На Рівненщині влада продовжує купувати дитмайданчики у фірми «близьких людей» нардепа Вознюка

Джерело
«Четверта влада»

Сільські ради, навчальні заклади та управління освіти продовжують купувати обладнання для дитячих майданчиків у компанії, яка належить дружині та кумові і помічникові народного депутата з Рівненщини Юрія Вознюка. 

Протягом 1-20 листопада із бюджетів місцевих громад переважно округу №153 (включає частину м. Рівне (17 135 виборців), Рівненський р-н. (70 649 виборців), Гощанський р-н. (27 715 виборців), Корецький р-н. (27 270 виборців), м. Острог (10 626 виборців), Острозький р-н. (21 779 виборців)), в якому й обраний Юрій Вознюк, перерахувала фірмі його близьких людей понад 633 тисячі гривень. Відповідна інформація розміщена на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів

Нагадаємо, нещодавно «Четверта влада» писала про те, що у квітні цього року дружина нардепа Юрія Вознюка Зоряна Вознюк та їхній кум екс-заступник мера Рівного Руслан Шевчук створили товариство з обмеженою відповідальністю «Тіволі-ленд» із статутним фондом розміром в 1 мільйон гривень.

Основний вид діяльності фірми – посередництво у торгівлі товарами широкого асортименту. Фактично фірма продає обладнання для дитячо-спортивних майданчиків. 

Із липня на фірму посипалися замовлення на придбання таких майданчиків. В більшості – від сільських рад, навчальних закладів та управлінь освіти райдержадміністрацій із округу народного депутата Юрія Вознюка.

Ці закупівлі співпали із виділенням на цей округ субвенції розміром близько 26 мільйонів гривень, з яких понад 1,5 мільйона передбачалося на встановлення саме дитячо-спортивних майданчиків.

За ці гроші передбачено було встановити 20 майданчиків в Острозькому, Рівненському, Гощанському та Корецькому районах. 

Станом на кінець жовтня у фірми «близьких людей» Юрія Вознюка замовили 15 із 20 цих майданчиків на майже 1 мільйон 150 тисяч гривень субвенційних коштів. Загалом же місцева влада замовила в «Тіволі-ленда» до кінця жовтня майданчиків на понад 1,75 мільйона гривень.

Юрій Вознюк каже, що це приватна справа його близьких людей, мовляв, вони добре попрацювали і окрім цих в них ще є і приватні замовлення. 

Майданчики за липневою субвенцією: майже джекпот – 18 з 20 у «Тіволі-Ленда»

В першій половині листопада місцева влада на Рівненщині ще продовжила освоювати кошти липневої субвенції. Зокрема, управління освіти молоді та спорту Корецької райдержадміністрації за 162 тисячі гривень придбало в ТОВ «Тіволі-ленд» два дитячо-спортивних майданчики, які будуть встановлені у селах Річки та Копитів. 

Цікаво, що ця закупівля відбулася за результатами тендеру, проведеного через систему «Prozorro». Однак, окрім «Тіволі-ленда», ніхто на конкурс більше і не подався. 

прозорро

– Це все за кошти субвенції, виділеної за сприяння нашого депутата Юрія Вознюка. Вони встановлюються у Річецькому і Копитівському навчально-виховних комплексах. Ми проводили закупівлю, вже обладнання завезене, але встановлюють його своїми силами працівники шкіл, щоб зекономити кошти, бо за послуги треба ще 20% від вартості доплачувати. Фірма просто постачає обладнання, – розповіла начальник управління освіти, молоді та спорту Корецької РДА Оксана Форсюк

Крім того, за 80 тисяч гривень із цієї ж субвенції в «Тіволі-ленда» придбав майданчик і Великоклецьківський НВК. Усі ігрові комплекси однакові. 

Таким чином, уже відомо, що у фірми близьких людей Юрія Вознюка замовили щонайменше 18 із 20 майданчиків передбачених липневою субвенцією. 

 

Стан освоєння коштів липневої субвенції на дитячо-спортивні майданчики в окрузі Юрія Вознюка фірмою «Тіволі-ленд»: 90%

Нова субвенція на дитячі майданчики:знову не без «Тіволі-Ленда»

Після публікації розслідування про майданчики «Тіволі-ленда» виявилося, що місцева влада і навчальні заклади продовжують замовляти майданчики саме в цієї компанії. Більше того, у вересні Рівненщині виділили ще одну субвенцію, в якій передбачено ще 2 мільйони 100 тисяч гривень на встановлення дитячо-спортивних майданчиків. Цього разу не лише в окрузі Юрія Вознюка, але й в Демидівському, Дубровицькому та Рокитнівському районах.

 

У субвенції, виділеній 27 вересня, передбачили понад 2 мільйони 100 тисяч гривень на встановлення майданчиків у кількох районах Рівненщини

В листопаді «Тіволі-ленд» уже отримав перші замовлення із коштів вересневої субвенції. Майданчики замовили Заборольська і Клеванська сільради Рівненського району та Велюнська сільрада із Дубровицького. Це ще плюс майже 280 тисяч гривень. 

Також у цьому місяці фірма близьких людей Юрія Вознюка отримала кошти за обладнання від Радухівської, Великожитинської, Кустинської сільрад і Костопільського ДНЗ «Сонечко». Загалом за 20 днів листопада із місцевих бюджетів фірмі перерахували понад 633 тисячі гривень

Від заснування фірми, тобто за неповних сім місяців роботи, із місцевих бюджетів «Тіволі-ленд» отримав майже 2 мільйони 384 тисячі гривень, з яких 1,6 мільйона – суто субвенційні кошти із державного бюджету. 

 

«Це не сприяє розвитку бізнесу в регіоні, це пряма дорога до зловживань та корупції», – експерт

Координатор громадської ініціативи «За чесний тендер», яка займається моніторингом держзакупівель, Святослав Клічук вважає, що ситуація, коли одна фірма із зв`язками монополізує ринок в цілому виборчому окрузі, не сприяє розвитку можливостей для бізнесу та ефективності тендерів. 

– Справжні та ефективні публічні закупівлі (тендери) можливі лише тоді, коли є реальна конкуренція бізнесу за бюджетні кошти, – каже Святослав Клічук. –Політика не повинна бути перемішаною з бізнесовою діяльністю. Якщо підприємці бачать, що, наприклад, без конкурсу усі тендери на спортивні майданчики в районах, які представлені у парламенті Юрієм Вознюком, виграє фірма, заснована дружиною та кумом Юрія Вознюка, вони ніколи не повірять у рівні можливості для бізнесу. Вони не почнуть виробляти ті качелі, кращі та якісніші, вони не будуть думати як організувати свій бізнес так, щоб кращою якістю та ціною виграти цю конкуренцію. Усе буде зводитися до того, що потрібно дружити з Юрієм Вознюком. А це вже не розвиток бізнесу, це пряма дорога до зловживань та корупції.

– За цими закупівлями повинна бути особливо прискіплива увага громадськості, з нашого боку ми це гарантуємо, – додає експерт.


Публікація підготовлена в межах проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте