За скільки рівненська влада продала вуха рівнян для реклами на зупинках

Влада Рівного дозволила влаштувати вуличну рекламу на зупинках в обмін на дуже скромну плату за підключення кабелів на опори контактної мережі
Джерело
«Четверта влада»

На десяти зупинках громадського транспорту у Рівному вже майже три місяці працюють ретранслятори реклами, які їхні власники називають «вуличним радіо». 

Звукове насильство дратує багатьох людей через неможливість уникнути прослуховування реклами й іншої подібної інформації. В звукове поле потрапляють не лише люди на зупинках, а й ті хто живе та працює поруч, а також перехожі, які йдуть повз. 

«Четверта влада» з`ясувала скільки отримує місто за незручність, яку створило для своїх мешканців.

Ми вже писали, що міська влада дозволила тернопільському бізнесмену та депутату Олегу Нитці встановити на десяти зупинках ретранслятори з яких щоденно лунає переважно реклама та оголошення. Виявляється, місто з цього отримує лише 850 гривень на місяць. 

У відповідь на запит ми отримали договір, укладений між балансоутримувачем електроопор Комунальним підприємством «Рівнеелектроавтотранс» та Олегом Ниткою – депутатом Тернопільської міської ради, який придумав і запатентував ідею «вуличного радіо».

У Рівнераді нам повідомили, що бізнесмен укладав договір лише з цим підприємством.

Згідно з угодою, Олег Нитка щомісяця повинен сплачувати Рівнеелектроавтотрансу 850 грн (сума з врахуванням ПДВ) за те, що на опорах контактної мережі міста встановив кабелі для підключення аудіо ретрансляторів.

Вартість «оренди» на одній зупинці – 85 гривень. Термін дії договору – з 1 листопада 2017 по 30 вересня 2018 року.

Наразі бізнесмен Олег Нитка сплатив місту 2 тисячі 432 гривні. За решту місяців має сплатити ще 7 тисяч 800 гривень. Деталі домовленостей – у договорі та додатках. 

Дозвіл на встановлення ретрансляторів бізнесмену надав виконком Рівнеради у жовтні минулого року. Мер Рівного Володимр Хомко ідею схвалив.

Щоправда бізнесмен у Рівному заробляє значно більше. На сайті «вуличного радіо» повідомляють, що це «реклама, яку не ігнорують».

Називають пропозицію для рекламодавців – секунда трансляції реклами на одній зупинці коштує 2 копійки. Мінімальне замовлення – 195 повторів повідомлення в день у одному місті. Існує додаткова опція – можна замовити  політичну рекламу, яка коштує дорожче. Розцінки залежать від міста. 

На сайті радіо повідомляють, що 82% контенту – реклама. 

На зупинках транслюють здебільшого рекламу, 10% контенту це новини і 8% інше (очевидно музика, правила дорожнього руху тощо), – пише на сайті «вуличного радіо». 

Щоденно радіо працює з 8 ранку по 21:00 – протягом 13 годин, 10 годин 40 хвилин з яких – рекламні.

Якщо вартість секунди – 2 копійки, то, за умови, що всі 82% ефіру заповнені рекламою без знижок, за день один ретранслятор заробляє 767 гривень 50 копійок. Десять зупинок – 7 тисяч 675 гривень на день.

У місяць рівненське вуличне радіо таким чином може заробити 230 тисяч гривень.

Навіть якщо врахувати знижку на рекламу для рекламних агентств і оптових клієнтів, а також те, що не завжди вдасться заповняти ефір рекламою на 82%, то всеодно місячний дохід сягатиме понад 100 тисяч.

Але справа навіть не в тому, що комунальне підприємство продешевило (принаймні з офіційною оплатою). Ми вже писали про те, що вуличне радіо обурює жителів інших міст: Чернівців, Тернополя, Івано-Франківська, де його хотіли заборонити.

У Рівному також з'явилася петиція, автор якої просить заборонити аудіорекламу на зупинках громадського транспорту. Ми також провели опитування у соцмережах. Більшість рівнян, які відгукнулися на наше повідомлення, проти нав'язування їм реклами. Багато кого воно дратує.

Такий спосіб поширення реклами багато наших читачів вважають безцеремонним, адже проігнорувати гучні звуки складно, люди змушені його слухати. Дехто вважає контент «аудіосміттям», прогнозують, що його створили під вибори.

«Кожного дня буваю на зупинці біля автовокзалу і відчуваю як мені незатишно коли цей гучномовець втручається у мій аудіопростір, – коментує публікацію підприємець і лірник Андрій Ляшук.

В світовій рекламній індустрії є цікаві приклади, де використовують аудіо не порушуючи особистий простір людей, які не хочуть цього чути. Висить собі рекламний щит на зупинці або в вагоні метро, автобусі.

А на щиті на доступній відстані знаходяться роз`єми для штекерів навушників. Вставив провід і слухаєш собі, чекаєш автобуса, або їдеш слухаєш».

«Цікаво. Найбільше переймаються нововведеним аудіо-насиллям на рівненських зупинках громадського транспорту музиканти, артисти і... люди дотичні до телебачення і радіо. В принципі, логічно.

Хто, як не створювачі контенту (зокрема реклами), найкраще відчуває і розуміє хибність такого насильницького донесення і впливу», – пише актор Корній Демидюк на своїй сторінці у Фейсбук.

Під нашою публікацією у Фейсбуці зібралося чимало коментарів, здебільшого опонентів вуличного радіо. Дехто підтримує вуличне радіо, але за умови, що контент погоджуватимуть з громадськістю. 

Нагадаємо, бізнесмен Олег Нитка розповів «Четвертій владі», що вуличне радіо планує розширятися у Рівному. Зі скаргами на гучність радить звертатися в офіс вуличного радіо у Рівному. Він вважає, що петиції і публікації в яких критикують радіо у різних містах – справа рук опонентів.

Щоправда, ми збираємо критичні відгуки лише тому, що вважаємо таке нав`язування інформації порушенням прав людей, зокрема, права самостійно обирати інформацію для ознайомлення і права на тишу, яку забирає радіо. 

Якщо у вас є зауваження до нав`язування реклами – пишіть скарги в міську раду. Такі ж скарги приймає і Управління захисту прав споживачів Держпродспоживслужби у Рівненській області.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте