститути з колосальним досвідом і професійними працівниками можуть надати якісніший продукт своєї роботи. Але вартість їх робіт, враховуючи всі видатки на утримання великої кількості професійних проектувальників, архіву, приміщення і т.д., буде набагато перевищувати вартість робіт ФОПа, якому достатньо у складі своєї організації мати бухгалтера і одного сертифікованого проектувальника.

Тому по критерію «вартість робіт» зазвичай тендер виграє маленька організація з невеликим досвідом роботи у проектуванні і ніхто не може гарантувати стовідсоткову професійність підходу до виконання робіт.

Одним з механізмів покращення якості надання всієї документації вважають Закон України № 1817-VIII від 17.01.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». Вже в червні цього року він вступає в силу.

На мою думку, цей Закон справді дозволить більш детально надавати містобудівну та розробляти проектно-кошторисну документацію за класами наслідків СС2, СС3, яка потім проходить експертизу та отримує висновки.

Після цього ДАБІ уже зможе надати відповідну дозвільну документацію для початку будівництва об’єкту і згодом введення його в експлуатацію. Це дозволить зняти ряд питань щодо правомірності надання містобудівної документації відділами та управліннями архітектури органів місцевого самоврядування.

Окрім того, органам місцевого самоврядування прийдеться більш детально вивчати всі питання при видачі містобудівних умов обмежень для того, щоб при перевірці документації об’єкту не відбулось скасування цих документів. Законом передбачено, що посадова особа, яка видала дозвіл на будівництво так само буде нести відповідальність за видачу цього документа. З’являється відповідальність і місцевої влади, а не лише інвесторів та проектувальників.

Відповідно, проектні організації вже сьогодні повинні розуміти, що при підготовці документації вони мають перейти на більш якісний рівень і бути готовими на її детальний аналіз та перевірку експертними організаціями. Не говорячи уже про те, що якість проектної документації є одним із факторів, яка впливає на надійність будівельних конструкцій.

Тому найближчим часом ми отримуємо відповідь на запитання – а чи готові сьогодні проектанти виготовляти та захищати перед експертами та контролюючими органами якісний продукт на всі об’єкти СС2, СС3?

Віктор Лещинський, віце-президент Академії будівництва України

м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 23

Академія будівництва України

тел.:044-592-22-00

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте