До Народної ради Рівненщини громадських активістів не братимуть

Нардеп Микола Кучерук виступає на віче
Джерело
«Четверта влада»

Щоб легітимізувати новостворений орган самоврядування, до його складу мають увійти депутати обласної ради, вважають опозиційні політики. Утім, обіцяють не залишити незадіяними й громадських активістів-учасників акцій спротиву.

У неділю, 26-го січня, під час народного віче під стінами облдержадміністрації нардеп Микола Кучерук повідомив, що у понеділок, 27-го січня, таки проведуть позачергову сесію облради, де проголосять про створення нового органу, який перебере на себе усю повноту влади на Рівненщині – Народної ради.

Для цього, за словами Миколи Кучерука, уже є більшість у депутатському корпусі. Адже попри революційні події, життя в області не може зупинитися. Потрібно приймати бюджет, ухвалювати інші важливі для краю рішення.    

Як відомо, раніше під час палких промов зі сцени рівненського майдану лунали заклики й обіцянки створити Народні ради з числа громадських активістів. Однак у процесі створеня цих органів опозиційні політики дійшли висновку, що такі органи наразі можуть бути  нелегітимними.

Мовляв, депутатів усе ж таки обирала громада краю і діючою Конституцією передбачено функціонування влади саме через такі органи.

– Пам’ятаєте, колись були у нас облвиконкоми, – провадить Микола Кучерук. – От на кшталт них буде створено ці самі виконкоми, які легітимні бо вони єдині мають право на існування, бо записані в Конституції.

Усі облдержадміністрації вичерпали себе як вертикаль влади. Тому ми повинні чітко відбудувати систему влади, яка матиме конституційне підгрунтя.

Сергій Штурхецький

Уточнив щодо участі громадських активістів у новостворених органах влади депутат обласної ради Сергій Штурхецький:

– Обласної ради як політоргану давно вже немає, вона не представляє інтереси громади краю. Я про це говорив ще у грудні, коли облрада не змогла проголосувати рішення на підтримку вимог майдану.

Але наразі залишається потреба в ній як перехідному органі, щоб забезпечити легітимність передачі влади. Тому Народна рада складатиметься виключно з депутатів, бо вони легітимні, їх обирали люди. А от у виконавчі органи, які вона створить, уже зможуть увійти й громадські активісти.

Щодо персоналій, то наразі про це опозиціонери воліють не говорити, мовляв, треба спочатку провести позачергову сесію у понеділок.

Олексій Хахльов

Журналіст «Четвертої влади» звернулася до співголови обласної олрганізації ВО «Майдан» Олексія Хахльова із запитанням, чи пропонували йому долучитися до роботи в нових керівних органах, чи має він таке бажання. Олексій Хахльов був лаконічним і категоричним:

– Я не за посади стою, а тому що мені болить серце за долю України. Я не хочу, щоб громадянин з прізвищем Янукович продав її у російське рабство. Крапка. Хочу, щоб були в Україні порядок, демократичні цінності, де свобода людини, її права – на перпшлму місці. Я не хочу жодних посад. Крапка.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте