У Рівному з’явився пам’ятник незаконному забудовнику

У Рівному створили інсталяцію-пам`ятник незаконному забудовнику. Кольори інсталяції підібрані невипадково
Джерело
Усі фото Громадського радіо

Холод і вітер суботнього ранку 15 жовтня не стали на заваді тому, щоб близько сотні мешканців Рівного прийшли у місцевий парк на Пагорбі слави. Вони впорядкували тут територію, висадили кілька десятків дерев, утворивши з них Алею захисників України.

Також тут зробили інсталяцію першого у місті пам’ятника незаконному забудовнику. Усе заради того, щоб захистити парк від чергової спроби захоплення.

Близько сотні рівнян висадили сьогодні на Пагорбі слави Алею захисників України

Повідомляє Антоніна Торбіч, Громадське радіо.

Після того, як висадили Алею захисників України, рівняни створили інсталяцію-пам`ятник незаконному забудовнику

Війна між рівнянами і забудовником-правопорушником триває вже не один рік. Громадський активіст Андрій Токарський пригадує, чому обурилися мешканці міста два роки тому, вже після подій на Майдані.

Вони побачили, що частину парку хтось обгородив парканом, та, позрізавши дерева і завівши сюди будівельну техніку, зрівняв його із землею.

– Цей горе-забудовник, загарбник, який сюди прийшов, він по договору мав лише десяту частину від тієї, що була обгороджена і на якій почалися роботи. Спочатку десятки, потім сотні мешканців тут зібралися, щоб не дати недобросовісному забудовнику вести тут роботи. Демонтували паркан.

Після цього всі роботи припинилися, техніка була забрана. Надіялися, що влада це питання якось вирішить, ці плити будуть звідси вивезені, парк буде відновлено. Бачимо, що два з половиною роки пройшло, жодних дій зі сторони влади не було зроблено щодо повернення парку в попередній вигляд.

Виявляється, ще раніше міська рада надала тут приватній фірмі 8 соток землі для будівництва закладу громадського харчування. Однак забудовник тоді спробував захопити майже вдесятеро більшу площу. Рівнянам на той час вдалося зупинити незаконне будівництво.

А згодом Рівнерада через суд розірвала угоду про оренду. Проте, як виявилося, це було лише першим етапом боротьби рівнян за свій парк. Бо сьогодні забудовник стверджує, що на цій землі є його нерухомість і він таки має право на землю.

Про це розповідає рівнянин Святослав Клічук:

Рівнянин Святослав Клічук розповідає, що забудовник через суд намагається довести, що на землі парку є його обє`кт будівництва

– Є судова справа, де забудовник хоче нібито тут є якесь будівництво їхнє незаконне узаконити, і на цій підставі отримати далі цю землю і збудувати тут багатоквартирний будинок. Насправді всі бачать, що ніякої забудови тут немає.

Наскільки ми знаємо, коріння того забудовника росте з Хмельницька, і фірма хмельницька дала оцінку, ніби тут є якийсь об’єкт. Насправді всі можуть переконатися, що тут нічого немає.

Тобто внаглу ,використовуючи продажність українських, в тому числі, експертів і, напевно, суддів, які теж побачили тут якийсь об’єкт, хочуть вкрасти в громадян ділянку парку.

А що ж міська влада? Чому за два роки не прибрала парк, забравши звідси потворні бетонні блоки та оновивши зелені насадження? Секретар Рівнеради Сергій Паладійчук нарікає на те, що руки чиновникам зв’язує законодавство.

Секретар Рівнеради Сергій Паладійчук каже, що чиновники не мають повноважень прибрати з парку бетонні блоки

– Третього жовтня суд визнав те майно, яке було, незавершеним будівництвом, хоча для мене є питання, як це може бути незавершеним будівництвом. Але до цього часу це було майном, а тепер це майно стало незавершеним будівництвом. Але до того часу це було майном.

Тобто ті блоки, ті железяки були майно тієї фірми. І законодавство так побудоване, що ніхто не вправі те майно без якогось рішення суду, чи якоїсь юридичної підстави забрати. Тому те майно там лежало, а третього жовтня суд визнав те майно незавершеним будівництвом.

Судовий експерт, а за ним і Господарський суд Рівненської області на голій зруйнованій землі парку розгледіли незавершений об’єкт будівництва. Дозволили його узаконити та визнати за ним право власності приватної фірми.

Рівнерада подає апеляцію. А рівнянам, на відміну від експерта та суду, очі не засліпило. Журналіст Юрій Дюг розповідає про діяльність у цьому напрямку громадського руху «Захистимо Рівне»:

Журналіст Юрій Дюг каже, що боротьба з забудовник-правопорушником йде у двох напрямках: юридичному та громадському

– Ефективна боротьба з незаконними забудовами можлива тільки в двох напрямках. Коли паралельно йде судовий спір, паралельно йдуть заяви про злочин, частина активістів цим займається. І саджаються дерева, проводяться вуличні акції, тобто парк стає парком, а не пустирем після вандалізму забудовника.

Самого забудовника – приватну фірму «Офіс-дизайн» знайти поки що не вдалося. Фірма, згідно державного реєстру, перебуває у стані припинення. За адресою реєстрації про таку не чули, а її телефон відключений.

Щоб зупинити фірму-привид у черговій спробі захопити парк, наразі близько сотні рівнян долучилися до створення тут Алеї захисників України. Прийшли чоловіки, жінки та діти. Речниця патрульної поліції Рівного Оксана Юрченко, яка теж посадила дерево, каже, що на такі дії її підштовхнув чоловік.

Речниця патрульної поліції Рівного Оксана Юрченко обурюється бездіяльністю місцевої влади щодо дій заюудовника-правопорушника

– В мене чоловік ініціатор. Він сказав – треба копать. Ну, я встала і пішла копать (сміється). Він якось дуже перейнявся, йому чомусь так особливо стало неприємно, що в нас можна робити хто хоче, що хоче, як хочеш за абсолютної бездіяльності влади.

Так не може бути в цивілізованому суспільстві. Добре, що у нас є небайдужі люди, які можуть так само організуватися і в суботу витратити час не для того, щоб поспати, а прийти і покопати.

Передісторія:

Нагадуємо, невідома фірма весною 2014 року захопила, обгородила і почали забудовувати близько 68 соток землі парку на Пагорбі слави. Згідно договору оренди, ще у 2008 році Рівненська міськрада надала для ППФ «Офіс-дизайн» в районі Пагорбу Слави 8,3 сотки для будівництва закладу громадського харчування. Засновник цієї фірми пов`язаний з керівниками структур «Набережного кварталу» у Рівному.

Прокуратура Рівного в рамках кримінального провадження встановила, що організацією, яка безпосередньо виконувала будівельні роботи на Пагорбі Слави, був Житлово-будівельний кооператив «Домо-Буд» (фірма через засновників також прямо пов`язана з "Набережним кварталом" – авт).

Але міліція, під наглядом прокуратури, закрила кримінальне провадження, в звязку із відсутністю в діях юридичної особи складу кримінального правопорушення.

Рівняни власноруч зупинили незаконне будівництво на Пагорбі Слави. Продовжити тут будівельні роботи, правда, безуспішно, спробувало ТзОВ «Зелений дуб», одним із засновників якого є людина «Набережного кварталу» В'ячеслав Кочубей, нинішній керівник парківського «інвестора».

Нині Господарський суд Рівненської області, в особі його судді Оксани Андрійчук, погодився із аргументами забудовника-правопорушника і визнав частину (майже 72 кв.м.)  закинутого зарослого пустиря на Пагорбі слави у Рівному самовільним будівництвом, дозволивши його узаконити.

З приводу сфальсифікованої експертизи громадські активісти написали заяву про злочин. А самі замовили нову експертизу, яка вже юридично підтвердила попередні фальсифікації.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте