Як зять мера заробляє на медичній допомозі рівнянам

І чому у місті немає безкоштовного томографа

У Рівному дуже складно, попри гарантовану законом безкоштовну медичну допомогу, отримати безоплатне обстеження на комп`ютерному томографі. У двох закладах, де є державні томографи, з рівнян стягують «благодійну» допомогу. В цей же час на наданні цієї медичної допомоги заробляють і приватні фірми, одну з яких заснував зять міського голови Рівного Роман Артуньян
Джерело
Фото із соцмережі

Уся система безоплатної (за законом) медицини не може гарантувати рівнянам гарантованої можливості отримати безкоштовне обстеження на дороговартісному обладнанні.

Немає винятків навіть у випадках, коли це обладнання закуплене в державні заклади за кошти держави або благодійників. 

«Четверта влада» з`ясовувала, як у Рівному стягують кошти за медичне обстеження на комп`ютерному томографі, та хто заробляє таким чином на недугах рівнян.

Довідка з Вікіпедії:

«Комп`ютерна томографія, часто скорочується до КТ – томографічний метод дослідження внутрішніх органів людини із використанням рентгенівського випромінювання.

1
Обстеження на томографі

Комп`ютерна томографія широко використовується в медицині для кількох цілей:

1. Як тест – при станах:

  • головний біль
  • травма голови, що не супроводжується втратою свідомості
  • непритомність
  • виключення раку легенів. 

2. Для діагностики за екстреними показами – екстренна комп`ютерна томографія

  • важкі травми
  • підозра на крововилив у мозок
  • підозра на ушкодження судини 
  • підозра на деякі інші гострі пошкодження  органів

3. Комп`ютерна томографія для планової діагностики

4. Для контролю результатів лікування.

5. Для проведення лікувальних і діагностичних маніпуляцій, наприклад пункція під контролем комп`ютерної томографії та ін.»

За такими сухими поясненнями стоять будні рівнян з деякими хронічними хворобами, яким доводиться раз на один-два роки планово обстежуватися на томографі.

У випадку ж загострення хвороби – викласти близько півтисячі а то й більше гривень за обстеження їм доводиться і двічі на рік.

Не омине обстеження на цьому обладнанні і важкотравмованих в ДТП, а також пацієнтів із захворюваннями головного та спинного мозку, органів черевної порожнини тощо. Загалом щороку близько десяти тисяч мешканців Рівненщини обстежуються на такого типу апараті.

Попри наявність у місті двох закладів, в яких на балансі є комп`ютерні томографи, закуплені за державний кошт, пройти обстеження безкоштовно вдається одиницям.

Загалом процедуру комп’ютерної томографії мешканці Рівного можуть пройти у чотирьох медичних закладах.

Серед яких лише у двох медзакладах – Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі та в обласному онкодиспансері – томографи державні. В інших двох містян обслуговують приватні підприємці.

Саме ці чотири установи і стали об’єктами нашої перевірки ще в грудні 2013 року.

Через гарячі події  в країні доробити розслідування вдалося лише зараз.

Примусова добровільність

Першим у рейді в грудні 2013 року став діагностичний центр. Зі слів тих, хто робив там комп'ютерну томографію, у закладі вимагають платити за процедуру, фактично згідно прейскуранта, під виглядом благодійного внеску. 

Перевірити, як на той час працювала ця схема в Діагностичному центрі, нам не вдалося, бо, як виявилось, тут ще з вересня 2013 року комп'ютерні томографи не працювали.

Ремонтувати техніку на той час ніхто не збирався.

Спілкувалися у грудні із заступником головного лікаря по економічній частині Мирославом Решотою:

– На ремонт одного томографа треба десь мільйон, на ремонт другого – десь триста тисяч. Але з чисто медичної точки зору їх, можливо, і не варто ремонтувати, – пояснює Мирослав Решота.

– А коли можна буде пройти процедуру?

– Ми зверталися в обласну раду, на сесію обласної ради, в облдержадміністрацію. Вже роки три ми просимо грошей. Зараз поставлені приватні томографи [в інших закладах]. Там набагато якість краща. Не варто зараз ремонтувати старі. Ми ставимо питання про нові. 

– І яка сума для цього потрібна?

– Комп'ютерний томограф зараз коштує десь від п'яти мільйонів.

Звертаємося в Діагностичний центр повторно, у липні 2014 року, перед публікацією матеріалу. Телефонуємо в реєстратуру.

– Можна пройти обстеження на комп'ютерному томографі?

– Так, можна.

– Він вже працює?

– Так, з півроку не працював, а місяців три тому полагодили.

– А що треба для того, щоб пройти обстеження?

– Обов'язково треба направлення.

– Це безкоштовно?

– Так... Ой, яке безкоштовно?!! 350 гривень.

– Тобто ціна залишилася такою як і рік тому?

В слухавці гудки, реєстратор кинула слухавку.

«Четверта влада» вже писала про те, як рівнянці вдалося повернути 350 гривень, сплачених таким чином. Очевидно, керівники закладу могли б покривати витрати на обслуговування томографа благодійними внесками, які пацієнти сплачують в лікарні.

Адже, скажімо, у 2011 році завдячуючи «благодійності» пацієнтів закладу, на його рахунки надійшло понад 6 з половиною мільйонів гривень.

У грудні 2013 року прямуємо також в Рівненський обласний онкодиспансер.

У черзі під кабінетом питаємо у пацієнтів чи платна послуга. Нам із усмішкою відповідають риторичним запитанням: А чи є зараз щось безкоштовне?

Поспілкувавшись з пацієнтами біля кабінету ми виявили, що сума таких прихованих внесків коливається від 400 до 800 гривень.

Коли питаємо про пільги, жінка із черги згадує, що їй радили звернутися до головного лікаря аби отримати знижку (вона інвалід 1-ї групи), але з її слів, головного не було на місці. Чекати можливості не було.

– Тому мені довелося заплатити близько 800 гривень. Лікар сказав піти до каси та заплатити цю суму як благодійний внесок на диспансер, – каже жінка. 

Чекаємо своєї черги, заходимо в кабінет. Замовчуємо той факт, що ми журналісти. Питаємось чи можна зробити томографію безкоштовно. Лікар каже, що можна, але теоретично. На питання чому так дорого коштує ця процедура, посилається на недовершеність фінансування Києвом.

– Ну так дорого, бо ці гроші йдуть на витратні матеріали, якими нас не постачають.

Під виглядом пацієнтів рушаємо до головного лікаря онкодиспансеру – Григорія Максим`яка. Лікар пояснює, що пройти безкоштовну комп’ютерну томографію можна лише пенсіонерам, а от представникам іншої вікової категорії претендувати на безоплатне обслуговування не доводиться.

1
Головний лікар онкодиспансеру Григорій Максим’як підтвердив, що платити за обстеження на томографі треба. Фото: Четверта влада

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Син відомого рівненського лікаря їздить 300 км/год на автомобілі вартістю 130 000 доларів?

– Держава щоденно виділяє на кожного окремого пацієнта трохи більше трьох гривень, їх не вистачає на елементарні речі, що вже говорити про коштовну томографію. Тому лікарям і доводиться просити пацієнтів сплачувати благодійні внески, – скаржиться Григорій Максим`як. 

З п'яти кримінальних проваджень через вимагання благодійних внесків в медзакладах три закрили

Як повідомили ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ в прокуратурі Рівненської області, у минулому та поточному роках за результатами перевірок розпочато п’ять кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 184 Кримінального кодексу.

Розслідували провадження за фактами незаконної вимоги оплати за надання медичної допомоги в:

За результатами досудового розслідування у трьох кримінальних провадженнях прийнято рішення про їх закриття «у зв’язку з відсутністю у діях працівників складу злочину.

Злочинів не знайшли у:

  • Рівненській обласній клінічній лікарні,
  • «Рівненському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги»,
  • «Корецькій центральній районній лікарні».

Інші два кримінальні провадження – досі вивчаються прокуратурою. Розголошувати подробиці відмовляються.

Що робити, якщо в лікарні вимагають кошти

4
Для збільшення фото відкрийте його в новій вкладці

Юристка, яка спеціалізується у сфері охорони здоров'я, нагадує, що благодійні внески у лікарнях, як і будь-якій іншій галузі, мають бути винятково добровільними. А приховані платежі, які здійснюються таким способом, є незаконними.

– Якщо стався факт оплати послуги через благодійні внески, потрібно одразу ж звертатися зі скаргою до закладу охорони здоров'я та вимагати пояснення, на якій підставі вони вимагаються.

Якщо громадянин все ж захоче заплатити, то може вимагати інформацію, куди йдуть гроші.

І якщо пацієнт побачить, що його сума пішла не на те, куди він не хотів, то може звернутися зі скаргою на нецільові витрати коштів, – розповідає керівниця юридичного департаменту Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Ольга Скорина.

Державне і приватне – ціна однакова 

Пройти комп'ютерну томографію, офіційно сплативши кошти за цю послугу, можна в обласній та міській лікарнях, де рівнян обслуговують приватні медичні заклади.

Це діагностичні центри «Експерт» (обслуговує пацієнтів в обласній лікарні) та «РАМ» (надає послуги в міській лікарні).

Дані про власників центру «Експерт» можна знайти в австрійських державних реєстрах (адже засновником фірми є зареєстрована в Австрії фірма «ЦЕЛЕНОР ГМБХ»).

Згідно реєстру, 100% акцій належить Іннесі Гаєвській. Вона ж зазначена одним з керівників фірми «ЦЕЛЕНОР ГМБХ».

6

Кінцевих власників діагностичного центру «РАМ» знайти простіше.

Скористалися для цього пошуком в «Єдиному державному реєстрі». Одним із співзасновників «РАМу» є зять рівненського міського голови голови Володимира Хомко – Роман Артуньян.

Окрім нього засновниками також є Бода Ігор Михайлович, Солодюк Володимир Леонідович, Таращан Борис Ігоревич.

Роман Артуньян – зять міського голови Рівного, підприємець. Виявляється, ще й співвласник приватного діагностичного центру, який надає рівнянам послуги комп'ютерного томографа. Фото із соцмережі

Пройти комп'ютерну томографію у «РАМі» можна безкоштовно, якщо вам вдасться персонально переконати головлікаря міської лікарні в тому, що фінансовий стан дійсно не дозволяє оплатити процедуру.

Під кабінетом з комп`ютерним томографом в міській лікарні черг фактично немає

Як розповів головний лікар міської лікарні Євген Кучерук, в місяць кілька пацієнтів отримують безкоштовну томографію. Таку щедрість «РАМу» Євген Філімонович пояснює добре налагодженими особистими стосунками:

1
Євген Кучерук. Фото з архіву

– У нас була домовленість: перше – всім працівникам лікарні знижка 20%. Потім – всі люди, які мають обмежені можливості платити – їм дається знижка, починаючи із 10 відсотків, і до «безкоштовно». У нас виходить так: до 10 чоловік в місяць проходять безкоштовно.

– Справа в тому, що це дуже дорога апаратура, – продовжує лікар. – Цю апаратуру ніхто не може купить і не купить. І якщо чесно, знаючи наші тендера і так далі, то, можливо, й не треба витрачатись сумашедші, вибачте на слові, для закупівля цього дорого обладнання.

Тому що в нас це можуть зробити приватні структури, як практично у всьому світі. Невідкладну допомогу держава повинна організувати, в тій ситуації яка склалася, реанімацію оснастити. Туди приватників не треба пускати, між нами кажучи.

А в даній ситуації чим вигідно? Візьміть приклад. Державний МРТ в обласній лікарні, і, наприклад, приватний МРТ в міській лікарні – ті ж самі ціни.

– Пам`ятаєте, як розбилися баскетболісти з Луцька – для 17-ти чоловік зробили все безкоштовно, – ще наводить приклад Євген Кучерук. – Я до них з великою повагою відношуся, хто б там що не казав. Ціна така сама, як в Діагностичному центрі, де державний томограф.

Вперше за коментарем до міського голови Рівного Володимира Хомка з цього приводу звернулися у грудні 2013 року. Тоді Володимир Хомко казав, що придбати комунальний томограф для Рівного занадто дорого: 

Хомко
Міський голова Рівного Володимир Хомко не вважає за доцільне, щоб місто витрачалося на дороговартісний комунальний томограф, бо за півроку це стане проблемою області, а не міста

– Ви знаєте, скільки цей томограф коштує?

– А що міська влада робить для поліпшення ситуації з томографами?

– В нас проводиться медична реформа в найближчі місяці міські лікарні перейдуть в управління області лікарню області. Ну а область все купить (минуло понад півроку від грудня, коли Володимир Хомко про це розповідав, а віз і нині там – ред).

– А чому місто не намагалося закупити комунальний томограф?

– Ну я мер тільки 5 років, чому до мене ніхто не купував?

– А, можливо, така байдужість міської влади до цієї проблеми пов`язана з тим, що на цьому заробляє ваш зять Роман Артуньян, який є співзасновником діагностичного центру, що надає послуги томографа?

– Бізнесом зятя я не займаюся абсолютно.

Вже в липні 2014 року, перед опублікування матеріалу, знову перепитали Володимира Хомка, чи думає міська влада щось вирішувати з цією проблемою. Міський голова каже, що відповідно до реформи місцевого самоврядування, лікарні мають до кінця вже 2014 року перейти в підпорядкування області.

– Шкода, що це не сталося в кінці минулого року, – додає Володимир Хомко. – Будь-яких дороговартісних закупок для міської лікарні за рахунок міста проводитися не буде. Все це буде вже купувати область з наступного року.

Поцікавились ми і про те, як зі знижами в «Експерті», який знаходиться в обласній лікарні.

В обласній лікарні можна розраховувати на знижку у розмірі 45 гривень на комп`ютерному томографі

Зі слів жінки в приймальній, знижки роблять у розмірі 45 гривень. Сподіватися ж на безкоштовну томографію від «Експерту» не варто.

З розмови із головним лікарем обласної лікарні – Іваном  Зимою та заступником головного лікаря – Людмилою Обуховською стає зрозуміло, що вони, на противагу міській лікарні, не мають ніякого стосунку до діяльності «Експерту».

– Від нас – лише дотримання санітарних умов і сплата комунальних послуг, але їх діяльність ми не регулюємо по відношенню до пацієнтів та оплати. Це поза рамками угоди, – коментує Людмила Обуховська.

– А як бути, якщо людина не має грошей, а процедура необхідна?

– Головне завдання лікаря не нашкодити, – каже Іван Ярославович. – Тому, звичайно, якщо це буде лежачий хворий, ми домовимось із «Експертом». 

Редакція висловлює подяку проекту НАШІ ГРОШІ за допомогу в пошуку інформації


Публікація підготовлена в межах тренінгового проекту журналістських розслідувань за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників проекту не обов`язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте