Міліцейський дитсадок «Чебурашка» святкує випускний із шиком

26 травня діти рівненського дитсадка №6 УМВС «Чебурашка» відзначили випускний. Однак не всі батьки задоволені витратами на святкування
Джерело
«Четверта влада»

Гарно прикрашений зал, дівчата у бальних сукнях з бутоньєрками на руках, хлопці – з червоними метеликами на шиї, актори-ведучі, запрошені фокусники – усе мало стати запорукою гарного випускного для дітей рівненського дитсадка №6 УМВС «Чебурашка».

Свято відбулося, щоправда, кілька дітей участі в ньому не брали, а батьки ще кількох погодились заплатити, але під тиском.

Дитсадок №6 належить до ще радянської системи дитсадків, призначених для дітей, близькі родичі яких працюють у міліції. Досі абревіатура УМВС (Управління міністерства внутрішніх справ) – у офіційній назві дитсадка. Хоча для дітей це просто «Чебурашка».

В редакцію «Четвертої влади» минулого тижня звернувся рівнянин, який попросив не називати його імені –переживає, щоб боротьба за справедливість не відобразилася на його дитині.

Він обурився тим, що з батьків випускників дитсадка вирішили зібрати майже по 900 гривень на організацію свята випускника. Чи багато це? Ми перевірили скільки здавали коштів батьки випускників з кількох інших рівненських дитсадків: 200, 250, 350, 500 гривень.

Значна частка витрат з цієї суми (близько 900 грн.) планувалася на прикрашання зали, подарунки вихователям та персоналу садочка, а також на оплату послуг запрошених акторів. 

Рівненський дитсадок №6 «Чебурашка» УМВС випустив цьогоріч дві групи випускників. Обидві групи прикрашали зал у різні дні, незалежно одна від одної, у різному стилі

– Перші батьківські збори весною організували вихователі, – пригадує рівнянин. –  А батьківський комітет завжди підтримував їх пропозиції: один з членів батьківського комітету – сестра виховательки.Так і цього разу було.

Вихователі сказали, що в них є сценарій, під який треба прикрасити зал. А батьківський комітет відразу оголосив вартість прикрашання – 3 500 гривень. Це зал натягують дорогими тканинами у двох кольорах і прикрашають живими квітами. Декому з батьків це не сподобалося.

Рівнянин каже, що батьки пропонували прикрасити зал кульками.

Але з батківського комітету мовляв заперечували, що кульки не підходять до сценарію (пізніше голова батьківського комітету розповіла «Четвертій владі», що одна випускна група садка вирішила святкувати в стилі ретро, а їхня – в стилі класики – авт.).

– «Ми не будемо вести випускний. Ми хочемо найняти акторів театру». Ще 600 гривень на це передбачили. По тисячі гривень планували  подарувати вихователькам. Заперечення не спрацювали. Але ж для відсотків 20-ти батьків з нашої групи загальна сума вийшла надміру великою, – обурюється батько.

Рівнянин розповідає, що ще до нового року батьки здали кожен більше 200-т гривень на подарунок групі – посудомийну машину. Окрім того, щомісяця у фонд групи батьки скидуються по 40 гривень, звіту про використання яких він за роки перебування дитини у садку він не бачив.

Розповідає, що ще в якийсь з минулих років вихователі сказали що  треба миючий пилосос у групу. За 2 з половиною тисячі. Вихователі батьківському комітету сказали, комітет на зборах озвучив і все – батьки скинулися.

– Що найбільше прикро, що нічого із запланованих витрат на випускний не витрачається на дітей, – додає чоловік. – Знаю, що до завідуючої ходили з цим, але нічого не змінилося. Провели повторні збори, але фактично все залишилося на попередніх домовленостях.

«Четверта влада» звернулася до завідуючої садочка Ірини Островської, щоб почути її точку зору на ініціативу батьків щодо такої суми і бюджету випускного. Завідуюча пригадує, що з цього приводу до неї приходила скаржитися одна мама дитини.

Завідуюча садочка «Чебурашка» Ірина Островська каже, що пропонувала батькам зменшити суму витрат

– Я зібрала батьківський комітет і попросила ще раз провести батьківські збори і переглянути ці пункти витрат, проголосувати по кожному окремо і зменшити їх по мінімуму, – каже Ірина Островська.

– Вони збирали другі збори і принесли мені протокол зборів, де практично всі батьки проголосували за такий бюджет. Їх ніхто не зобов`язував до цього. Вихователі на зборах не були присутні. Це бажання самих батьків.

Згідна, що гроші не такі вже і маленькі. Не прийшло на випускний три дитини. При цьому одна з мам повідомила, що в них минулого року був випускний, дитина пішла повторно на останній рік, то нащо їм другий випускний.

Завідуюча каже, що жодних вимог щодо прикрашання зали і організації випускного не виставляла. Більше того, пропонувала обійтися власними силами.

– Я казала, що ми можемо і самі прикрасити зал, як і було раніше, – додає завідуюча. – В нас є чим. Але батьки виявили бажання. Причому практично всі. Що це наші діти, і ми готові у них вкласти кошти, і ми дуже хочемо щоб було саме так.

Вихователька випускної групи «Капітошка» Олена Поліщук, до якої ми теж звернулися з пропозицією пояснити ситуацію, запевняє, що на батьків не впливали.

– Ви мене так приголомшили, – Олена Поліщук не приховує хвилювання, але з готовністю відповідає на питання.

– Ви мене дуже здивували, що скарга є. Я особисто починала батьківські збори і моя колега, з того, що підбивали підсумки року, вітали батьків із закінченням садочка. І говорили, що насувається таке свято як випускний бал. І пропонували щоб вони обирали як вони хочуть його проводити.

І щоб не було цих питань, ми звідти вийшли. І нас не стосується те що вирішують батьки. Ми сказали, що є різні варіанти прикрашання зали, а батьки хай вибирають який хочуть.

Олена Поліщук пригадує, що батьки збиралися і вдруге через якісь непорозуміння. 

– Знаю, що вівся протокол других зборів, він зараз у батьків знаходиться, – каже вихователька і знову каже про те, що приголомшена скаргою.

– Випускний був у п`ятницю, і всі були настільки задоволені, що я не розумію... Виховательський колектив групи відсторонився від організації. Це мої слова були, що це свято ваших дітей і ви, як батьки, маєте вирішувати і вказати нам, що ми маємо зробити для вас.

На других зборах ми привіталися з батьками, спитали чи ми їм потрібні, вони заперечили, і ми пішли.

Випускний у групі «Капітошка». В оренду взяли і звукову апаратуру. Наскільки вона потрібна у невеличкій актовій залі?

– Ні я, ні моя напарниця, ні завідуюча не вправі тиснути на батьків, і вони голосували без нас, – наголошує Олена Поліщук. 

Олена Поліщук додає, що виховательський колектив відмовився від будь-яких грошових подарунків, тож інформація про подарунки в розмірі тисячі гривень, за її словами, не відповідає дійсності.

– Це було оголошено батькам на батьківських зборах, – каже вихователька. – Колектив садочка вітали гілочкою квітів і цукерками.

Сестра виховательки – і справді у батьківському комітеті.

– Вона тільки зачитувала протокол батьківських зборів.

Членкиня батьківського комітету Катерина Ярчевська, яка головувала на повторних зборах, підтверджує слова виховательки, що вихователі відмовилися від грошових подарунків. Пояснює детально, на що збиралися кошти.

– На початку навчального року ми з батьками домовилися, щоб не було занадто багато грошей на кінець року [витрачати], і щоб наші діти користувалися, подарувати подарунок для групи на початку року. Всі домовилися на батьківських зборах, проголосували.

Здається, йшлося про 250 гривень із сім`ї. Домовилися про посудомийну машину. Що ж стосується вже безпосередніх витрат на випускний, то в нас є група активних батьків, які промоніторили [варіанти] прикрашання залу.

Прикрашання гелевими кульками, як ми хотіли, було дешевше на 300 гривень, ніж прикрашання живими квітами.

Катерина Ярчевська розповідає, що знайшли в інтернеті людину, яка займається прикрашанням. Вона прийшла, показал зразки, тканину, якою прикрашається, продемонструвала фото із подібних заходів.

Ось так виглядало обране батьками прикрашання на випускному

– Нам сподобалося, тож ми вирішили запропонувати обидва варіанти, гелевими кульками або живими квітами, батькам на зборах. На зборах більшістю проголосували [за прикрашання квітами]. Особливо великих питань на перших зборах не виникало.

Але потім кілька чоловік в електронному вигляді почали висловлювати протест. Ми пішли на всі уступки. Одна панянка пропонувала на 300 гривень дешевший [від пропонованого нами] варіант.

Зібрали другі збори. Прийшли майже всі батьки. Ми пропонували розбити суму, в кого немає, між іншими батьками. Але «нєт», категорично і все, і ми не можемо зрозуміти чому ні.

– Найбільша суперечка була за суму на прикрашання залу, – пригадує Катерина Ярчевська.

– Там сума на 3 500. В цю суму входили послуги декоратора, яка прикрашала живими квітами зал. Вона нам давала в оренду ковані вироби – підставочки під вазончики. Шість відерець білого кольору.

Все стилізовано було під біло-фіолетовий колір. Кований стіл вона нам дала, бонусом. І двері, прикрашені живими квітами – фотозона на вулиці.

Більшість батьків випускників були не проти скинутись на випускний по 800-900 гривень

За словами Катерини Ярчевської, на одну людину (не включаючи 250 грн. на подарунок групі, який батьки зробили ще напочатку року, та витрат на відеозйомку, фотокартки, вінетки), домовилися по 500 гривень скинутися і по 20 гривень ще на «форсмажор».

– І в нас сума на кінець других зборів була затверджена 520 гривень, – каже членкиня батьківського комітету. – В цю суму входило прикрашання залу, фокусники, апаратура, яку ми брали в оренду разом з людиною-спеціалістом.

Також метелики хлопчикам на шийку, бутоньєрки дівчаткам на ручку. Також – оплата акторам, гелеві кульки, які ми брали для діток. В цю суму входила подяка працівникам, вихователькам, звідуючій, їх вітали квітами, цукерками.

В нас ще були дітки запрошені на ранок – четверо хлопчиків зі старшої групи, бо в нас дівчаток більше, ніж хлопчитків. Ми їм купували метелики. Купували цукерки. І то ми їм купували «Лєго», сік, шоколадку і цукерки. І так само тим старшим діткам. Залишилися певні кошти, то купили батькам і діткам мінеральну водичку і цукерки. 

– Кажуть, що подарунки вихователям ще мали бути у конверті, – журналістка.

– Ні, в нас вихователі відмовилися від будь-яких подарунків. Батьківський комітет все ж вирішив привітати вихователів. Купили їм рушники, орхідеї і цукерки. То рушники вони повернули і ніхто їх не взяв. Тепер не знаємо що з тими рушниками робити.

– Але ж на батьківських зборах обговорювалося, щоб по тисячі гривень вихователям подарувати?

– Обговорювалося, але в цю суму входили і квіти, і цукерки, і власне подарунок вихователям. Ви що? Тисяча – це ж багато. Але на руки ніхто ніяких грошей не давав. Вихователі сказали, що ніяких грошей не братимуть. Це було  оголошено на других зборах.

Отже ще раз рахуємо. 250 гривень на подарунок групі. 520 – організація основного свята з подарунками. А ще окремо відеозйомка, фотокартки, вінєтки.

Очевидно, що сукні дівчатам теж потрібно було десь взяти. Тому складно точно порахувати загальні витрати усіх батьків, і вони справді можуть неподобатися і сягати понад тисячу-дві гривень.

Від редакції:

Оскільки більшість батьків погодились виділити таку суму на святкування, то, здавалося б, у чому проблема? На наш погляд, вона є і не одна.

І головна в тому, що Україна – на загал бідна держава. Поки що жодна влада не забезпечила можливостей для більшості своїх громадян отримувати гідні заробітки.

А в час кризи багато хто відчуває це особливо. І коли витрати всюди зростають швидше, ніж доходи, то не кожен готовий платити за розваги з шиком. Як не кожен готовий до того, що його змушують це робити під психологічним тиском.

Хтось може обуритись: та хіба це шик, так собі – просто трохи багатше, ніж в інших. Обурюйтесь. Але памятайте, що в цьому випадку мінімум троє дітей, вочевидь, не змогли відвідати свята, бо хтось хотів зробити все «по дорослому».

«Четверта влада» неодноразово вивчала питання добровільно-примусових внесків у навчальних закладах Рівного, а також закладах дошкільної освіти.

Рівняни, які володіють інформацією про проблеми чи порушення в діяльності рівненських дитсадків, можуть звертатися з цим на електронну пошту голови депутатської комісії Рівнеради Любові Романюк, а також приходити на засідання комісії, графік яких буде оприлюднюватися.

P.S. Мамі, яка переживає, що куди ж подіти рушники, від яких відмовились вихователі – віддайте їх на справжню благодійність. В Рівному є організації, які потребують тих, хто не шкодує коштів на добрі справи. Наприклад для skarbnitsya.org


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте