Половина керівників Рівненської ОДА – мільйонери: декларації про доходи

Голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ та двоє його заступників – Анатолій Юхименко та Андрій Лавренчук – мають у банках по більш, ніж мільйону заощаджень. 

Портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА отримав відомості про майно, доходи і зобов’язання фінансового характеру за 2012 рік посадовців Рівненської ОДА.

Як і у Рівненську обласну раду, ЧЕТВЕРТА ВЛАДА зверталася із запитом про отримання копій декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру посадовців облдержадміністрації. Чиновники облдержадміністрації протиправно не надали копії декларацій.

Оскільки Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що з обмеженим доступом може бути інформація, а не документ, то ЧЕТВЕРТА ВЛАДА оскаржуватиме протиправне приховування копій декларацій.

А поки що інформація про доходи на основі поданих відомостей з декларацій чиновників.

Голова Рівненської ОДА Василь Берташ у 2012 році заробив 1 мільйон 112 тисяч 817 гривень та задекларував 2 земельні ділянки, квартиру, гараж, нежитлове приміщення, 3 автомобілі, 2 мотоцикли та майже 3 мільйони гривень у банках.

У 2011 році він заробив дещо більше – 1 мільйон 393 тисячі 651 гривню. Також за декларацією про доходи за 2011 рік у голови ОДА був ще четвертий автомобіль – Land Rover Defender, а на рахунках у банках – 3 мільйони 325 тисяч 524 гривні.

Згідно з цьогорічними відомостями з декларації, голова Рівненської ОДА проживає сам. Він не вказав доходів сім’ї.

Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» передбачає декларування доходів членів сім’ї, які проживають разом – не залежно від того, де вони зареєстровані.

«Члени сім’ї – особи, які перебувають у шлюбі, їхні діти, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов´язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі» (Стаття 1 ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції»).

Деколи декларанти, для того, щоб приховати доходи членів сім’ї, реєструються окремо від сім’ї. І хоча Закон прямо передбачає, оприлюднення доходів членів сім’ї (тих, хто фактично разом проживає в одному будинку чи квартирі) - це дозволяє уникати декларування доходів дружини, батьків чи дорослих дітей. Таким чином зводиться нанівець публічне декларування доходів, адже при бажанні на членів сім’ї можна переписати що завгодно.

Так само повівся і, на той час, кандидат в народні депутати, а нині нардеп від ВО «Свобода» Олег Осуховський, коли вказав у декларації, що проживає сам з двома малолітніми доньками, не вказавши доходи своєї громадської дружини, яка, очевидно, теж проживає з малолітніми дітьми.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Журналістів шокували маєтки голови Рівненської ОДА Василя Берташа: розслідування в телепрограмі «Хто тут живе?»

Перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко заробив минулоріч трохи більше 281 тисячі гривень. Разом із членом сім’ї він задекларував земельну ділянку, будинок, гараж, квартиру, автомобіль та більше мільйона гривень у банках.

Цікаво, що у 2011 році Анатолій Юхименко заробив більше – 347 тисяч 24 гривні.

Окрім того, згідно з декларацією про доходи за 2011 рік Анатолій Юхименко користувався двома автомобілями: Mercedes Benz ML430 та Mercedes Benz S320.

На рахунках у банку в першого заступника голови Рівненської ОДА в 2011 році було 2 мільйони 234 тисячі 313 гривень.

Заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак задекларував за 2012 рік 144 тисячі 465 гривень доходу, автомобіль та майже 15 тисяч у банках. Значно більше заробили члени його сім’ї – більше 600 тисяч. Також члени сім’ї мають 2 земельні ділянки, 2 будинки, один з яких дачний, квартиру, автомобіль та майже 300 тисяч у банках.

У 2011 році Володимир Новак заробив більше 153 тисяч гривень. Згідно із декларацією за 2011 рік він мав автомобіль Mitsubishi Grandis 2008 року випуску, а за декларацією 2012 року у нього уже BMW X5 того ж року випуску.

Заступник Василя Берташа Світлана Сад за минулий рік задекларувала 122 тисячі 286 гривень доходу та дві квартири. У розділах про членів сім’ї вона відзначила лише їхній сукупний дохід.

Значно більше Світлана Сад заробила у 2011 році – 512 тисяч 195 гривень.

Заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов у 2012 році заробив найменше серед усіх заступників – 117 тисяч 57 гривень. Він має квартиру та автомобіль.

Майже стільки ж Олексій Губанов заробив у 2011 році – 115 тисяч 834 гривні.

Заступник голови Рівненської ОДА Андрій Лавренчук у своїй декларації про доходи за 2012 рік нічого не вказав про членів сім’ї. Водночас сам він заробив 351 тисячу 527 гривень, має половину квартири та 1 мільйон 215 тисяч 600 гривень у банках.

У 2011 році Андрій Лавренчук заробив більше – більше 584 тисяч.

Андрій Лавренчук також живе сам, або приховує доходи своєї сім’ї.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

10 червня 2020 в 16:23
0
З попереднього сайту