Скляні камери, ліфти, пандус і дитяча кімната: як у Луцьку відкривали приміщення суду, яке планували 25 років

Будівлю, яку почали створювати ще у 1992-му, урочисто відкрили у 2017-му
Джерело
«Четверта влада»

У День святого Миколая 19-го грудня у Луцьку відкрили новозбудоване приміщення міськрайонного суду. Проект почали реалізовувати ще у 1992 році і лише у 2017-му його завершили. На урочистості з`їхалися судді і суддівське керівництво з Волині, сусідніх областей та столиці. 

Будівництво нового приміщення суду на вулиці Конякіна, 3 має дуже довгу історію.

Як каже керівниця територіального управління Державної судової адміністрації на Волині Наталія Коцирій, перша згадка про виготовлення проектно-кошторисної документації Палацу правосуддя та перші акти виконаних робіт датовані 1992 роком

У квітні того року її виготовили вперше і коштувала тоді 160 тисяч у валюті того часу.

Голова суду Михайло Квятковський, суддя-спікер Анатолій Пахолюк та керівник територіального управління Державної судової адміністрації на Волині Наталія Коцирій

Певні будівельні роботи проводилися до 2002 року. У 2002-му прийняли новий закон і новим розпорядником коштів судів зробили Державну судову адміністрацію, до цього ними розпоряджалося Міністерство юстиції. 

У 2003 році обласна влада затвердила регіональну програму організаційного забезпечення діяльності судів області на 2003-2005 роки і в ній передбачили передати будівлю Державній судовій адміністрації.

Однак передача відбулася лише у 2007 році. Тоді ж виділили 180 тисяч гривень на коригування проектно-кошторисної документації відповідно до потреб суду.

– Проте, до будівельних робіт справа знову не дійшла. Їх розпочали у 2011 році і тривали до 2013 року. Тоді освоїли близько 4 мільйонів гривень, але знову була криза, і лише у 2016 році вдалося отримати кошти і продовжити будівництво.

Проведені тендери, які виграло ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», було фінансування, тож об`єкт вдалося закінчити.

Загалом за весь час витрачено 34 мільйони гривень.

Але зрозуміло, що в різні роки це були різні суми грошей. Левова частина, а це 28 мільйонів, – освоєні в останні два роки, – розповідає очільниця територіального управління Державної судової адміністрації в області Наталія Коцирій.

Більше фото з відкриття: Як у Луцьку відкривали нове приміщення міськрайонного суду (92 фото)

Відтепер у новому приміщенні працюватиме 14 суддів, решта суддів продовжать працювати в приміщенні на вулиці Лесі Українки, 24.

– Поки що ми будемо здійснювати свою діяльність в обох приміщеннях, бо всі не поміщаються. Приміщення просторе, багато залів судових засідань, холів, створені максимальні зручності для громадян та працівників.

Тут створені європейські умови. Я вважаю, якщо будувати, то будувати нормально, щоб воно прослужило довгі роки, – відзначає голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський

Наталія Коцирій додає, що метою будівництва будівлі було не лише створення комфортних умов, але й зміна відношення громадян до судових установ.

В холах чотириповерхової будівлі встановили м`які диванчики, щоб відвідувачі могли зручно дочекатися своїх засідань.

Також в будівлі облаштували вісім залів судових засідань, шість з яких – відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу, тобто замість металевих загороджень – скляні камери.

Під час будівництва враховували і особливості для маломобільних груп населення: є ліфти, пандус, таблички на першому поверсі продубльовані шрифтом Брайля. Крім того на першому поверсі облаштували і дитячу кімнату. 

Наталія Коцирій відзначає, що Луцький міськрайонний суд утворений у 2004 році шляхом злиття Луцького міського суду і Луцького районного суду.

Зараз в суді працює 27 суддів та 100 працівників апарату. Донині весь колектив працював в трьох відокремлених будівлях: на вулиці Лесі Українки, 24, вулиці Сенаторки Левчанівської, 1 та на Шевченка, 39. 

– Раніше в нашому суді на 27 суддів було всього два зали судових засідань і обидва на Лесі Українки 24. На Сенторки Левчанівської і Шевченка таких залів не було, засідання відбувалися в кабінетах суддів, тож коли приходило 5 людей, вже були незручності, – каже Михайло Квятковський.

Були й інші проблеми. Як каже Наталія Коцирій, це регулярні скарги до Уповноваженого з прав людини щодо перебування обвинувачених в камерах суду.

Раніше таких камер було лише три, не було відокремленого санвузла, не було відповідної кількості камер, що створювало незручності і для підсудних, і для конвоювання, і для суддів. Тепер приміщення для утримання підсудних обладнано значно краще.

– Сьогодні у нас 16 камер поділені на чоловічі і жіночі та для неповнолітніх. Будівля в повному обсязі обладнана локальною комп`ютерною мережею, пожежною та охоронною сигналізацією, тут облаштована серверна кімната за усіма вимогами.

Придбано достатньо техніки щоб забезпечити кожного працівника суду, – зазначає Наталія Коцирій.

– Сьогодні з 20 судових установ Волині, у збудованих для суду будівлях розташовані лише Маневицький, Камінь-Каширський і Старовижівський суди. Всі інші будівлі – пристосовані із приміщень банків, райкомів партії. 

Більше фото нової будівлі суду: Як виглядає нове приміщення Луцького міськрайонного суду (44 фото)

Суддя-спікер Анатолій Пахолюк зауважує, що нова будівля також дає змогу повноцінно функціонувати прес-центру, до якого входить він, суддя-спікер Людмила Присяжнюк та прес-секретар Ольга Пилипюк. Для прес-центру виділено спеціальне приміщення. 

Прес-центр і приймальня голови суду

Після брифінгу для ЗМІ розпочалася власне урочиста частина, на яку з`їхалися судді та високе суддівське керівництво навіть з сусідніх областей та столиці. Освятили будівлю священники Волинської єпархії УПЦ КП на чолі із митрополитом Михаїлом.

Для гостей провели екскурсію новим приміщенням, а вітання продовжили в залі зібрань суду. Дехто приїхав з подарунками.

Наприклад, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко подарувала суду видання Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк – вишиванку.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте