Журналіст, через Уповноваженого з прав людини, змусив «Луцьктепло» надати інформацію про орендовані автомобілі

Джерело
Колаж «Четвертої влади». Використано фото із i.ytimg.com, www.themotorreport.com.au

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини зобов’язав державно-комунальне підприємство «Луцьктепло» надати на запит журналіста інформацію про те, у кого за скільки і які транспортні засоби орендувало підприємство у 2012-2015 роках.

Ще наприкінці грудня 2015 року журналіст «Четвертої влади» звернувся із запитом до ДКП «Луцьктепло» стосовно того, які автомобілі, у кого і за скільки орендує підприємство та для яких потреб.

Приводом до цього став скандал навколо підприємства, який розгорнувся у 2015 році, та інформація тодішнього депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова про те, що підприємство, яке перебуває на межі банкрутства, орендує елітні автомобілі. На той момент підприємство заборгувало «Нафтогазу» за природній газ понад 20 мільйонів гривень.

Тодішній директор ДКП «Луцьктепло» Юрій Паращій відмовив у наданні інформації журналісту.

На підприємстві це мотивували тим, що воно зобов’язане оприлюднювати інформацію про використання бюджетних коштів, а оскільки державно-комунальне підприємство орендувало автомобілі виключно за рахунок власних коштів, то й повідомляти таку інформацію журналістам не зобов’язане. Водночас, бюджетні кошти на ці цілі нібито не використовувалися.

«Четверта влада» не погодилася з такою відповіддю і її обґрунтуванням, оскільки відповідно до Господарського кодексу України, майно, в тому числі гроші і будь-які прибутки, які отримує комунальне підприємство, перебувають у комунальній власності.

Тож власні гроші підприємства це також комунальна власність, інформація щодо розпорядження якою повинна оприлюднюватися. Тому журналісти звернулися із запитом повторно.

Однак і вдруге підприємство під керівництвом Юрія Паращія в січні 2016 року відмовило журналістам в наданні інформації.

Тож «Четверта влада» звернулася до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини стосовно притягнення директора підприємства до адміністративної відповідальності за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» та щоб таки зобов’язати «Луцьктепло» оприлюднити інформацію.

В Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини провели перевірку і погодилися з аргументами журналіста та попросили ДКП «Луцьктепло» надати інформацію на запит, а на директора підприємства Юрія Паращія збиралися скласти протокол про адмінправопорушення.

«У відповідь на запит ДКП «Луцьктепло» було повідомлено, що розпорядженням Луцького міського голови від 26 лютого 2016 року Юрія Паращія було звільнено із посади директора підприємства 26 лютого 2016 року.

Відповідно відібрати пояснення у вказаної особи щодо відмови у наданні інформації на запит журналіста не вбачається можливим», – повідомили в Секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини.

Разом з тим, виконувачем обов’язків директора підприємства в той час стала заступниця Юрія Паращія Валентина Малютіна. Вона прислухалася до аргументів журналіста та Секретаріату Верховної Ради з прав людини та надала інформацію на запит.

«З врахуванням наданих Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини роз’яснень запити було повторно розглянуто та надано запитувану інформацію. Таким чином ДКП «Луцьктепло» було поновлено Ваше право на інформацію.

З огляду на вищевказані обставини підстав для вжиття додаткових заходів реагування не вбачається», – зазначили в листі із Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини.

До адміністративної відповідальності на той час уже звільненого директора ДКП «Луцьктепло» Юрія Паращія вирішили не притягувати.

Які автомобілі орендувало ДКП «Луцьктепло» у 2012-2015-му роках і чому цю інформацію приховували читайте в матеріалі: У кого і за скільки орендує автівки «Луцьктепло»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте