«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user torbich
журналіст, редактор

Рівняни в Америці 2012. Початок. Блог 1

«Якщо дуже чогось хочеш – отримаєш це», – переконують автори та герої фільму «Секрет» та інших численних фільмів та книжок з позитивної психології. В Біблії теж сказано, що кожному – по вірі його. Отож, я певно дуже хотів і вірив, що потраплю в країну, яку до цього бачив лише в численних кінофільмах.

Маршрут перельоту на екрані, що на спинці сидіння в літаку

Одна з програм USAID – Агенції США з міжнародного розвитку – передбачає ознайомлення українських фахівців та представників місцевого самоврядування з кращими практиками в США. Така собі практична школа демократії. Як на мене, дуже дієва школа.

Детройт, штат Мічіган, з літака. Фото порталу «Четверта влада»

Офіційно програма візиту називається так: «Вплив діалогу місцевого самоврядування з центральною владою на розвиток громад». Більшість так і не вивчила таку довгу назву. Більше про цю та інші програми дивіться тут.

Для комуністів та американофобів ця програма, очевидно, – «примусове насаджування американських цінностей». Але кожному адекватному українцю таке «насаджування» сподобалося б більше, аніж узгодження програм викладання історії України із північним сусідом, в імперії якого сотні років перебувала частина нашої країни. Принаймні всі члени рівненсько-тернопільської групи були задоволені візитом.

Претендентів, здається, було 64. З них відібрали 10 кандидатів (поїхали тільки 9) з Тернопільської та Рівненської областей. 7 з них – чиновники різних рівнів: міські голови, заступники, секретар міськради, юрист міськради, консультант в структурі обласної ради. Не чиновників двоє – автор цих рядків та власник і керівник проектів експертно-консультаційної мережі «ЗЕОН» зі Здолбунова Микола Орлов.

Приймаюча в США організація (Консорціум Великих озер для міжнародного навчання та розвитку) на кінець стажування зробила такий собі альбомчик випускників цієї програми стажування, яка тривала 21 день:

В серії блогів на сайті «Четверта влада» я спробую описати Північну частину так званого середнього заходу США, переважно штат Огайо, очима рівнян і тернополян.

Ви дізнаєтесь, чому один з мерів української делегації озвучив свої враження так: «Я знав, що ми в дупі, але не знав, що у такій глибокій». Побачите поліцейські «закрома» з наркотиками та зброєю. Дізнаєтесь, скільки депутатів керують містом, яке за населенням схоже на Рівне. Яких і скількох посадовців обирають американці на місцях. Скільки коштують будинки американських прокурорів та посадовців. Чому, щоб зігрітися в автобусі, потрібно відчиняти вікна. В яких церквах моляться американці. Який нужник у офісі конгресвумен та офісах інших американців.

Це та багато іншого читайте в серії блогів «Рівняни в Америці 2012».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Рівняни в Америці – 2012. Політ в США. Блог 2

Рівняни в Америці 2012. Приймаючі американські родини. Блог 3

Секретар Рівнеради Андрій Грещук після візиту в США: необхідно ламати систему (частина 1) +ФОТО

Депутатів там мало і вони працюють на громаду: секретар Рівнеради після візиту в США (частина 2) +ФОТО

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте