«Шустик розбрату». Екс-очільник рівненського Правого сектору Роман Коваль шантажує керівника УЗЕ

Екс-правосекторівець Роман Коваль ставить умови. Серед них – звільнення правоохоронця В`ячеслава Єфтенія. Причина – справа із затримання головлікаря Романа Шустика
Джерело
«Четверта влада»

Справа затриманого на хабарі головлікаря Рівненського діагностичного центру Романа Шустика набирає нових обертів.

Екс-очільник Правого сектору, а нині координатор рівненського штабу організації «ДІЯ» Дмитра Яроша Роман Коваль фактично шантажує керівника місцевого Управління захисту економіки.

У разі невиконання трьох умов Роман Коваль зобов`язався оприлюднити резонансні викриття діяльності В`ячеслава Єфтенія. Хто правий, а хто ні розбиралася «Четверта влада».

Інформацію я можу не оприлюднити лише з однієї причини, – Коваль

«...У вівторок зберу прес-конференцію. На ній буде оприлюднено інформацію про В`ячеслава Єфтенія. Це керівник структури, яка займалася підкиданням хабара. Я розкажу, хто він такий та що тут робить. Резонансну інформацію я можу не оприлюднити лише з однієї причини – правоохоронці припинять цей спектакль із Шустиком», – каже Роман Коваль у коментарі газеті «Рівне вечірнє».

Увагу до коментаря привернула журналістка Інна Білецька.

«Я сплю. Вщипніть мене. Це шантаж? Я маю суспільно-важливу інформацію про одного з головних правоохоронців області, я громадський активіст, політик, я підтримую хлопців, які воюють на Сході, але якщо припиниться справа про хабар, який ніби-то брала хороша людина, я нічого не скажу», – обурюється у своєму дописі журналістка.

Я не даю коментарів для газети «Рівне вечірнє», – Коваль

Через кілька годин після цього обурливого допису на фейсбук-сторінці «Штабу Дмитра Яроша-Рівне» з`являється неоднозначне спростування оприлюдненої інформації:

«Я не даю коментарів для газети «Рівне вечірнє» Несенюка, для телеканалу «Інтер» та Інні Білецькій», – йдеться у повідомленні прес-служби з посиланням на Романа Коваля.

«Четверта влада» вирішила з`ясувати, що ж відбулося насправді. Та чому Роман Коваль спростовує спілкування з виданням.

Автор публікації журналіст Богдан Слонець розповідає, що Роману Ковалю він телефонував сьогодні, аби уточнити коли ж чекати на обіцяний в підтримку Романа Шустика багатолюдний мітинг.

– Мене дуже цікавило коли буде цей мітинг, – каже Богдан Слонець. – Я представився, назвав з якого видання. [Роман Коваль] сказав, що поїхав у Мар`їнку на кілька днів, повернеться наступного тижня, тож мітинг найближчими днями не планується.

Розмову з Ковалем журналіст, як і годиться, зафіксував на аудіозаписі. Власне під час цього дзвінка політик і розповів журналісту  про свої вимоги до поліції. 

Аби з`ясувати, що спонукало опублікувати спростування, «Четверта влада» зателефонувала Роману Ковалю.

– Я не давав коментарів для Рівне вечірнє. Це просто напевно було вихвачено з мого виступу перед людьми, – каже Роман Коваль та пояснює, чому і з якими ЗМІ він не спілкується.

Втім, на уточноююче запитання Роман Коваль перестає бути таким категоричним:

– Але ж вам сьогодні телефонував журналіст Богдань Слонець, який наразі представляє «Рівне вечірнє»? – «Четверта влада».

– Я ж не знаю всіх журналістів. Можливо, вони якось по іншому представилися. Якби я знав, що це до мене звонять з «Рівне вечірнє»... – каже Роман Коваль. – Сьогодні до мене дзвонили десь біля десяти журналістів з різних видань і по різному представлялися.

Тобто, як виявилося, Роман Коваль нібито просто не знав, з якого ЗМІ йому телефонували. Втім, від шантажу політик не відхрестився.

Керівник організації «Дія» на Рівненщині та помічник нардепа Дмитра Яроша Роман Коваль не заперечує, що він шантажує керівника рівненського УЗЕ. Фото з архіву

– Ви казали, що маєте якусь інформацію про В`ячеслава Єфтенія. І те що ви кажете, що можете її оприлюднити, а можете не оприлюднити за певних умов – виглядає як шантаж, – «Четверта влада.

– Так, це моє право. Або говорити, або не говорити. Враховуючи те, що була зроблена провокація людьми з відділу, який очолює пан Єфтеній, проти лікаря обласного діагностичного центру. І ця провокація була проведена якимось Ляшуком, який фігурує по кількох областях і є людиною-провокатором.

Знаю чим сьогодні займається відділ економічних злочинів, який очолює пан Єфтеній.

Я висунув вимоги управлінню внутрішніх справ. По-перше, повинні припинити кримінальне провадження щодо головного лікаря Діагностичного центру, тому що це звичайна провокація хабарем.

По-друге, пан Єфтеній мав би подати у відставку через такі речі, бо він керівник цього відділу. По-третє, притягнути до відповідальності ту людину, яка давала хабар і входила в довіру до головного лікаря. Та й хабара ніякого не було. Думаю, ви прекрасно знаєте, як усе було зроблено, – каже Роман Коваль.

– Приховування інформації про злочин –  це теж злочин. Якщо вам відомий якийсь злочин пана Єфтенія, і ви кажете, що можете про це не розказати... – журналістка.

– Я не кажу про злочини Єфтенія. Я кажу, що знаю деяку інформацію про Єфтенія, яку, можливо, ЗМІ і суспільство не знає. Я це все оприлюдню на прес-конференції, якщо не будуть виконані ці умови, про які я тільки що сказав.

Сьогодні я в Мар`їнці, прес-конференція має бути у вівторок або в середу, в залежності коли я повернуся, – пояснює Роман Коваль.

Керівник УЗЕ Рівненщини В`ячеслав Єфтеній каже, що кожен свідомий громадянин повинен оприлюднювати інформацію про порушення. Фото з архіву

Ми також поспілкувалися з керівником УЗЕ Рівненщини В`ячеславом Єфтенієм, щоб почути його точку зору на погрози від політика. Поліцейський  – категоричний.

– Будь-який свідомий громадянин, якщо має якусь інформацію про процесуальні діяння будь-кого, має звернутися у відповідні органи і надати цю інформацію, – каже В`ячеслав Єфтеній.

– Інакше це виглядає як шантаж або як те що він приховує якісь злочини. Так я розцінюю цю заяву. Більше не можу коментувати, бо я не на робочому місці. 

Нагадуємо, 1 червня під кінець робочого дня працівники УЗЕ та військової прокуратури на хабарі затримали Романа Шустика. Наступного дня йому оголосили підозру у вчиненні злочину за ч.3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

У суді, під час обрання запобіжного заходу, з`ясувалося, що кошти, які, за версією слідства, були хабарем, лежали у приміщенні Діагностичного центру, до якого має доступ будь-яка особа.

А нещодавно депутата Рівнеради Олександра Бабата, якого підозрюють у  приховуванні тяжкого злочину, не змогли посадити під домашній арешт.


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте