Як викривали дубровицьких правоохоронців-розбійників: подробиці «бурштинових» обшуків

Джерело
Фото прес-служби прокуратури Рівненської області

Поліцейським та СБУшнику, яких підозрюють у кришуванні бурштиновидобутку загрожує до 15 років за гратами. А керівнику Дубровицької поліції Степану Царюку, який відмовився надавати відділок для зберігання вилучених під час обшуків речей, – дисциплінарне покарання.
 
Про це сьогодні розповів заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик під час прес-конференції по викриттю групи правоохоронців на схемах пов`язаних з видобутком бурштину.
 
За словами прокурора, все почалося з того, що до них зверталися жителі Дубровиького району – «скупщики» бурштину, які стверджували, що група поліцейській у формі приходила у їхні будинки і чинила розбійний напад.
 
Як з`ясувалося потім, шестеро осіб проводили обшуки осель, вилучали звідти цінні речі, а потім зникали. Дехто впізнавав у них правоохоронців. За словами прокурора, один із підозрюваних поліцейських є родичем СБУшника.
 
У суботу працівники прокуратури спільно з працівниками УВБ СБ України та ВВБ управління Національної поліції в Рівненській області загалом провели 11 обшуків.
 
У гаражі, де регулярно збиралися підозрювані, виявили 7 автомобілів набитих мотопомпами, шлангами, генераторами, пожежними рукавами та іншим знаряддям видобутку бурштину. Як це було – у відео.

Відео прес-служби прокуратури Рівненської області

Крім того, у ході обшуків приміщень за місцем проживання чотирьох правоохоронців, виявили кошти в українській та іноземній валюті на загальну суму понад 270 тисяч гривень, 4 одиниці зброї, патрони до неї, гранату та 32 мобільних телефони.  

Більше фото з обшуку у фотогалереї: Помпи, шланги, купюри, бурштин: як проходили обшуки у дубровицьких правоохоронців-кришувальників

Заступник обласного прокурора Андрій Боровик був при обшуках, каже, що при підозрюваних була зброя, а один із них – екс-керівник карного розшуку, напав на нього і пізніше телефонував до одного із заступників начальника Нацполіції Рівненської області:

– Згідно з журналом видачі зброї, окремі з цих правоохоронців дійсно отримували короткоствольні автомати Калашникова. Крім того вказані дії вони вчиняли у автомобілі управління власної безпеки, деякі особи впізнають цей автомобіль, – розповідає пан Боровик.

За словами прокурора, після обшуку у гаражі, все вилучене майно намагалися помістити у відділку Дубровицької поліції. Однак начальник сказав, що зробити це неможливо, бо вже закінчився робочий день.

Керівник Дубровицької поліції просто втік з місця події. За це йому може загрожувати дисциплінарна відповідальність:

– Він дав черговому вказівку заборонити перебувати на території райвідділу праівникам прокуратури, СБУ та внутрішньої безпеки, у зв`язку з тим, що вже шоста година і закінчився робочий день і вимкнув телефон.

Сергій Князєв організував конвой. І цим конвоєм змушені були доставляти все це за 40 кілометрів до Сарненського райвідділку, – каже Андрій Боровик.

– Дії керівника райвідділу підпадають під дію дисциплінарного статуту. Тому що що таке «кришування» – це надання вказівки. Надання вказівки не підпадає під склад кримінального правопорушення.

Заступник начальника УМВС Рівненської області департаменту внутрішньої безпеки Дмитро Фадєєв розповів, що правоохоронцям відомо кілька випадків розбійних нападів, але це, на його думку, лише 10% від загальної кількості таких нападів.

Він закликав усіх, кому відома будь-яка інформація по цій справі не боятися і розповідати про це.

Також прокурор анонсував, що наразі документують багато «бурштинових» справ до яких причетні судді, правоохоронці та влада області.

За словами Андрія Боровика, підозра правоохоронцям ще не оголошена, але проводяться всі експертизи.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте