Бурштин на Рівненщині видобуватиме Продивус, або кому депутати погодили спецдозволи

Компанія, яка не вперше згадується у потугах розпочати видобуток бурштину «Ред.Мет» отримала погодження на такий спецдозвіл. Як виявилося за нею стоїть екс-нардеп Володимир Продивус
Джерело
Колаж Четвертої влади з використанням фото politica-ua.com

Знали депутати чи не знали цього, але віддали вони бурштинові землі екс-регіоналу Володимиру Продивусу. Тому, який у 2014 році привозив «спортсменів» для того, щоб віджати бурштинові землі у місцевих. Детальніше – у розслідуванні порталу «Четверта влада».

23 грудня депутати Рівненської обласної ради вчергове вирішуватимуть питання погодження надання чергових бурштинових ділянок черговим компаніям. Минулого засідання обранці дозволили видобувати двом фірмам – чернівецькій «Інклюз-8» та кіпрсько-естонській «Ред.Мет».

«Четверта влада» вже досліджувала власність цих двох компаній. Номінальна власниця «Інклюз-8» Алла Мельничук, зокрема, розповіла про те, що 7 років працювала психологом у міській раді і продала будинок аби розпочати цей бізнес.

З'ясувати імена людей, які стоять за фірмою «Ред.Мет» тоді не вдалося. Отож, напередодні чергового засідання ми вирішили копнули глибше і знайти того, хто увійшов до бурштинового бізнесу ховаючись за номінальними власниками та естонською компанією.

Українське коріння кіпрсько-естонської фірми

Згідно Єдиного реєстру фізичних та юридичних осіб засновники «Ред.Мет»: компанія «Редкаст холдінгс лімітет» (Redcast holdings limited) зареєстрована в Кіпрі та компанія «Фоксерком» (Foksercom OÜ) з Естонії.

«Редкаст холдінгс лімітед» згадувалась білоруськими журналістами в історіях про бізнесмена Юрія Чижа, якого ЗМІ називають гаманцем Олександра Лукашенка і якого цьогоріч затримали за підозрою у несплаті податків.

Згідно кіпрського реєстру юросіб «Редкаст холдінгс лімітед» пов`язана з двома іншими кіпріотками «Станфелко ЛТД» (Stanfelco LTD) та «Тенолет лімітед» (Tenolet limited). «Тенолет» згадується в історії про корупцію директора литовського Національного театру опери та балету Гінтаунаса Кевішаса.

Попри згадки про компанію в контексті корупції, встановити реальних власників «Редкаст холдінгс лімітед» нам не вдалося.

Ситуація з другою засновницею – естонською «Фоксерком» – інакша. Згідно з естонським реєстром юридичних осіб, керує компанією «Фоксерком» Аліна Борисівна Яворська.

1
Фрагмент витягу з естонського реєстру юридичних осіб

До цього правом представництва володіла Вікторія Борисівна Яворська – судячи зі всього, сестра Аліни Яворської. Як вказано у протоколі зборів акціонерів від 2012 року на той момент вона була учасницею, тобто володіла часткою, у компанії «Фоксерком».

2
Протокол зборів учасників товариства «Фоксерком» від 29 жовтня 2012 року

Згідно даних аналітичної платформи YouControl, Аліна Яворська олодіє та має частки у низці українських компаній: ТОВ «Будмосткомплект», ТОВ «Торговий дім Регіна», ТОВ «А Т Н», ТОВ «Аврора сіті».

Через «Фоксерком», крім ТОВ «Ред.Мет», Аліна Яворська контролює ТОВ «Рудметресурс».

Зв'язок з Володимиром Продивусом

3
Нардеп Володимир Продивус під час розбірок на Сарненщині у травні 2014 року. Кадр з відео

Увагу привертає те, що деякі назви компаній співзвучні з брендами під якими працює бізнес екс-нардепа регіонала Володимира Продивуса. Адреси частини компаній співпадають з «прописками» його та пов'язаних з ним фірм. Це адреси: Паньківська, 5 та Баренбойма, 12 у Києві.

Прізвище Яворської вже згадували журналісти програми «Наші гроші» – у розслідуванні про майно та бізнес родини екс-заступника міністра МВС Арсена Авакова Сергія Чеботаря.

В сюжеті розповідали, зокрема, про те, що власницею землі під будинком доньки Чеботаря є Аліна Яворська. Вона ж – має спільний бізнес з його зятем.

Сусід дітей Чеботаря, як розповідають «Наші гроші», – Володимир Продивус. На воротах його ініціали – «ПВ».

5
Ворота маєтку Володимира Продивуса у селі Лісники під Києвом. Зображення з GoogleStreetView

Власниця чотирьох земельних ділянок під його маєтком площею у 1 гектар Вікторія Борисівна Яворська.

6
На момент публікації, згідно даних Держгеокадастру, власниця виділених земельних ділянок у лісниках, під Києвом, де знаходиться маєток Володимира Продивуса, – Вікторія Яворська

Судячи зі всього, сестри Вікторія та Аліна Яворські є номінальними власниками і представляють частки Володимира Продивуса у власності деяких підприємств. На близький зв'язок вказує власніть на землю під маєтком Продивуса.

Можливий зв'язок між Продивусом та Яворськими лежить через батька Вікторії та Аліни – Бориса Яворського. Особа з таким ім'ям у 2004 році згадувалась у ЗМІ, як представник вінницького футбольного клубу «Нива», де президентом був саме Володимир Продивус.

7

Враховуючи усі наведені докази, сумнівів у тому, що під виглядом кіпрсько-естонської фірми «Ред.Мет», у бурштиновий бізнес зайшов саме Володимир Продивус – не виникає.

Нагадаємо, Володимир Продивус давно проявляє інтерес до бурштиновидобутку, як легального, так і не легального. У травні 2014 року він, разом із озброєними бійцями, приїздив захоплювати нелегальний бізнес силою.

А на початку 2015 року, з допомогою бізнесу родини свого товариша Олексія Хахльова намагався привласнити державне підприємство «Укрбурштин».

9

Окрім того, що Володимир Продивус живе по сусідству з дітьми екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря, та має спільний бізнес з його зятем, що свідчить про тісні зв'язки, його водій, як йдеться у свіжому розслідуванні «Наших грошей», має цілу мережу гральних автоматів.

А Вікторія Яворська, як виявили журналісти, – помічниця Володимира Продивуса.

«Четверта влада» спробувала зв'язатися із Володимиром Продивусом за номером, який є у публічному доступі. Отримати коментар за цим номером нам не вдалося, як і знайти інші контактні дані.


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте