Статки суддів Рівненського апеляційного господарського суду налякали голову суду

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Григорій Савченко злякався відкритості і не хоче ідентифікації своїх підлеглих
Джерело
«Четверта влада»

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Григорій Савченко переймається за безпеку своїх суддів і тому відмовився ідентифікувати своїх працівників на фото, щоб ці фото не були оприлюднені.

З розмови із головою суду наразі до кінця не зрозуміло про яку безпеку суддів йдеться. Припускаємо, що про безпеку перед притягненням до відповідальності суддів за те, що задекларовані ними статки значно менші за справжні.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА отримала у відповідь на запит копії декларації суддів Рівненського апеляційного господарського суду. Щоб оприлюднити повну інформацію про доходи цих служителів Феміди, ми звернулися до прес-секретаря суду Наталі Яцюк.

Попросили ідентифікуватити суддів на фото, зроблених нами під час виборів голови суду у квітні цього року. Однак прес-секретар, хоч спершу і погодилася це зробити, отримавши фото, відмовилася. 

– Для чого вам треба ці фото? – допитувалася прес-секретар. Пояснення, що для виконання наших професійних обов'язків при підготовці публікацій, її не переконали.

– Ось як будете готувати по якомусь судді, то і звертайтеся. А якщо це з приводу оприлюднення доходів, то я нічим не зможу допомогти. Звертайтеся до голови суду.

Голова суду Григорій Савченко також виявився категоричним.

– Ця інформація може зашкодити безпеці суддів, – вважає Григорій Савченко. –  Конституція гарантує їм захист. Ми надали вам копії декларацій, як ви і просили. А публікація фото може тепер їм зашкодити. Тим паче, там такі ракурси суддів...

Чим саме фотографії суддів, яких може побачити будь-який громадянин, відвідавши будь-яке відкрите засідання суду, можуть загрожувати безпеці суддів, голова суду не зміг пояснити.

Так само не зміг Григорій Савченко послатися на закон, який забороняє оприлюднювати фотографії суддів.

Відмовся надавати фото суддів і в кращих, на його думку, ракурсах.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА готує інформаційний запит щодо надання фото і в разі відмови готова оскаржити відмову.

Також звертаємось до адвокатів та інших громадян взяти участь у квесті ідентифікації суддів «Покажи слугу народу» за цим посиланням: Рівнян просять ідентифікувати суддів у квесті «Покажи слугу народу».

Також розшукуємо волонтерів, які зможуть відвідати Рівненський апеляційний господарський суд (згідно закону, відкриті судові засідання можуть відвідувати усі хочі громадяни України – авт.) та сфотографувати і зняти на відео суддів, які так бояться оприлюднення своїх фото.

Щодо дозволу на фото, відео зйомку в Господарському суді. Оскільки Господарський процесуальний кодекс України не містять положень про отримання дозволу на проведення фото – та відео зйомки, необхідно керуватись загальним правилом, закріпленим в частини 2 статті 9 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Вказана правова норма передбачає право на проведення в залі судового засідання фото-кінозйомки, теле -, відео -, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання, які допускаються з дозволу суду, в порядку, встановленому процесуальним законом. Умови, за яких суд має право/повинен на дати дозвіл на проведення вказаних дій законодавством не визначені.

Ключовий момент: «...із застосуванням стаціонарної апаратури». Отже, оскільки мобільний телефон – це не стаціонарна апаратура – сміливо знімайте. Якщо суддя зробить вам зауваження - просіть її винести ухвалу про те, що ви щось порушуєте із зазначенням що саме. Ми допоможемо оскаржувати цю ухвалу. А в цей час фотографуйте чи знімайте відео поведінки судді – це стане також доказом.

Наявні фото будуть використані для ось такої інфографіки. Суспільної значимості до повноцінного оприлюднення цієї інформації додає той факт, що саме в господарських судах розглядаються справи на мільйони. Вважаємо, що чесним суддям немає чого приховувати свої обличчя.

Від редакції. Прикро, що новий голова суду Григорій Савченко, якого вибрали, значною мірою, саме завдяки відкритості цього процесу і участі в ньому громадськості (фактично результат голосування забезпечив один голос – 14 голосів за Григорія Савченка проти 12 голосів за екс-голову Юрія Дем'янчука – авт.), наразі став на шлях перешкоджання в отриманні відкритої інформації.

Водночас адміністрація Рівненського апеляційного господарського суду вже показала наскільки керівництво суду і спецпідрозділ «Грифон», який охороняє суд, погано розуміються на законодавстві.

Подробиці в публікації: Як журналіста хотіли обшукати, не пускали в рівненський господарський суд, а потім провели екскурсію

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте