У Рівненській обласній лікарні протизаконно вимагали «благодійні» внески – прокуратура

Володимир Лепеха, який нині очолює Рівненську обласну клінічну лікарню, знову у центрі скандалу з примусовими «благодійним внесками». Наразі внесками зацікавилася прокуратура

Органи прокуратури Рівненщини провели з початку 2013 року перевірки додержання вимог Основ законодавства України про охорону здоров’я, за результатами яких виявили численні порушення у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та лікувальних закладів.

Про це порталу «Четверта влада» повідомила прес-служба прокуратури області.

Серед основних порушень – незаконне стягнення з громадян плати за надання медичної допомоги в державних і комунальних закладах, надання безкоштовно медичних послуг, які згідно з вимогами нормативно-правових актів повинні оплачуватись, поширені факти корупційних діянь, оборудок з бюджетними коштами.

Загалом, за результатами перевірок в галузі охорони здоров’я органи прокуратури Рівненської області зареєстрували у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань 10 кримінальних проваджень, склали 1 протокол про вчинення корупційного адміністративного правопорушення, внесли 57 подань.

За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто вже 30 посадових осіб, відшкодовано 300 тисяч гривень.

1
Заступник начальника відділу прокуратури Рівненської області Оксана Гринява. Скрін-шот з відео прокуратури

– У Рівненській обласній клінічній лікарні хворі сплачували в сумі від 300 до 700 гривень в якості обов’язкової плати за проведення дослідження на магнітно-резонансному томографі, – наводить найбільш резонансний приклад вимагання благодійних внесків у медзакладах області заступник начальника відділу прокуратури Рівненської області Оксана Гринява.

– Разом з тим можливість безоплатного отримання вказаної медичної послуги пацієнтам не роз’яснювалася.

За цим фактом прокуратурою Рівненщини 4 березня 2013 року внесено в реєстр досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 184 ККУ (порушення права на безоплатну медичну допомогу)

Досудове слідство у цій справі триває.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА спробувала поспілкувати з головним лікарем Рівненської обласної клінічної лікарні Володимиром Лепехою, щоб з´ясувати, чому в цьому закладі вимагають кошти у хворих за медичні послуги, які мають надаватися безкоштовно.

Однак, почувши запитання, головний медик закладу сказав, що подібні питання слід надіслати лише в письмовому вигляді.

По телефону спілкуватися відмовився і кинув слухавку. Очевидно, добре памятає спілкування з журналістом порталу «Четверта влада» через публікацію про вимагання благодійних внесків у Діагностичному центрі, який раніше він очолював. 

В прес-службі прократури наразі не змогли надати повний перелік медичних закладів на Рівненщині, у яких були зафіксовані вимагання сплати благодійних внесків, тому «Четверта влада»  підготувала з цього приводу запит на інформацію.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте