Справу затриманого на хабарі високопосадовця волинського управління Держпраці треба перерозглянути – суд

Фото із затримання посадовця
Джерело
Прес-служба УСБУ у Волинській області

Апеляційний суд Волинської області скасував вирок Луцького міськрайонного суду, яким затриманого рік тому на хабарі у 25 тисяч гривень заступника начальника управління Держпраці у Волинській області Едвіна Осипенка визнали винним в корупції та присудили йому 5 років позбавлення волі.

Також Феміда направила справу високопосадовця на новий розгляд, однак, вже в іншому складі суду.

Про це йдеться в ухвалі Апеляційного суду Волинської області від 7 лютого. 

Нагадаємо, заступника начальника управління Держпраці у Волинській області Едвіна Осипенка затримали у лютому 2016 року за вимагання 25 тисяч гривень хабара.

Таку «подяку» від підприємця посадовець вимагав за надання дозволу на експлуатацію об’єкта підвищеної небезпеки – складу пально-мастильних матеріалів. 

У серпні минулого року вироком Луцького міськрайонного суду Едвіна Осипенка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Йому призначили покарання у вигляді 5-ти років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки обіймати адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі посади в органах влади.

Також позбавили 9-го рангу державного службовця і конфіскували у власність держави квартиру у Луцьку на вулиці 8-го березня. 

Однак, сторона обвинуваченого оскаржила такий вирок до Апеляційного суду Волині. 

Хабар дизпаливом

Як йдеться в ухвалі, правоохоронці зафіксували кілька епізодів злочинної діяльності високопосадовця.

Так, 3-го грудня 2015 року в своєму кабінеті він провів особистий прийом особи з приводу отримання свідоцтва про державну реєстрацію об`єкта підвищеної небезпеки – складу пально-мастильних матеріалів, який знаходиться на території фермерського господарства «Ставеччина» у с. Пісочне Ковельського району.

Посадовець вказав на неточності у документації щодо об`єкта і зазначив, що у їх реєстрації буде відмовлено. Разом з тим поставив умову особі про надання в його користь 100 літрів дизельного пального за позитивне вирішення вищевказаного питання.

Через кілька днів посадовець особисто завіз затверджені документи до офісного приміщення ФГ «Ставеччина», що у м. Ковелі.

Після цього із представником фермерського господарства він заїхав на місцеву АЗС «WOG», де той йому передав картки на 60 літрів дизельного пального, загальною вартістю 1079,40 гривень та заправив службовий транспортний засіб марки «Джилі» на 20 літрів бензином А-92, загальною вартістю 399,80 гривень. 

«Порішав» клієнта на 62 тисячі гривень для фірми дружини

Як йдеться в судовому документі, Едвін Осипенко знав, що для здійснення господарської діяльності фермерському господарству необхідно буде отримати ще й дозвіл на експлуатацію машин механізмів устаткування підвищеної небезпеки та на виконання робіт підвищеної небезпеки в управлінні Держраці у Волинській області на вказаний склад паливно-мастильних матеріалів.

Тому посадовець поставив умову представнику ФГ «Ставеччина», щоб він уклав договір про надання послуг на виготовлення документації, необхідної для подачі в експертну установу, з ТзОВ «ОТ Інжиніринг», директором і засновником якого є його дружина Тетяна Осипенко, а справжнім власником він сам.

Зразок договору про надання послуг на 61 тисячу 900 гривень посадовець відправив клієнту на електронну пошту. 

25 тисяч гривень з того ж клієнта за документи

Зрештою, 10 лютого 2016 року в обідню пору на вулиці Кравчука у Луцьку в автомобілі «Опель Омега» Едвін Осипенко отримав від того ж представника фермерського господарства «Ставеччина» 25 тисяч гривень за сприяння в отриманні з управління Держраці у Волинській області дозволу на експлуатацію об`єкта підвищеної небезпеки – складу паливно-мастильних матеріалів на території фермерського господарства у с. Пісочне Ковельського району, та за неперешкоджання у діяльності, повязаній з його використанням.

Захисники обвинуваченого не погодилися із вироком суду першої інстанції, мовляв, через неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження та неправильного застосування судом закону.

Тому подали апеляційну скаргу в якій просили перекваліфікувати справу із статті про прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди на статтю про зловживання владою та службовим становищем, яка передбачає більш м`яке покарання. 

Також захисники поскаржилися на провокації працівників СБУ, бо, мовляв, представник фермерського гоподарства, який і передавав гроші, діяв за їхніми вказівками. Крім того, адвокати зазначили, що достатніх доказів отримання карток на пальне сторона обвинувачення не має, а 25 тисяч гривень були не хабарем, а авансом за майбутні роботи. 

Зрештою, колегія суддів у складі Петра Борсука, Олега Клока та Віталія Денісова вирішили частково задовольнити скаргу обвинуваченого і скасувати вирок Луцького міськрайонного суду та призначити новий розгляд у тому ж суді в іншому складі суду.

Своє рішення судді мотивували тим, що суд першої інстанції не дослідив усіх доказів у кримінальному провадженні, не до кінця з`ясував усі обставини, не в повній мірі перевірив твердження захисників щодо підбурювання хабародавача з боку працівників правоохоронних органів, не з`ясував підстави проведення оперативно-технічних заходів та дозволи на негласні слідчі дії. 

Повторний розгляд справи Едвіна Осипенка має розпочатися в Луцькому міськрайонному суді 15 березня о 10.00 годині. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте