Не переходь дорогу, бо будеш без землі. Як депутат Рівнеради Юрій Мітін «не мстився, а перевіряв» учасника АТО

Знак, тобто питання чи можна змінити час його дії, став причиною конфлікту між депутатом Юрієм Мітіним і капітаном поліції Сергієм Коханюком

Депутат хотів змінити час дії знаку «зупинку заборонено». І хоча його сім'я має там бізнес, каже діяв не в своїх інтересах, а за зверненням інших підприємців.

Представник поліції був проти змін, оскільки процедура, каже, інша, ніж просто «за бажанням підприємців». За це і поплатився. Землею. На деякий час. Історію про те, як небезпечно переходити дорогу депутатам – досліджувала «Четверта влада».

Конфлікт між депутом Рівнеради з фракції «Батьківщина», підприємцем Юрієм Мітіним та начальником сектору безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції Сергієм Коханюком розпочався із дорожнього знаку, а закінчився землею.

Розголосу історії надала журналістка Інна Білецька. Про конфлікт написала у своєму фейсбуці.

Коли давали дозвіл на розробку проектної документації – претензій від Мітіна не було. Після історії зі знаком – з'явилися

Сергій Коханюк не отримав землі, на відміну від його товаришів та інших учасників бойових дій. А все – через знак. Це та наступні фото – надані Сергієм Коханюком

Деталі «Четверта влада» з'ясовувала в учасника подій, патрульного Нацполіції Сергія Коханюка. Далі його пряма мова:

– Я входжу до координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху у місті Рівному, – розповідає Сергій Коханюк.

– Депутат Юрій Мітін звернувся з депутатським запитом, щоб по вулиці Сагайдачного і Полуботка познімати знаки «Зупинку заборонено» 3.34 у зв'язку з тим, що вони перешкоджають вивантаженню його товару, так як він має базар.

Мова йде, зокрема, про знак на вулиці Полуботка. 

Базар – це значне скупчення людей. Якщо там всі будуть паркуватися, то утворюватиметься затор, проїзд буде незручний і там буде постійно наряд поліції прив`язаний, який фактично нічого не зробить, бо він не зможе змусити учасників дорожнього руху прибрати ці автомобілі, які стоять там без порушення. Бо немає знаку.

І дорога буде заблокована, проїзд утруднений, це тролейбуси і все інше, пожежна частина поряд... в зв`язку з тим, що «базарникам» треба розвантажувати товар.

На ринку передбачений в`їзд, куди вони повинні заїжджати і там розвантажуватися. На сьогоднішній час, на скільки я знаю, ним не користуються, бо там поставили додаткових два чи три ларька і все – ніхто вже не розвантажується. А якби вони заїжджали там, то проблем не було би.

Раніше знак діяв з 8:00. Тепер – з 10:00

Потім депутат Мітін десь там виступав, що його патрульні штрафують, він бізнесмен, терпить там якісь збитки і все інше. Ну, хай не порушує – нема різниці чи депутат він, чи він не депутат, чи він приватний підприємець, чи дід з села.

Всі, хто поршує, будуть притягнуті. Всі обставини інспектор враховує на місці. А коли людина приїжджає нагло стає під знаком...

Час дії знаку там був з восьмої ранку до шостої вечора. Зараз поставили з десятої – прийняла міська рада.

Хоча жодних схем організації дорожнього руху нема, з поліцією ніхто не узгоджував стосовно цих знаків. Для того, щоб це все зробити треба було відповідним чином процедури зробити. Я висловлювався проти цього.

Після цього, коли голосували в міській раді, чомусь тільки депутат Мітін і чомусь тільки щодо мене поставив під сумнів той факт, що я є учасником АТО. Усіх інших проголосували, інші отримали – товариші, які були зі мною разом в одній машині в АТО та на одному блок-посту.

На фото Сергій Коханюк – зліва

Я не хочу, мені не треба ту земельну ділянку в першу чергу чи що, проблема не в цьому. Мені треба, щоб він офіційно вибачився перед учасниками АТО. Адже яке він має право судити їх, хто він такий? Депутат міської ради? Питань немає.

Коли нам давали дозвіл на розробку проектної документації, а дозвіл давали рішенням сесії – у пана Мітіна до мене зауважень не було, а потім – з'явилися.

Крайній справа – Сергій Коханюк під час проходження служби в зоні АТО

Хоча рішення [про виділення земельної ділянки] видавалося лише на основі документа, що людина є учасником АТО, – каже Сергій Коханюк.

Посвідчення учасника бойових дій Сергія Коханюка

Як пояснює Сергій Коханюк, дозвіл на розробку проектної документації міська рада голосувала у 2015 році. В січні 2016 року Сергій Коханюк подав проект на погодження депутатам. 22 вересня 2016 року депутат Юрій Мітін з голосу запропонував зняти питання.

Ось такий вигляд має зняття питання на стенограмі засідання Рівнеради. Мер Володимир Хомко погодився «без питань»

Патрульний пояснює, що для того аби змінити час дії знаку необхідно визначити пасажиропотік та завантаженість вулиці у різний час доби. І лише тоді виходячи з цього можна міняти час.

– Вони кажуть: «Давай з десяти поставимо знак». Та чому з десяти? Треба подивитися, коли люди їздять, коли на роботу, коли з роботи, коли там інтенсивний рух. Якщо з восьмої ранку, то з восьмої, якщо з дев`ятої, то з дев`ятої. Можна дозволити тоді, коли інтенсивність руху падає.

Ми хочемо перевірити, які вони правильні, які вони порядні, це не помста, це просто дослідження – Мітін

Депутат фракції Батьківщина у Рівненській міській раді Юрій Мітін на одному із засідань. Архівне фото

«Четверта влада» розпитала у депутата Юрія Мітіна, як він бачив цю ситуацію. Депутат каже, що помстою це не можна назвати, це була перевірка.

– Чому ви запропонували зняти питання по Коханюку? – «Четверта влада».

– Ну бо досліджували матеріали, скільки він був в зоні АТО і взагалі що він там отримав і так далі, – каже Юрій Мітін.

– Скажіть, будь ласка, а чому саме Коханюк, чому нікого іншого ви не запропонували дослідити?

– Ну... мене підтримали і Чугуєвець підтримав, теж щось він з ним мав конфлікти. Я подавав своє подання, депутатські запити [щодо знаків] біля ринку Сагайдачного. Вони завжди були проти, йшли проти підприємців, там якось на сесії я виступив, то так сфабрикували ніби я для себе просив.

Мова йде про виступ Юрія Мітіна на одній з сесій міської ради, де він у мікрофон про поліцейських сказав так: «Штрафують... А можна було б піти на зустріч депутатам, підприємцям і так далі».

«Штрафують… А можна було б піти на зустріч депутатам, підприємцям і так далі», – казав Юрій Мітін на одному із засідань Рівнеради

– У мене є звернення і ми просили, – продовжує депутат Юрій Мітін. – Там машини під`їжджають розвантажуються і вони категорично були проти. За чотири місяці єлі-єлі я добився встановлення таблички час дії знаку. Було з восьмої ранку до вісімнадцятої. Єлі-єлі [добився] з десятої ранку.

І то, він на засіданні цієї транспортної комісії, він [Коханюк] теж відмовив. Я ні на що не намікаю, ні на які корупції (може ви пишете чи не пишете, шо там буде писать). Але йти треба на зустріч підприємцям, їхнім проханням, вони платять податки і я доказував свою точку зору, що видно, хто під'їхав розгружать товар і хто стоїть і просто став.

От той хто став видно, ж він на відповідній машині стоїть і так далі, і так далі. Вони завжди були проти. Ну напрашується таке питання, проти чого? Щоб штрафувати і всі штрафи уходили в Київ? В Київ, до речі, в Рівному вони не осідають, а уходять в Київ.

І нарешті страшними потугами поставили тут табличку. Уже на дві години і то вже зараз краще.

Нє, конфлікту абсолютно ніякого нема. Ці документи ми подивилися – да, вони дійсно є, дійсно був, там все є. Я дзвонив в міністерство внутрішніх справ. Вроді би там все воно є. Отаке було просто вивчення документів.

– Чи правильно я розумію, що ви вирішили його перевірити саме через конфлікт, який виник у зв`язку із цим знаком?

– Ну... чого це. Ви опять щас кажете «конфлікт з знаком». Нестерук просить, до нього звернулися, він зробив там стоянку таксі, Чугуєвець просить десь там... Тобто це не один депутат, не в одного депутата конфлікт у всіх, розумієте, і йому задають справедливі питання.

– Саме ви з голосу запропонували зняти питання Коханюка і саме його. Ви мені пояснюєте, що перед тим наскільки я розумію, конфікт чи суперечка була з приводу цього знака, правильно?

– Ну безумовно так, да.

– Тобто саме це стало причиною того, що ви зняли з голоса питання?

– Ну ми хочемо перевірити, які вони правильні, які вони порядні, раз вони так все... У них є «ми все згідно Закону». Так ніхто ж не проти, ніхто п`яний не їздить. Я не питаю за те, що я десь щось порушив. Якщо я порушив, я плачу штраф і не звертаюсь ні до кого.

Але коли підприємці просять, розумієте, що кажуть да, неможливо розгрузиться і ніяких переговорів нема. Кажуть ні, категорично ні, і всьо. Якось можна ж шукати якісь шляхи вирішення. Так чи ні?

– Зрозуміло. Просто це схоже на якусь помсту, ніби патрульний не пішов вам на зустріч раніше...

– Чого це помста? – перебиваючи каже Юрій Мітін. – Чого це ви взяли помста? Ми маємо право перевірити кожного, це не з помсти. При чому тут помста.

Щас будете опять казать помста. Ніяка не помста. Крім того ми перевіряєм багато кого. І землю перевіряєм і те перевіряєм. Багато. То що це помста обов`язково? Це не обов`язково помста.

– Питання полягає в тому, що на сесії виносилися й інші рішення по виділенню земельних ділянок. Але з голосу ви лише Коханюка зняли.

– Та не тільки. З голосу це я сказав, а там ще були деякі, теж знімали для перевірки.

– Ну тобто вас ніхто, крім Коханюка, не цікавив, саме Коханюк?

– Мене – так.

– Тому я запитую, тому що це схоже на якусь таку помсту, те що ви саме його вирішили перевірити.

– Не треба оці слова «помста». Є питання «довивчення», зняли на довивчення. Ми вивчили ту справу – да, є всі документи, я звернувся, мені дали копії цих документів по моєму листу. Це ніхто нічого по блату не робить і нічого не поршує, і так далі, і так далі. Депутат є для того.

Це не помста це просто дослідження, до мене звертаються люди і це моя безпосередня робота. І хто дуже активний, ми в праві його провірить – а ми подивимся на тебе, який же ти правильний, да? Ти правильно дуже вимагаєш, тільки знаки, тільки такі.

Ніхто його не може вмовити, не [начальник Управління транспорту виконкому Віталій] Миронюк, ніхто. Це не значить, що йому хтось мстить. От людина хоче поставить себе так, ставить себе вище на голову.

Я за себе не просив – Юрій Мітін

Вулиці Сагайдачного та Полуботка – це не округ Мітіна. Спочатку у розмові він говорить лише про звернення підприємців і ніяк не згадує про те, що сам має точки на ринку «Сагайдачний»

Вулиці Сагайдачного та Полуботка – це округ депутатки Людмили Туровської. Втім зверталася стосовно проблеми не вона, а саме Юрій Мітін.

На уточнення журналіста він підтвердив, що й справді має там торгові точки, які раніше належали йому безпосередньо, а нині – його дружині. Втім, Юрій Мітін запевняє, що прохав не для себе.

– Да, є в мене торгова точка. Але є в мене і звернення підприємців. Ви, будь ласка, якщо будете десь щось опубліковувати, то опубліковуйте так, щоб не получилося, що я за себе. Бо я за себе не просив.

Директор ринку «Сагайдачний» Юрій Каленський у розмові з «Четвертою владою» підтвердив необхідність зміни часу дії знаку для зручності роботи підприємців на ринку. Про те, що час дії вже змінили він дізнався від журналіста.

Ринок «Сагайдачний», вигляд з однойменної вулиці. Джерело зображення: Google Street View

Тим часом у коментарях під дописом Інни Білецької колеги Юрія Мітіна з фракції «Батьківщина» вже встигли пообіцяти винесення питання щодо виділення землі Сергію Коханюку на наступну сесію.

Депутат Олександр Курсик навіть пише, що попросить вибачення у Сергія Коханюка.

Експерти Центру протидії корупції, куди «Четверта влада» звернулася за коментарем з приводу ситуації, корупційних правопорушень у діях депутата Юрія Мітіна не вбачають. Свою оцінку діям депутата дадуть його виборці, а округ в нього, між іншим, зовсім інший.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте