Будинки, квартири, автомобілі: статки екс-керівника рівненського онкодиспансеру та керівниці центру променевої терапії

«Четверта влада» перевірила як живуть медичні керівники, пацієнти яких платять десятки тисяч за лікування
Джерело
Колаж «Четвертої влади». Фото Тетяни Щегловської з її фейсбук-сторінки

Скаргами та наріканнями від пацієнтів на побори у Рівненському онкодиспансері нікого не здивуєш. Раніше в публікації «То 10 тисяч, то 6 тисяч»: що відбувається в Рівненському онкодиспансері» ми писали про здирництво в цьому медичному закладі. Люди віддають останнє, аби врятувати своє життя.

Натомість лікарі нарікають на низьку заробітну плату та відсутність належного державного фінансування онкології. Ми вирішили з’ясувати: як же живе екс-головний лікар Григорій Максим’як, що 35 років очолював цей заклад.

А також цікаво було дізнатися про статки Тетяни Щегловської – керівниці Центру променевої терапії, лікування в якому обходиться пацієнтам в десятки тисяч гривень.

За декларацією головного лікаря, яка у вільному доступі на сайті Держреєстру декларацій, торік зарплата Григорія Максим’яка в Рівненському онкологічному диспансері становила 185 тисяч 963 гривні.

Сукупний дохід його родини за 2016 склав 409 тисяч 500 гривень, з яких екс-головний лікар заробив 305 тисяч 828.

У 2016-му Григорій Максим’як отримав майже 78 тисяч гонорарів від ТОВ «Астразенека Україна», яке здійснює оптову торгівлю фармацевтичними товарами.

Дружина екс-головного лікаря працює в Діагностичному центрі та додатково займається підприємницькою діяльністю. Її офіційна заробітна плата за 2016 становить 44 тисячі 611 гривень. А дохід підприємця – 41 тисячу.

У Григорія Максим’яка в Білій Криниці є будинок площею майже 260 квадратних метрів на земельній ділянці понад 18 соток.

Його сусід – колишній чоловік керівниці Центру променевої терапії онкодиспансеру Тетяни Щегловської. Площа його будинку сягає 300 квадратних метрів. На відео видно ці будинки з квадракоптера:

Тетяна Щегловська, у розпорядженні якої вся найсучасніша медтехніка Центру променевої терапії, у 2015 році задекларувала 81 тисячу 65 гривень, що близько 7 тисяч гривень на місяць.

А хто ж такий Сергій Щегловський і скільки він заробляє? Бо ж, судячи з витягу із реєстру нерухомості, будинок йому подарували в листопаді 2016 року, хоча в подальших свідченнях ми почуємо, що він його збудував на власні кошти.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань особа з таким прізвищем, як приватний підприємець або керівник чи власник фірми не зареєстрована.

Для того, аби поставити ці запитання власнику будинку, ми поїхали в Білу Криницю і виявили біля хатини автомобіль Тетяни Щегловської. Молодий чоловік, який назвався її сином Іваном, пояснив: хата – татова, а на маминій машині приїхав він.

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, господиня є – Тетяна Дмитрівна?, – журналістка

– Немає, – молодий чоловік у забрудненому одязі, ймовірно робочий.

– Немає її? А була вона сьогодні?

– Ні.

– Ми просто дивимося, тут її автомобіль стоїть.

– Це сина.

– Син її?

– Угу.

– Зараз на місці він?

– Да.

– А можна з ним поспілкуватися?

Після цього чоловік йде в будинок і виходить інший чоловік.

– Доброго дня.

– Добрий день.

– Скажіть, будь ласка, ми журналісти із «Четвертої влади», а зараз немає на місці Тетяни Дмитрівни Щегловської? Я так розумію – це ваша мама, так?

– Ні. Ну моя мама, да.

– Ми хотіли з нею поспілкуватися стосовно цього будинку, оскільки він не внесений до її декларації.

– Це не її будинок.

– Це не її будинок? А зорієнтуйте, будь ласка, чий.

– Мого тата.

Чоловік телефонує, за його словами, матері і випроваджує нас із двору. Вже за парканом:

– Такий будинок недешевий. Це на татові гроші?

– Ну а чиї ж?

Втім місцеві дітлахи, які спостерігали за нашим квадракоптером, розповіли: частенько бачать у цьому будинку і дядечка Сергія [Щегловського] і тітоньку Тетяну [Щегловську].

А на Різдво навіть приходили до них колядувати в цей будинок і отримали щедрі подарунки.

Окрім цього на Сергія Щегловського також зареєстровано 10 соток під садівництво в Обарівській сільраді під Рівним у 2014 році.

Також 10 соток в Обарові вказує у своїй декларації і сама Тетяна Щегловська як свою землю і в 2014-му і в 2015-му роках.

Крім того нас зацікавило звідки у 2014 році в декларації пані Щегловської з’явилася квартира в Рівному на вулиці Коновальця площею понад 66 квадратних метрів, якщо у попередньому році вона заробила лише 70 тисяч гривень.

Ця квартира вже не вказана у декларації за 2015-й.

Їздить Тетяна Щегловська на Mazdа 6, 2008 року випуску. Звідки у неї цей автомобіль та за які кошти вона його утримує при таких невисоких статках?

Ми не стверджуємо напевне, але ситуація схожа на фіктивне розлучення з метою приховати походження майна. Або з метою зберегти майно від стягнення боргу банком.

Наталія Дейнека, сестра Тетяни Щегловської, теж працює в онкодиспансері і в 2017 році отримала підвищення – стала заступником головлікаря з медсестринства.

Пані Дейнека у 2008 році взяла понад 30 тисяч доларів кредиту в Приватбанку. Її поручителькою виступила Тетяна Щегловська. За цей час борг виріс до 80 тисяч доларів.

У квітні 2017 року Рівненський районний суд зобов’язав стягнути із Наталії Дейнеки і Тетяни Щегловської солідарно 736 тисяч 933гривні і ще по 5 тисяч з кожної за судові витрати.

За інформацією на сайті «Судова влада» рішення виконано 23 травня 2017 року. Тобто вже набрало законної сили.

З’ясувати деталі походження майна, а також звідки кошти на повернення кредиту ми спробували безпосередньо у Тетяни Щегловської протягом червня-серпня.

Але за свідченням різних її колег вона то у відпустці, то на навчанні в Чернівцях. Коли ж ми дізналися її телефон – вона не взяла слухавки. А наступного дня після нашого приїзду в Білу Криницю в онкодиспансері сказали, що вона взяла лікарняний.

Колишній керівник Тетяни Щегловської Григорій Максим’як їздить на автомобілі Hyundai Santa Fe, 2012 року випуску. Судячи з декларації, придбав він його у 2013 році за 152 тисячі гривень.

Аналогічна модель 2016 року випуску, з врахуванням стрибка курсу долара, на офіційному сайті Hyundai коштує вдвічі дорожче.

Ми поцікавилися у екс-головного лікаря, чому його автівка така дешева. Розмовляв він з нами неохоче:

– Григорію Івановичу, в мене до Вас запитання. Hyundai Santa Fe, 2012 року Ви придбали у 13 році, це автомобіль, який внесений до Вашої декларації, за 152 тисячі гривень. Цей автомобіль, з урахуванням стрибка курсу долара, коштує вдвічі дорожче. Як Ви можете це пояснити?

– Він б/у-шний і після аварії.

Крім будинку в Білій Криниці і автівки, у екс-головного лікаря Рівненського онкологічного диспансеру ще є квартира в центрі Рівного площею майже 100 квадратних метрів і 82 тисячі гривень готівки.

Схоже, недофінансування системи охорони здоров’я на статках деяких медичних керівників не позначається. Далі буде.


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте