Як завалити виконання громадського проекту

Майстер-клас від рівненського УЖКГ

Заступник начальника рівненського УЖКГ Володимир Лапюк стверджує, що цьогоріч зробити щось для наведення ладу на зруйнованій ділянці парку Слави не вийде
Джерело
«Четверта влада»

Облаштування зони відпочинку у рівненському парку Слави, на яке цьогоріч виділили  кошти з Громадського бюджету, в цьому році не буде. Мова про ту ж ділянку у парку, з якої три роки тому рівняни вигнали забудовника-порушника.

Не варто чекати початку робіт і до весни наступного року. 

Принаймні у цьому переконує заступник начальника рівненського УЖКГ Володимир Лапюк. 

– Це однозначно, – каже посадовець. – Бо немає часу, і там яма. З нового року відповідно, поки бюджет не буде прийнятий, поки не буде проекту і тому подібне, робота вестися не буде.

Тож поки рівняни шукають можливість привести парк до належного вигляду, підготувавши проект на Громадський бюджет, кілька разів влаштовуючи тут суботники, в рівненському УЖКГ щоразу знаходять нові приводи, щоб нічого тут не робити.

Тож аргументи УЖКГ та їх аналіз від авторки матеріалу.

1. Щодо цієї ділянки йде суд, тому робити проект по відновленню не можемо (цей аргумент використосувався до липня цього року, поки Рівнерада, лише завдяки рівнянам із «Захистимо Рівне», виграла суд в апеляції).

Хм. Ділянка, яку мали привести в належний вигляд завдяки Громадському бюджету – це  68 соток землі на Київській. Ділянка, пов`язана з судовим спором – у вісім разів менша – 8,3 сотки, які колись в оренді мала фірма-порушник.

То яким чином суд перешкоджав наводити лад на решті – 60-ти сотках комунальної паркової землі?

2. Засипати котлован раніше теж не могли, бо йшов суд.

Та люди, подивіться ж кадастрову карту, котлован і близько не лежить у межах спірного об`єкта – його просто вирили збоку, захопивши у 2014-му році комунальну землю.

Відповідальні посадовці не мали би й чекати якогось проекту, а проявити ініціативу ще три роки тому, засипавши це вирвище. Ну але це ми говоримо про міфічних посадовців, які переймаються своїм містом та його рекреаційними зонами.

3. Суд закінчився, але не можемо почати робіт, бо не передбачили в проекті засипання котловану. Треба мільйон для цього.

Хм. Завдяки кількагодинному пошуку вдалося з`ясувати, що у Рівному є забудовники, які залюбки віддадуть землю з-під свого будівництва. Аби тільки було кому вивезти. Вартість вивозу і доставки до котловану цієї землі – близько ста тисяч гривень (сума для міського бюджету – досить дрібна).

4. Оплатити вивіз землі (навіть в межах сотні тисяч) швидко не вдасться.

«Ми просто не встигнемо. Потрібно зробити [проект] відновлення ландшафту. Потім зробити експертизу. Проект робить проектант – це три тижні-місяць. Потім незалежна державна експертиза. А там новий рік-ялинка і бюджетний рік закінчився. Треба чекати нового прийняття бюджету» – Лапюк.

Тут же Володимир Лапюк каже, що якщо забудовники самі привезуть землю і засиплять, то ніякого проекту не треба. То може справа в тому, що ускладнювати посадовцям просто, а спрощувати – складно?

Адже тут головне, що УЖКГ це називає РОБОТАМИ, бо якщо це роботи, то якою б не була сума, треба виготовляти проект і погоджувати його. А якщо це просто ПОСЛУГА доставки піску і засипання ями, то проекту не треба. 

А юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак звертає увагу, що з 1-го вересня 2017 року «обов`язковій експертизі підлягають проекти будівництва об`єктів, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій.

А також кредитів, наданих під державні гарантії, якщо їх кошторисна вартість перевищує 300 тисяч гривень, – щодо кошторисної частини проектної документації (ст.. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»)».

Тобто якщо навіть оцінювати доставку грунту як роботи, то, судячи з цієї інформації, немає обов`язку замовляти експертизу цього проекту (бо вартість – менша)

Тож 10 місяців минуло з початку року, а жодного результату роботи по відновленню парку Слави, на яке рівняни вповноважили рівненське УЖКГ, немає. І якщо йти за їх логікою і намірами, то не буде й до весни 2018-го року.

І «вишенька на торті». 

Є така собі фірма «Офіс-дизайн» з орбіти «Набережного кварталу» (або DBN). Ця фірма пов`язана зі згаданим захопленням землі у парку Слави у 2014-му році.  Використовуючи сфальсифікрвану експертизу, фірма виграла першу судову інстанцію.

Це давало їй шанс пізніше таки відхопити, вже більш «законним» шляхом, цю ж земельну ділянку. Однак рівняни із руху «Захистимо Рівне» допомогли Рівнераді виграти апеляцію

І що ви собі думаєте? На цьому судова історія закінчилася? Якби ж то. Фірма подала касацію, і на 8 листопада призначене засідання з цього питання у Вищому господарському суді України.

Вітаємо рівненське УЖКГ. Тримайте аргумент на 2018-ий рік, щоб нічого не робити: йде суд.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте