Як голова рівненського госпсуду Вадим Торчинюк перешкоджав журналістам (ВІДЕО)

Вадим Торчинюк відштовхнув журналіста і зачинив перед ним двері
Джерело
«Четверта влада»

Голова Господарського суду Рівненської області Вадим Торчинюк щомісячно з кишень українців отримує зарплату більше 12 тисяч гривень. Попри це, побачити як його обирають на посаду громадяни не можуть

Виявляється рівняни не мають права знати, як обирають голову суду області. Таке враження справив голова Господарського суду Рівненської області Вадим Торчинюк, разом зі своїми колегами. Попри те, що захід був анонсований, а отже відкритий для громадськості журналістів не пустили знімати.

2 квітня журналісти ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ спробували потрапити на збори суддів Господарського суду, де обирали голову. Зробити це їм не вдалося, адже зайти до конференц-залу фізично завадив новообраний голова Вадим Торчинюк.

Спершу претензії до журналіста звучали через відсутність клопотання.

Для прикладу – на сторінці Рівненського апеляційного господарського суду відсутні прохання, чи вимоги будь яких клопотань.

Напевне це пов`язано з тим, що клопотання від журналістів Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (у частині про збори суддів) не передбачені. Не передбачає обов’язкової акредитації і Закон України «Про інформацію».

На початку зборів, як повідомив голова суду Вадим Торчинюк, судді прийняли рішення дозволити присутність журналістів, аудіозапис, фотозйомку, але не відеозапис.

Відеозапис протиправно заборонили (тим самим дискримінувавши телеглядачів). На підставі якого закону судді прийняли таке рішення ніхто не пояснив.

Водночас стаття 34 Конституції України застерігає, що право кожного вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір може бути обмежене лише Законом.

Що відбувалося далі дивіться на відео нижче.

Ключові фрази Вадима Торчинюка зі спілкування з журналістами:

«Там не розповсюджуються інші законні норми», – пан Торчинюк про збори суддів.

«Там норми закону вирішують збори суддів», – пан Торчинюк про збори суддів.

«Було на сайті за місяць часу, було виставлено повідомлення щодо обрання голови суду».

На сайті суду повідомлення було опубліковано 30 березня, а отже за три дні до зборів.

«На зборах суддів можуть бути присутні лише судді», – стверджує пан Торчинюк.

Закон каже: «На збори суддів можуть запрошуватися працівники апарату суду, судді у відставці, представники громадськості, інші особи». А Концепція інформаційно-комунікаційної стратегії Ради суддів України (вищестоячого органу суддівського самоврядування) передбачає «формування принципів реалізації інформаційної відкритості судів та органів суддівського самоврядування» та «налагодження конструктивних зв`язків із засобами масової інформації».

Ось як голова суду налагоджував зв’язки зі ЗМІ:

Скорочена 8-хвилинна версія подій на відео:

Повне відео конфлікту (25 хв.) дивіться нижче:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте