Рівняни провели пікнік на захопленій рестораном у парку землі (ФОТО)

Активістам, які прийшли відпочивати на землю парку Шевченка працівники ресторану не заважали, а навіть давали цукерки, а дітям розмальовки.
Джерело
Фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ

1 вересня у Рівному відбулася громадська акція проти самозахоплення землі у рівенському парку Шевченка.

Близько п’ятдесяти громадських активістів та журналістів зібралися на самовільно облаштованому рестораном «Ліон» майданчику та організували пікнік, адже земля під майданчиком належить парку, а отже будь-хто може вільно на ній відпочивати.

ДИВІТЬСЯ ЩЕ 52 ФОТО

Активістів ресторатор зустрів безкоштовною водою, пиріжками та «чупа-чупсами».

Учасники акції зайняли кілька столиків, їли, спілкувалися, грали в доміно.

Адміністрація ресторану, очевидно, усвідомлюючи цілковиту законність дій активістів, не робила жодних спроб перешкодити акції. На вході до майданчику встановили бутлі з питною водою, поставили кошик з пиріжками «для школярів» та пригостили цукерками на паличці.

– Прочитав на «Четвертій владі» матеріал про те що ресторан захопив землю, про те що владі нібито зробила усе що могла зробити, а насправді усе лишається як і було, – розповідає ініціатор акції, громадський активіст Святослав Клічук.

– І тоді виникла ідея – по суті, це наша земля, ми маємо цілковите право тут знаходитися, і будемо це робити, щоб перешкоджати ресторану в його незаконній діяльності.

Першу зустріч вирішили зробити у формі пікніка.

Модератор групи «Рівнещина політична» у Фейсбук Святослав Клічук каже, що ця акція неодноразова і закликає приєднуватись до неї всіх рівнян

– Наша мета – показати, що громада фізично не дасть робити тут незаконні дії, – продовжує Святослав Клічук.

– Представник адміністрації парку сьогодні розповідав, що це вже років з п’ять така ситуація у парку і ніхто нічого не робить. Влада вмила руки. Проте громада не згодна. І ця акція, плануємо, буде постійною.

Організатори акції запрошують усіх рівнян приходити сюди, проводити тут вільний час, користуватися цією землею. Адже це не земля ресторану.

Також організатори звертають увагу міліції на те, що ця облаштована ділянка поруч з рестораном – громадське місце. І тому тут не можна розпивати алкоголь, за це можна штрафувати.

– Щодо подальшої долі майданчика, не беруся визначати чи повинні його зносити, – каже Святослав Клічук. – Але як мінімум, власники мали б відшкодувати вартість оренди за ті 5 років, протягом яких вони незаконно користуються майданчиком.

Закононних підстав сплачувати ці кошти немає, адже немає договорів оренди землі.

Але це може бути відповідної суми добровільний внесок на розвиток парку. Зробити лавочки, дитячий майданчик, полікувати хворі каштани тощо. І після цього пробувати узаконити землю. І тоді вже міська влада чи парк щоб вирішували чи надавати їм землю.

Для того, щоб власники «Ліону» захотіли дослухатися до думки громади, організатори акції закликають рівнян перешкоджати їм здійснювати незаконну підприємницьку діяльність на самозахопленій землі.

Наприклад, влаштовувати на цьому майданчику різноманітні заходи: один день гра «Мафія», другий день – співанка, третій – літературний гурток тощо.

В середу організатори планують зустріч поряд з «Ліоном», щоб підписати звернення в правоохоронні органи щодо самовільного захоплення землі. А в суботу, на 20.00 запрошують усіх рівнян до «Ліону» на перегляд фільму «Леон-кіллер».

Міліція наглядає за громадським порядком під час акції

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте