У Рівному суд повернув на роботу поліцейського, підозрюваного у кришуванні бурштиновидобутку

Начальник Сарненського районного відділку поліції Ігор Харитонов пояснив свом підлеглим, що викривати нелегальний бурштиновидобуток не треба. Згодом дехто з них викрив його схему кришування.
Джерело
Фото: «Рівне вечірнє»

Колегія суддів Апеляційного суду у Рівненській області скасувала постанову про відсторонення від посади начальника Сарненського районного відділку поліції Ігора Харитонова.

Його разом із заступником Кулішем викрили на «кришуванні» незаконного видобутку бурштину у березні. Прокуратура  оголосила про підозру поліцейському. Тепер він може знову приступати до роботи.

Першою про це написала журналістка Інна Білецька у своєму Фейсбуці. Пізніше інформацію підтвердила прес-секретарка прокурора Рівненської області Людмила Суржук. 

– Прокуратура Рівненської області обгрунтувала відсторонення від посади керівника районного відділу поліції і слідчий суддя виніс ухвалу про задоволення цього клопотання і відсторонення від посади.

Тепер же суд апеляційної інстанції скасував ухвалу слідчого судді за апеляцією захисника з незрозумілих причин. Адже ст.154 КПК (Загальні положення відсторонення від посади) передбачує відсторонення від посади, незалежно від тяжкості злочину особи, яка є службовцем правоохоронного органу, – розповіла Людмила Суржук.

Поновила на роботі пана Харитонова колегія суддів Апеляційного суду у Рівненській області до якої увійшли судді Володимир Іващук, Анатолій Квятковський та головуючий – В'ячеслав Маринич.

«Ігор – це той, хто доступно матом пояснював підлеглим як швидко їм треба забратися з місця незаконного видобутку бурштину. Той, кому оголосили підозру прокуратура по ст. 343 частині 2. Той, хто не пройшов атестацію. Той, кому бракнуло балів на апеляцію. Той, хто досі поліцейський. А тепер вже і не відсторонений.

Ще чуть і волонтером виявиться. А шо? Купить комусь холодильника. І норм. Вони там в тому апеляційному взагалі берег бачать? Ну мінімум страху лишився? Чи зовсім як перед кінцем світу?», – пише Інна Білецька.

Ми телефонували до Ігоря Харитонова, аби почути його думку про оголошену підозру та інші звинувачення, які лунали в його адресу. Проте він відмовився спілкуватися.

Пізніше надіслав повідомлення, де пояснив, що перебуває в дорозі і номер свого адвоката – Андрія Давидюка з адвокатського об`єднання «Скорпіон».

(Представниця цього об'єднання Ольга Поліщук була членкинею 3-ї поліцейської атестаційної комісії, що діяли в Рівному, сам же Андрій Давидюк раніше представляв інтереси Олега Назарука, коли того «розпідозрили» у кришуванні бурштиновидобутку – авт.).

Андрій Давидюк розповів, що правоохоронець не переховувався, як про це писали ЗМІ, каже, що має на руках документи, які доводять, що прокурор помилявся. Запевнив, що більше інформації журналісти дізнаються зустрівшись із ним:

–  Насправді, в той день, коли була публікація, що Ігор Харитонов у розшуку, ми сиділи у прокуратурі і писали пояснення, – каже адвокат. – Він ніколи не переховувався.

Наразі Андрій Давидюк зайнятий, тож журналістка «Четвертої влади» домовилася зустрітися з ним пізніше.

Щодо аудіозапису, поширеного раніше, в якому від імені Ігоря Харитонова звучить лайка і вимога поліцейським залишити місце злочину, Андрій Давидюк каже таке:

– Я його слухав. І я навіть не бачу тут нічого страшного. Я навіть не кажу про його достовірність. З того що я чув, то я не бачу, що хтось когось там заставляв кришувати когось чи щось повертати. Якщо керівник десь виразився лайливо, то я не бачу великої тут потреби в тому, щоб посадити людину за грати. Я не бачу тут перевищення.

Нагадаємо, у березні викрили керівництво Сарненського районного відділу поліції Рівненщини в «кришуванні» незаконного видобутку бурштину.

Один із підлеглих пана Харитонова на камеру розповів, як керівник забороняв протидіяти бурштиновидобутку. При цьому накази пан Харитонов видавав у формі нецензурної лайки. 

Співробітники СБУ задокументували причетність поліцейського керівництва до «кришування» незаконного бізнесу.

Прокуратура оголосила пану Харитонову підозру за ч.2. ст. 343 ККУ (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу). Після цього СБУ повідомляло, що поліцейський переховується від правоохоронців. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте