Депутат очищеної «Батьківщини» прихопив півгектара рівненської землі

Родичі Олександра Бабата хочуть отримати шмат землі, на якій вже збудовані будинки
Джерело
vse.rv.ua

Сайт ВСЕ оприлюднив інформацію про те, що депутат Рівнеради захопив більше ніж півгектара міської землі, збудував на ній нерухомість, а нині легалізує самозахоплення невеликими ділянками.

Мова йде про два проекти рішень щодо виділення трьох земельних ділянок за адресою: вул. Хліборобів 1-а та 1-б, пише журналіст Олексій Кривошеєв.

«В одному рішенні сказано: "передати громадянці Л. безоплатно у власність земельну ділянку площею 941 м2 на вул. Хліборобів, 1-а, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд… за рахунок земель запасу Рівненської міської ради".

В іншому рішенні говориться:

«Передати громадянці К. безоплатно у власність земельну ділянку площею 1000 м2 на вул. Хліборобів, 1-б для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд… та передати громадянці К. безоплатно у власність земельну ділянку площею 1108 м2 на вул. Хліборобів, 1-б для індивідуального садівництва».

1

Обидва вищезгадані проекти рішень щодо БЕЗКОШТОВНОГО виділення землі, стосуються депутата Рівнеради, члена щойно очищеної фракції ВО «Батьківщина» Олександра Бабата.

У проектах рішень йдеться про землю у рівненському Новому дворі загальною площею в 30 соток.

Але яке ж було здивування, коли знайшли у Новому дворі адреси Хліборобів 1-а і 1-б. На землі, яка вдвічі перевищує зазначені у проектах рішень сотки, збудовано два величезні будинки. А все це добро огороджено майже фортечним двометровим муром.

Поспілкувавшись з місцевими жителями вдалось дізнатись, що тут дійсно мешкає депутат Рівнеради Олександр Бабат з матір’ю. А будинки збудовані ще кілька років тому.

2

Як виявилось, депутат просто захопив більше ніж пів гектара міської землі, збудував на ній нерухомість, а нині просто легалізує самозахват невеликими ділянками. Виносячи їх на сесію Рівнеради для БЕЗКОШТОВНОГО отримання під різне цільове призначення шматками по 9-12 соток.

Легалізується земля звісно не на самого депутата, а на його близьких родичів. До речі, інші міські обранці про це знають. Кілька депутатів в приватних розмовах підтвердили, що Олександр Бабат просив колег проголосувати за землю під своїми будинками.

Злочин і кара

Самозахоплення землі та самовільне будівництво – це злочин. А будь-який злочин має передбачати покарання.

За словами начальника управління Держкомзему у місті Рівне Романа Греська, за таке правопорушення може бути адміністративна чи навіть кримінальна відповідальність.

3

– Є поняття самовільного захоплення земельної ділянки, а є інше поняття – самовільне будівництво. В обох випадках наступає адміністративна чи кримінальна відповідальність. В залежності від ситуації, мова може йти навіть про знесення самовільно збудованого об’єкту, – говорить Роман Гресько.

– Щоправда Закон передбачає й можливість узаконити самовільне будівництво. Для цього має бути висновок, що будівля придатна для експлуатації. Тоді можливий викуп самозахопленої ділянки і узаконення будівництва рішенням суду.

І додає, що контролем у цій сфері займається Державна інспекція сільського господарства у Рівненській області.

– Відповідальність за самозаняття земель запасу регламентується статтею 53 Адміністративного кодексу та статтею 197 Кримінального кодексу, – говорить заступник начальника Державної інспекції сільського господарства у Рівненській області Ростислав Корзун.

– В залежності від ступеню заподіяної шкоди таке порушення може обійтись штрафом або кримінальною відповідальністю.

Але це відповідальність в законному полі, а є ще й політична відповідальність. Як показує практика, гучний скандал може коштувати партійного квитка чи навіть депутатського мандату. Як приклад – недавня люстрація в лавах «Батьківщини».

– Ми провели люстрацію у партійних лавах і цей процес не є одиночним. Подібне відбувалось й раніше, ще коли Тимошенко була прем’єром. І відбуватиметься надалі. Партія має проходити постійний процес очищення, – говорить голова Рівненської обласної організації ВО «Батьківщина», народний депутат Микола Кучерук.

– Але я не суддя. Не можна отак рубати з плеча. Потрібно вислухати різні точки зору, аргументи і приймати виважене рішення. Але я переконаний, що людина має нести відповідальність за свої дії. Саме тому я підтримував і підтримую законопроект Єгора Соболєва про люстрацію.

Ціна питання

На супутникових знімках Google-maps добре видно цю земельну ділянку. Тут ще можна дізнатись, що її площа трохи більше 60 соток. А в рішеннях Рівненської міської ради можна знайти вже прийняті рішення про виділення землі рідним депутата... Найчастіше фігурує ім’я матері Олександра Бабата.

На кадастрових картах маєток депутата від «Батьківщини» не є цілісним, а розділений на багато дрібних шматків, які значаться в реєстрі під різними кадастровими номерами.

4

Поцікавившись у фахівців з продажу нерухомості, я дізнався, що середня ціна на земельні ділянки в Новому дворі дорівнює еквіваленту в дві тисячі американських доларів за сотку. Тобто «по-чесному» безкорисливий міський депутат збагатився за рахунок громади міста більш ніж на 120 тисяч доларів. 

Депутат Рівненської міської ради, бізнесмен Олександр Бабат – одна з найбагатших осіб у Рівному. Йому належать багато об’єктів комерційної нерухомості, торгові центри та будівельні компанії. Вищеназвана сума звісно немаленька, але цілком підйомна для успішного підприємця. Хоча кому треба платити чесно, якщо можна вкрасти.

Думаю, ці гроші були б геть не зайві для бюджету міста. Особливо в нинішній час, коли країна у війні, а на нас чекає дуже важка зима. Хоча важка вона буде вочевидь не для всіх».

5

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА завтра, під час сесії Рівнеради, звернеться до депутата Олександра Бабата за поясненнями у цій справі.

Оновлено 18 серпня 2014 року

Бабат
Депутат Рівнеради Олександр Бабат образився на звинувачення у самозахопленні землі і каже, що вимагатиме спростування

Депутат Рівнеради Олександр Бабат пояснив ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ, яким чином у його користуванні опинилося близько півгектара землі.

Каже, що придбав будівлі ще у 2007 році. Показує протягом кількох секунд угоду купівлі-продажу, однак сфотографувати її не дає, обіцяє подробиці придбання надати пізніше.

– В 2007 році я придбав тут майно за 107 тисяч доларів, – каже Олександр Бабат.

– На сьогоднішній день, якщо це оцінити, це півтора мільйони гривень. Тепер хочу використати своє законне право як громадянина, і приватизувати земельну ділянку під цими будівлями. Вся ділянка вже тоді, на момент купівлі, була обгороджена. 

Олександр Бабат не зміг назвати, яка саме площа обгороджена наразі навколо будинку, де він проживає. Однак зазначив, що майно записане на чотирьох чоловік, відповідно кожен з них може приватизувати землю.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте