Рівнерада із суперечками віддала «зіркові» ділянки на Макарова-Пржевальського

На минулій сесії претенденти на «зіркові» ділянки у Рівному пікетували міську раду. Вони не вперше зверталися до ради з проханням надати землю у власність, але раніше було замало голосів депутатів.
Джерело
Ілюстраційне фото Рівнеради з архіву

24 депутати Рівненської міської ради проголосували за надання у приватизацію 117 земельних ділянок на вулиці Макарова-Пржевальського у Рівному.

225 сімей хотіли отримати землю, адже через схему УКБ провели там недешеві комунікації. Питання надання у власність ділянок довгий час не вирішували. Окремі депутати казали, що на масиві «Макарова 2010» не проклали доріг, хоча мали б. 

Напередодні голосування відбулася гостра дискусія. Депутати нагадували, що на землю претендують  чимало відомих у Рівному осіб, родичів можновладців, депутатів, правоохоронців, які отримали землю в обхід земельної черги.

Дехто стверджував, що у списку зі 117 ділянок, які сьогодні розглянула сесія, таких осіб немає. 

Депутатка Людмила Туровська виступала за надання ділянок у власність.

– З 2004-го по 2016-й рік було прийнято більше 12-ти рішень сесії міської ради, які дозволили безпосередньо мешканцям Рівного збудувати масив. Ми отримали мережі для цього масиву та більшітсь забудовані будиночками.

Відсутність протоколу однієї з комісій 2005 року не може бути причиною ненадання у власність цих земельних ділянок. Тому їх потрібно виділити, – каже Туровська. 

За словами пані Туровської,  комісія докладно вивчила всі ділянки, відібрала ті, які не комерційні, і де немає багатоквартирних будинків. За її словами, саме ці 117 ділянок сьгодні розглядає сесія.

– Всього ділянок 225. У мене є список ділянок комерційного призначення, де будують до шести квартир. Ділянки, які мають комерційне призначення, у сьогоднішній список не включали, – говорить депутатка.

– Сьогодні підготовили документи і озглядаємо 117 земельних ділянок. Усі вони виключно не мають комерційного призначення. Маємо лист заступника начальника управління містобудування та архітектури про те, що управлінням не надавалися містобудівні умови для будівництва багатоквартирних будинків. 

Туровська каже, що всі ці мешканці проплатили будівництво мереж, вони мають угоди суборенди землі.

Депутат Володимир Кудрін, який довгий час досліджував це питання, і раніше оприлюднив інформацію про те, як і у чиї руки потрапили ділянки, поділився списком тих, хто подав документи на отримання землі у власність.

Серед претендентів чимало відомих у Рівному осіб, родичів можновладців, депутатів, правоохоронців.

Пізніше список з 20 «щасливчиків» доповнили журналісти ГО «Антикорупційний моніторинг».

Вони дослідили, як у масиві на Макарова-Пржевальського майбутні орендарі починати будівництво на фактично чужій землі ще у 2012 році.

«Не маючи жодного документа на право оренди землі, депутати та правоохоронців почали будуватися, на масиві потихеньку стали виростати незавершені будівництва та паркани. Навіть більше, чотириповерхові багатоквартирні будинки», – пише журналіст Юрій Дюг.

«Четверта влада» вивчала хто і як отримав ділянки на Макарова-Прживальського ще у 2008 році.

Телерозслідування, про те як роздерибанили землю громади, можна подивитися за цим посиланням: Земля на халяву. ч.4. Для себе, для родичів, для знайомих: продовження.

Втім мер Рівного Володимир Хомко, як і раніше, висловив позицію підтримати претендентів на землю. З його слів, питання мають розглядати пакетом. Між іншим, серед претендентів на землю в масиві є його донька.

– Питання з бородою. Якщо погоджу, то тільки списком. Якщо одним даємо, а десяти не даємо, то виникне  думка, що ті, кому дали, «порішали» питання. Ці люди отримали обіцянку, що отримають цю землю у власність, тепер третя каденція депутатів, – каже мер Рівного Володимир Хомко. 

Нагадаємо, на минулій сесії Рівнеради «Свобода» і «Солідарність» заявили, що однозначно голосуватимуть за виділення ділянок у власність.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте