9 способів бути добрими батьками

Джерело
Фото із публікації на сайті standardua.org

Всі діти хочуть, щоб їхні батьки були добрими і чуйними і часто так воно і є. Але, досконалість немає меж, тому, ми впевнені, що і у цьому потрібно рости і розвиватись.

Сергій Терентьєв за матеріалами книги «10 кроків, які псують дитину» підготував публікацію про те, як бути хорошими батьками. 

Добрі батьки поважають своїх дітей

Нам необхідно усвідомити та навчитись сприймати дітей як особистостей. Це запорука поваги.

Тільки проявляючи повагу до дитини ми зможемо отримати від неї повагу до себе та оточуючих, адже діти вчаться спостерігаючи за нами. Дивлячись на своє немовля чи то школяра, пам’ятайте, в першу чергу це людина. Поважайте її. Поважайте її такою, якою вона є і не забувайте, що так само як у Вас, у цієї маленької особистості можуть бути і скоріш за все є ті сторони, що Вам не подобаються.

Добрі батьки поважають самих себе

Не можливо поважати інших, якщо не поважає себе. Це добре і правильно коли батьки жертвують собою та керуються не лише власними бажаннями, бо ж це допомагає дітям навчитись не бути егоцентричними. Навряд чи ми знайдемо батьків, які хочуть щоб їх діти себе не поважали. Поважаючи себе ви закладаєте повагу в дітей. Повага — це визнання того, що ви особистість із своїми чеснотами.

Добрі батьки виявляють та навчають дітей про емоції

Цікавість, радість, здивування, гнів, горе, огида, відраза, страх, сором та вина (базові емоції за К. Ізардом), – хто як не батьки навчить своїх дітей проявляти, керувати та розпізнавати емоції? Саме прояв емоцій є важливим у процесі усвідомлення себе бажаним у сім’ї та світі і найперші від кого діти очікують цього — це ми, батьки.

Добрі батьки встановлюють правила

Діти та підлітки потребують обмежень. Правила дозволяють убезпечити дітей на ранніх етапах розвитку та є проявом справжньої любові водночас. Маючи чіткі правила ми привчаємо дітей до порядку та готуємо до дорослого життя де є відповідальність за власні дії та необхідність підкорюватись правилам.

Добрі батьки налагоджують діалог

Спілкування це основа процесу навчання, один з важливих інструментів донесення своєї любові. Окрім власне спілкування з дітьми, ми маємо їх навчити цьому процесу своїм прикладом. Почнімо з покращення власних навичок слухача, і я говорю про те, що ми, батьки повинні навчитись слухати дітей, бо ж саме вуха, є запорукою доброго діалогу. Розмовляйте зі своїми дітьми, слухайте їх.

Добрі батьки цінують своїх дітей

Хоча в дітях ми віднайдемо частинку тата та мами, але кожна дитина унікальна і має власну ДНК, характер, здібності, сильні та слабкі сторони. Нам, батькам необхідно навчитись ЦІНУВАТИ наших дітей. Не боятись відмінностей і не терпіти їх, але цінувати. Чинячи так, ми вселяємо впевненість у наших дітей та даємо їм внутрішню силу йти на зустріч життю та розвивати себе.

Добрі батьки не є авторитарними

Авторитаризм ніколи не був проявом любові і не сприяв розвитку та поглибленню стосунків. Якщо вам не потрібна любов, повага та глибокі дружні стосунки — будьте авторитарні, якщо ж ці три згадані аспекти важливі для вас: “Геть авторитаризм!”. Нагадаймо собі перший пункт з нашого списку реквізиту: “Добрі батьки поважають своїх дітей.”

Добрі батьки не надто поступливі

Звісно діти повинні мати свободу, але вона мусить мати чіткі та зрозумілі обмеження і правила. Чому? Бо не зважаючи на те, що дитина є особистістю наразі вона розвивається і не все і не відразу вміє та розуміє. Занадто поступливі батьки прирікають своїх дітей до здобуття егоїзму та відсутності терпіння, робити дитину рабом своїх бажань. Як це впливатиме на доросле життя, Ви і самі розумієте.

Добрі батьки ведуть дітей до зростання

З кожним днем та кожним роком ми маємо усвідомлювати, що наша дитина зростає, а це значить що маємо послаблювати свій контроль і дарувати таку необхідну незалежність. З кожним новим днем життя дитина мусить усвідомлювати зростаючи відповідальність за свої вчинки, це і є важливим аспектом зростання.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте